File:Gustav chocolate.jpg

Abisinska mačka je rasa domaće mačke za koju se pretpostavlja da je najstarija rasa koja je pripitomljena i da je potomak svete egipatske mačke, male glave, velikih ušiju, bademastih očiju i dugog vitkog tela. Prvi primerci ove rase stigli su u Evropu oko 1800. godine iz Abisinije, po čemu je i dobila ime. Abisinska mačka je trenutno jedna od najpopularnijih rasa kratkodlakih mačaka u SAD.

 

Istorija

Genetska istraživanja pokazuju da je ova rasa nastala u blizini obale Indijskog okeana, gde su kolonisti mogli kupiti životinje od trgovaca. Rasa je razvijena u Velikoj Britaniji. Za ovu rasu se veruje i da potiče od egipatske ženke,  mačke koja se zvala Zula i koju su engleski vojnici iz luke u Aleksandriji doveli u Englesku. Ova teorija nije osnovana jer ne postoje čvrste veze izmedju mačke Zula i mačke koja je prva navedena kao abisinijska 1882. godine.

Mnogi izvori ponavljaju priču da je abisinijska mačka stara nekoliko hiljada godina i potiče iz drevnog Egipta, jer liče na mačke sa drevnih egipatskih slika. Postoje i priče da i danas u severnim delovima Afrike živi divlja abisinijska mačka.

 

Izgled

Telo je srednje dužine, okretno sa dobro razvijenim mišićima. Noge su tanje u odnosu na telo sa finom str.ukturom kostiju. Šape su male i ovalne. Rep je prilično dug, širok u korenu.

Glava je široka, umereno klinastog oblika. Oči su oblika badema i mogu biti zlatne boje, zelene, boje lešnika ili bakra. Nos i brada obično formiraju prave vertikalne linije kada se posmatraju iz profila. Uši su relativno velike i široke u bazi.

Dlaka je srednje dužine, gusta i svilenkasta. Moze da bude crvene, plave i žutosmedje boje. Redje su boja kornjačinog oklopa, krem i boja čokolade koje se gaje u manjem obimu u Holandiji i Velikoj Britaniji. Abisinijski mačići se radjaju sa tamnijim krznom koje vremenom postepeno posvetli. Obično je potrebno nekoliko meseci da se uspostavi konačna boja krzna.

 

Narav

Abisinijska mačka je izuzetno aktivna, razigrana, tvrdoglava i inteligentna. Ona je verovatno i najaktivnija rasa mačaka koja je previše zaokupljena istraživanjem i igrom. Uglavnom se dobro slažu sa drugim mačkama mada ženke ponekad mogu biti razdražljive u prisustvu drugih mačaka. Abisinska mačka je poznata po svojoj radoznalosti i uživanju u istraživanju okoline uključijući i visine. Takodje je poznato da su veoma dobri lovci. Obožavaju igračke i mogu satima da se igraju sa omiljenom loptom.

 

Galerija


alt    alt    alt   
3    alt    alt

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - MAČKE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box