oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Ne razumijem zašto se ubija bizon, zašto se krote divlji konji, zašto je u dubini šume toliko ljudskog mirisa, zašto je pogled na zelene brijegove rastrgan žicama što govore. Gdje su guštici, nema ih više. Gdje je orao, otišao. Pravom življenju je kraj. Nastupa borba za opstanak"
Poglavica Seattle, Pismo indijanskog poglavice Seattlea
 

Vet Twitter

mlekara-sabacŠABAC - Proizvodi Mlekare Šabac bi do kraja godine trebalo da se nađu i na policama trgovina u Evropskoj Uniji (EU), a u planu je i izvoz u islamske zemlje, najavio je danas generalni direktor te mlekare Zoran Matić.

"U toku je proces dobijanja dozvola i svih neophodnih sertifikata, tako da do kraja 2012. očekujemo početak izvoza na tržište EU", rekao je on agrarnim novinarima iz inostranstva i Srbije koji su posetili tu mlekaru u okviru radionice "Balkan tur Srbija".

Matić je naglasio da Mlekara Šabac ima sve standarde potrebne za izvoz mlečnih proizvoda u islamske zemlje, istakavši da je planiran plasman robe tog proizvođača i na ta tržišta. On je podsetio da šabačka mlekara svoje proizvode izvozi u zemlje CEFTA (zona slobodne trgovine zemalja jugoistočne Evrope), zatim na tržište Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Azerbejdžana, ali i u SAD.

Matić je naveo da Mlekara Šabac dnevno preradi 250 tona mleka, od čega je 100 tona mleko ekstra kvaliteta, i da je lider u proizvodnji feta sira. Prema njegovim rečima, ta kompanija poseduje najsavremeniju tehnologiju za preradu mleka i proizvodnju melčnih proizvoda, a u planu su i investicije u nove proizvodne linije.

Matić je ukazao da Mlekara Šabac ima oko 500 zaposlenih i da je prosečna plata u toj kompaniji 40.000 dinara. Mlekara Šabac, koja je deo koncerna "Farmakom", ima 4.000 dobavljača i najznačajniji je otkupljivač mleka od najveće farme na Balkanu - Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB), rekao je on, naglasivši da taj proizvođač obezbeđue evropski kvalitet mleka.

Savetnik srpskog ministra poljoprivrede i predsednik "Agropresa" Goran Đaković kazao je Tanjugu da se radionica "Balkan tur Srbija" danas završava i da su novinari iz deset zemalja tokom ove sedmice imali priliku da posete Beograd, Novi Sad, Šabac, Bečej, Staru Pazovu i Čelarevo.

Novinari dolaze iz Albanije, Nemačke, Irske, Danske, SAD, Slovenije, Crne Gore, Švajcarske, Hrvatske i Republike Srpske. Gosti su najpre obišli 79. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, a posetili su i fabriku "Sojaprotein", "Agropromet Bečej", farmu svinja "Napredak AD", voćnjak "Delta agrara" u Čelarevu, "Šabačku mlekaru".

Tokom dana posetiće i manastir Lelić kod Valjeva gde će moći će da saznaju više o proizvodnji meda u manastiru.

Izvor: Tanjug

Oglasi za posao

veterina.info fan box