oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Kad čovek želi da ubije tigra, on to naziva sportom; kad tigar želi njega da ubije, on to naziva okrutnošću."
Džordž Bernard Šo
 

Vet Twitter

Reakcija Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) povodom otvaranja Nacionalne referentne laboratorije

mlekolab

NOPS izražava najoštriji protest zbog načina na koji je u javnosti predstavljen rad, početkom nedelje otvorene, Nacionalne referentne laboratorije.

Činjenica da laboratorija ne poseduje niti jednu akreditaciju i da praktično ne postoji u sistemu, lako je proverljiva na sajtu Akreditacionog tela Srbije (ATS). Rezultati dobijeni neakreditovanim metodama nisu validni, u potpunosti su neupotrebljivi i pitamo se kome i u koje svrhe je namenjena ova maskarada i medijska promocija ustanove koja se „za sada“ neće baviti kontrolom kvaliteta hrane u Srbiji, a što je potvrdila i sama ministarka.

Podsećamo javnost da Nacionalni savet za bezbednost hrane, čije je formiranje predviđeno zakonom iz 2009. godine, nikada nije formiran. Zakonom o bezbednosti hrane je takođe predviđeno da savet čine stručnjaci iz različitih oblasti koji bi se na osnovu jasnih i zakonom utvrđenih kriterijuma bavili procenom rizika i donosili odluke od kojih zavisi zdravlje i bezbednost građana Srbije.

Uzevši u obzir da pomenuti savet nije formiran i da se zakon ne poštuje od kada je usvojen, zahtevamo od nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede da nam odgovore na pitanje – ko će i na osnovu kojih kriterijuma odlučivati koje će se namirnice ispitivati i na šta će se ispitivati „jednog dana“ kada laboratorija praktično počne sa radom? Nepoštovanje zakonom utvrđenih obaveza i medisjka promocija neakreditovane Nacionalne referentne laboratorije predstavlja samo validaciju haosa koji godinama vlada u ovoj oblasti i potvrdu da o zdravlju potrošača u Srbiji odlučuje „neformalna grupa“ u Ministarstvu poljoprivrede.
Vrhunac obmane javnosti - otvaranje Nacionalne referentne laboratorije
Izvor: NOPS

Oglasi za posao

veterina.info fan box