Animalna policija mogla bi da počne da radi u prestonici već u decembru kada bude usvojen predlog novog zakona o komunalnoj policiji. Na osnovu tog predloga komunalna policija moći će da ima čak pet puta više službenika, pa se otvara mogućnost da se konačno formira posebno odeljenje takozvane animalne policije.

 

animal-policija

Jedan od zagovornika te ideje je Saša Rokvić, zamenik sekretara za privredu.

- Animalna policija bi štitila kako životinje od ljudi, tako i ljude od životinja. Taj posao bi radilo sedmoro do osmoro veterinara koji bi prošli obuku komunalne policije. Još ranije sam imao predlog da takva policija počne da radi - ističe Rokvić, koji će svoj idejni projekat predstaviti gradskoj upravi.

Prema tom projektu, animalna policija imaće ovlašćenja veterinarskog inspektora i komunalnog policajca.

Grad je prošle godine morao da plati veliki novac kao odštetu građanima koje su ujeli psi lutalice. “U 2013. platili smo ukupno pola miliona evra s tim što je ove godine taj broj manji”, ističe Rokvić.

- Recimo, trenutno komunalni policajac nema mogućnost da kontroliše čipovanje pasa, a veterinarski inspektor ne može da legitimiše ljude. Animal policajci bi mogli da rade i jedno i drugo. Oni će moći i da naređuju, kažnjavaju, ali i da sklanjaju, pomažu bezvlasničkim psima i odvode ih u veterinarsku ustanovu. Želimo da se konačno reši problematika bezvlasničkih pasa kroz njihovu kontrolu i čipovanje. Na taj način imaćemo znatno manji broj pasa lutalica u gradu - objašnjava Rokvić.

On smatra da bi uz animalnu policiju akcija čipovanja pasa bila znatno uspešnija.

- Često se događa da roditelji, primera radi, uzmu psa deci da se igraju, a onda posle šest meseci kad im dosadi puste ga na ulicu. Takav pas postaje komunalni problem jer nema nikog da brine o njemu, a predstavlja i potencijalnu opasnost po prolaznike - kaže Rokvić, i dodaje da više od 50 odsto pasa nije čipovano u prigradskim opštinama.

Naziv animalna policija mnoge ljubitelje životinja odmah asocira na popularnu američku dokumentarnu seriju u kojoj službenici pod takvim imenom spasavaju i pomažu, pre svega, ugnjetenim psima. Međutim, Rokvić smatra da je još rano za takva poređenja.

- Američka animalna policija ima ovlašćenje i da upada u privatni posed, a mi prvo želimo da rešimo problem čipovanja. Još nemamo uslove za takav američki model - objašnjava Rokvić.

24sata

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box