Od 16.12.2015. godine, Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životine sredine uz podršku Ministarstva finansija RS i Delegacije EU u Srbiji započinje 11. kampanju oralne vakcinacije lisica i drugih divlјih mesojeda protiv besnila u Republici Srbiji.

lisica

Vakcinacija će se sprovoditi izbacivanjem vakcina u obliku mamaka iz aviona na području cele zemlјe, osim u naselјenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama, prema usvojenom planu vakcinacije, a u zavisnosti od vremenskih uslova. U toku jedanaeste kampanje vakcinacije planirano je da se u toku decembra meseca 2015. godine distribuira 1.671.000 mamaka vakcine, na teritoriji cele zemlјe, a da se po posebnom planu distribuira 21.000 mamaka u zoni visokog rizika i u prigradskim opštinama u okolini Beograda.

Sredstva za sprovođenje vakcinacije obezbeđena su iz fondova EU (IPA 2013). Iz istih fondova finansirano je sprovođenje prethodnih deset kampanja vakcinacije, počev od  jeseni 2010. godine.Ministarstvo finansija RSsproveloje javnu nabavku vakcine zajedno sa uslugom sprovođenja vakcinacije. Proizvođač vakcine je kompanija „Bioveta“ iz Republike Češke koja je, sa drugim kompanijama u konzorcijumu, odgovorna i za distribuciju vakcine. U toku pripremnih aktivnosti, proizvođač je obezbedio sve potrebne dozvole, laboratorijska testirnjai odobrenja za distribuciju vakcine iz vazduha od nadležnih organa u Republici Srbiji.

Oralna vakcinacija divlјih životinja sprovodi se na osnovu Strateškog programakontrole, praćenja i iskorenjivanja besnila koji je usvojen od strane Uprave za veterinu u novembru 2010. godine, i ažuriran u novembru 2015. godine. Program je predvideo primenu oralne vakcinacije lisica i drugih divlјih mesojeda dva puta godišnje, u jesen i u proleće. Dugoročni cilј programa je da se bolest u potpunosti iskoreni u Srbiji i da se održi status zemlјe slobodne od besnila.

Ukupan broj slučajeva besnila u našoj zemlјi je značajno smanjen uvođenjem oralne vakcinacije divlјih životinja. U 2015-oj godini zabeležena su 3 slučaja besnila u Srbiji. U 2014. godini takođe 3 slučaja, u 2013. godini 5 slučajeva, u 2012. godini 19 slučajeva, a u 2011. godini 46 slučajeva, što je značajno manje u odnosu na 2010. kada je evidentirano 104 slučaja, i u odnosu na 2009. kada je zabeležen 181 slučaj besnila.

Analizom rezultata post-vakcinacionog monitoringa i podataka o distribuciji vakcina na terenu, utvrđena je visoka efikasnost vakcinacije.

U cilјu što bolјe informisanosti javnosti, nadležnih organa i stručnih službi o aktivnostima koje se odnose na vakcinaciju, Uprava za veterinu je u saradnji sa Projektom tehničke podrške, pripremila niz informativnih materijala koji su distribuirani na teren i koji su dostupni na internet stranicama Uprave za veterinu (http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/besnilo/).

Pored toga, otvoren je i informativni telefon 0800-222-232 preko koga zainteresovani građani mogu dobiti informacije o vakcini, vakcinaciji i dr.

Uprava za veterinu Ministarstva polјoprivrede i zaštite životne sredine obezbedila je mrežu za stručnu podrška i pružanje informacija u toku sprovođenja kampanje kroz naučne i specijalističke veterinarske institute, veterinarsku inspekciju i veterinarske stanice i ambulante.

Plan oralne vakcinacije protiv besnila - jesen 2015. godina -

Planirani vremenski period
Aerodrom
Model aviona
 
Trajanje
(br.dana)
 
16.12.2015.-23.12.2015.
Niš Cesna 8
24.12.2015.-30.12.2015.
Bački Jarak Cesna
7
 
Detaljni plan vakcinacije
 

Planirani vremenski period

16.12.2015.-23.12.2015.

Aerodrom

Niš

Tip aviona

Cesna

Teritorija letenja/vakcinacije – opštine

Crna Trava, Leskovac,  Vlasotince, Gadžin Han, Bosilegrad, Surdulica, Babušnica, Bela Palanka, Dimitrovrad, Pirot,Bojnik, Lebane, Leskovac, Medveđa, Dolјevac, Merošina, Niš, Bosilegrad, Bujanovac, Preševo, Surdulica, Trgovište, Vladičin Han, Vranje, Žitorađa, Bojnik, Medveđa, Ivanjica, Merošina, Novi Pazar, Raška, Tutin, Aleksandrovac, Brus, Žitorađa, Blace, Kuršumlija, Prokuplјe, Sjenica,Ivanjica, Lučani, Kralјevo, Raška, Tutin, Vrnjačka Banja, Aleksandrovac, Trstenik, Nova Varoš, Priboj, Prijepolјe, Sjenica, Knić, Kragujevac, Čačak, Ivanjica, Lučani, Ćuprija, Jagodina, Paraćin, Rekovac, Svilajnac, Kralјevo, Kruševac, Trstenik, Varvarin, Blace, Čajetina, Arilјe, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolјe, Užice, Batočina,Knić,Kragujevac,Lapovo,Rača,Topola,Žabari,Petrovac,Čačak,Gornji Milanovac,Aleksinac,Ražanj, Velika Plana, Ćuprija, Despotovac, Jagodina,Paraćin,Svilajnac,Ćićevac,Kruševac,Varvarin,Čajetina, Bajina Bašta,Kosjerić,Požega,Užice, Bor, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Žagubica, Svrlјig, Despotovac,Bolјevac,Knjaževac,Sokobanja, Zaječar

Planirani vremenski period

24.12.2015.-30.12.2015.

Aerodrom

Bački Jarak

Tip aviona

Cesna

Teritorija letenja/vakcinacije – opštine

Aranđelovac,Čukarica,Barajevo,Lazarevac,Obrenovac,Sopot,Surčin,Zemun,Beočin,Novi Sad,Sremski Karlovci, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Ub, Valјevo, Ljubovija, Gornji Milanovac, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Bajina Bašta, Kosjerić, Požega, Obrenovac, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Novi Sad, Osečina, Ub, Valјevo, Šabac, Bogatić, Kocelјeva, Krupanj,Ljubovija,Loznica,Mali Zvornik, Vladimirci, Šid, Irig, Pećinci, Ruma, Sremska Mitrovica,Bačka Palanka, Bački Petrovac, Bač, Novi Sad, Srbobran, Temerin, Vrbas, Bogatić, Bačka Topola, Mali Iđoš, Šid, Sremska Mitrovica, Apatin, Kula, Odžaci, Sombor, Žabalј, Bečej, Srbobran, Temerin, Vrbas, Bačka Topola,Mali Iđoš,Subotica,Ada,Čoka,Kanjiža,Kikinda,Novi Kneževac, Senta,Bečej,Sombor, Žabalј, Bečej, Alibunar, Kovačica, Pančevo, Plandište, Vršac, Kikinda, Žitište, Bečej, Nova Crnja, Sečanj, Zrenjanin, Golubac, Malo Crniće,Požarevac,Veliko Gradište, Grocka, Mladenovac, Palilula, Zvezdara, Žabalј,Alibunar,Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Pančevo, Vršac, Smederevo,Smederevska Palanka,Zrenjanin, Aranđelovac, Topola, Majdanpek, Žabari, Golubac, Kučevo, Malo Crniće, Petrovac, Požarevac, Veliko Gradište, Čukarica, Barajevo, Grocka, Mladenovac, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski Venac, Sopot, Stari Grad, Surčin, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara,Žabalј,Novi Sad, Titel, Smederevo,Smederevska Palanka, Velika Plana,Zrenjanin,Inđija,Stara Pazova

Планирани временски период

24.12.2015.-26.12.2015.

Aerodrom

Bački Jarak

Tip aviona

Cesna

Teritorija letenja/vakcinacije – opštine

Čukarica, Grocka, Rakovica, Voždovac, Zvezdara, Obrenovac, Lazarevac

 Uprava za veterinu

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box