ovce5U Veterinarskoj stanici „Kragujevac”, koju su kolege iz „Kragujveta” optužili za falsifikovanje podataka i „potkradanje državnog budžeta“, najavljuju krivičnu prijavu protiv „lobija“ koji je, kako tvrde, konkurenciji otkrio njihovu zaštićenu šifru

Kragujevac – Inspekcija Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede već danima je na terenu, ispituje da li je Veterinarska stanica „Kragujevac“ falsifikovala podatke o broju ovaca, odnosno uzetih uzoraka krvi, a istim poslom se, kako saznajemo, bavi i policija. Posle teksta u našem listu, u „prebrojavanje“ ovaca uključili su se i drugi mediji, a čitava priča postala je jedna od glavnih tema u ovom gradu, pre svega zato što su glavni akteri članovi suprotstavljenih političkih partija.

Cilj ovih provera je da se utvrdi da li je i za koliko oštećen državni, odnosno budžet Ministarstva poljoprivrede iz kojeg se svake godine izdvajaju znatna sredstva za sprovođenje programa zdravstvene zaštite domaćih životinja. Kada je reč o ovcama, čiji je broj na kragujevačkoj teritoriji i dalje sporan, krv se uzorkuje da bi se utvrdilo da li ima bruceloze.

Odbacujući „lažne optužbe“ koje su u krivičnoj prijavi naveli vlasnici „Kragujveta“, druge veterinarske stanice koja pokriva manji broj sela na teritoriji grada, direktor Veterinarske stanice „Kragujevac“ Miroljub Karić juče je na konferenciji za novinare izjavio da se motivi „takozvanih kolega“ ne odnose samo na „konkurentsku zavist, sujetu i mržnju“, već da u svemu „ima i politike“.

On je najavio da će podneti krivične prijave protiv odgovornih u „zakulisnim radnjama“ koji su konkurenciji „otkrili zaštićenu šifru“ Veterinarske stanice „Kragujevac“ .

– Vlasnici „Kragujveta“ imaju svoj lobi u Ministarstvu poljoprivrede i sumnjamo da im je neko odatle dao našu šifru. Tako su oni mogli da uđu u računarsku bazu Veterinarske stanice „Kragujevac“ i menjaju podatke o broju ovaca i uzetih uzoraka krvi. Kroz krivičnu prijavu tražićemo da se ispita da li se to zaista desilo – bio je kategoričan direktor Karić.

S namerom da ukaže na političku povezanost vlasnika „Kragujveta“ i pojedinaca u Ministarstvu poljoprivrede, direktor Veterinarske stanice „Kragujevac“ je ukazao na događaje iz juna ove godine, kada je „neko zataškao“ slučaj svinjske kuge u Gornjim Jarušicama, selu koje „pokrivaju“ kolege iz „Kragujveta“.

– Seljaci su naplatili štetu, iako u papirima ne stoji da je reč o kugi, koje je zaista bilo. U pitanju je više od 630.000 dinara, a taj novac je izdvojen iz budžeta – naglasio je Karić.

U „Kragujvetu“ su potvrdili da je u Gornjim Jarušicama zaista bilo svinjske kuge, ali su naglasili da su upravo oni sprečili širenje ove opasne bolesti.

– Od nadležnih smo dobili pohvale zato što smo na vreme otkrili svinjsku kugu – rekao je u razgovoru za naš list Damjan Srejić, suvlasnik „Kragujveta“, koji je dodao i da je navodna „krađa šifre“ samo „fikcija kolega koji se plaše rezultata pokrenute istrage“.

Navodeći da je Veterinarska stanica „Kragujevac“ godinama „falsifikovala podatke“ i državni, odnosno budžet Ministarstva poljoprivrede „oštetila za oko milion evra“, Srejićev partner Miloš Zorić poručio je da su njih dvojica ovoga puta spremni da stvar „isteraju do kraja“.

– Neka je tačno što kažu, da smo sujetni i zavisni, ali neka inspekcija Ministarstva poljoprivrede bar jednom ozbiljno prekontroliše rad Veterinarske stanice „Kragujevac“. Oni su godinama iz kancelarije slali falsifikovane podatke, sve to debelo naplaćivali, a mi smo morali da gazimo blato i gledamo kako se bogate, a sve na račun građana Srbije – naveo je Zorić u izjavi za „Politiku“.

Podsećanja radi, dve pomenute stanice, koje obavljaju zaštitu domaćih životinja u 64 kragujevačka sela, ove godine su Upravi za veterinu poslale podatke o 87.000 uzetih uzoraka krvi: „Kragujvet“ 7.000, a Veterinarska stanica „Kragujevac“ čak 80.000. Iako Veterinarska stanica „Kragujevac“ drži 70 odsto gradske teritorije, u „Kragujvetu“ sumnjaju da na tom rejonu ima 80.000 ovaca.

U Ministarstvu poljoprivrede su nam objasnili da se razlika između stvarnog broja ovaca i uzoraka krvi „može pojaviti, ali da ne može biti drastična“, dok u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi grada tvrde da na celoj teritoriji Kragujevca u ovom trenutku ima tek nešto više od 15.000 ovaca.

Političari veterinari

Direktor Veterinarske stanice „Kragujevac” do pre nekoliko meseci bio je Zoran Prokić, predsednik GO Socijalističke partije Srbije. On je sada član Gradskog veća zadužen za životnu sredinu. Bivši lider kragujevačkih socijalista Obren Ćetković, dugogodišnji direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, u Veterinarskoj stanici Kragujevac trenutno vrši funkciju predsednika Odbora direktora. Damjan Srejić, jedan od suvlasnika „Kragujveta“, odnedavno je član Srpske napredne stranke, a pre toga je bio u G17 plus. Njegov partner Miloš Zorić dugogodišnji je član Demokratske stranke.


Brane Kartalović

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box