Američki kurl

Američki kurl je rasa mačaka poreklom iz SAD, karakteristična po svojim prema nazad uvijenim ušima.

Mačići se radjaju sa ravnim ušima koje počinju da se uvijaju ka nazad u roku od deset dana nakon rodjenja i završava između trećeg i četvrtog meseca starosti. Uzrok ovakvog izgleda ušiju amerkičkog kurla je genetska mutacija dominantnog gena koji se prenosi sa jednog od roditelja. Mačke koje pripadaju ovoj rasi se pare se medjusobno ali je dozvoljeno i njihovo parenje sa domaćom mačkom pri čemu će potomci  imati  savijene uši, čak i ako imaju gen za normalne uši.

 

Istorija

U junu 1981. godine porodica Ruga iz Lejkvuda (Lakewood, California) je našla i usvojila dva mačeta lutalice. Oba mačeta su imala dužu dlaku, jedno crne a drugo crno-bele boje. Porodica im je dala imena, Shulamit i Panda ali je Panda nekoliko nedelja kasnije nestao i ženka Shulamit postaje temelj ove rase. Ubrzo Shulamit dobija četiri mačeta od kojih su dva bila sa savijenim ušima. Prijateljica porodice Ruga, gospodja Klister, postaje zainteresovana za ovu mačku i ubrzo počinje uzgoj nove rase. 

1983. godine je prvi put izložena mačka Shulamit a 1987. godine ova rasa je priznata od strane međunarodne felinološke organizacije (TICA). 1993. godine udruženje ljubitelja mačaka udruženje ljubitelja mačaka (CFA) je priznalo ovu rasu sa kratkom dlakom i dlakom srednje dužine. U Francuskoj rasa je zvanično priznata 1985. godine a prvi mužjak je rodjen u martu 1988.

 

Narav

Američki kurl je mačka izrazito privržena za ljude, verna i nezna, izuzetno brzo prilagodljiva na decu i druge kućne ljubimce. Veoma su radoznali i inteligentni i vole biti uključeni u sve dogadjaje.

 

Izgled

Američki kurl je mačka srednje veličine (5-10 kg) a zrelost dostiže za 2-3 godine. Oni su jaki i zdravi, bez genetskih defekata koji pogadjaju mnoge rasne mačke.

GLAVA: srednje veličine i u srazmeri sa tijelom. Oblik je modifikovanog klina bez pljosnatih mjesta. Malo je duža nego široka, sa glatkim prelazima. Njuška jezaobljena. Brada je snažna i čini jednu liniju s vrhom nosa i gornjom usnom.

UŠI: široke u osnovi, otvorene, blago uvijene prema nazad. Vrhovi su zaobljeni i savitljivi. Moraju biti savijene pod uglom od najmanje 90 stepeni a ne sme prelaziti više od 180. Mačke će biti diskvalifikovane ukoliko je ugao toliko velik da dodirivaju lobanju. Čvrsta hrskavica počinje na osnovi uha i mora činiti najmanje 1/3 uha. 

OČI: srednje veličine, oblika oraha. Razmak izmedju očiju je jednak  širini jednog oka. Boja se podudara sa bojom krzna izuzetak je kod kolorpointa gdje mora biti plava. Jasna je i sjajna.

TELO: srednje veliko, 11 puta dužine od visine ramena, srednje jakih prsiju i slabina. Mišići su srednje jaki, srednjeg tonusa i gipki.

NOGE: srednje dužine u srazmjeru sa tijelom, gledane sprijeda i od pozadi ravne srednje koštane građe. Šape srednje velike zaobljene.

REP:gibak, široki na bazi, sužuje se prema vrhu, dužine tela. 

KRZNO: poludugo, nježno, svilenkasto, prilegnuto, gipko, sa minimumom podkrzna.

Dozvoljene boje su : bela, crna, plava, čokoladna, lila, boja cimeta, crvena, krem, kornjačinog oklopa, dimaste; srebrene, zlatne, sa uzorcima i kombinacije sa bijelim.

GREŠKE: sijamski tip, premale oči, duboki lom na nosu, nisko smeštene uši, isprekidana linja uha, promena smera uha, horizontalno ili vertikalno nabiranje uha, unutrašnje nabiranje uha.

Certifikat isključuje: ekstremno naborane uši kod odraslih, nakazna uha, debela ili okoštana uha i pomanjkanje hrskavičnog dela uha. 

Sude se raspoređeni po bojama u zadanim grupama.

 

BODOVI:

GLAVA 20
UŠI 30
OČI 5
TELO 25
KRZNO 15
KONDICIJA 5

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box