oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Ja sam vegetarijanac i antialkoholičar, jer tako mogu bolje upotrebljavati svoj mozak. Nenasilje je put do više etike, koja je cilj svekolike evolucije. Sve dok ne prestanemo nanositi zlo svim živim bićima i dalje ćemo biti samo divljaci."
Thomas Alva Edison (1847.-1931., američki pronalazač, između ostalog: žarulje, gramofona i mikrofona)
 

Vet Twitter

Epanjel Breton
epanjel-breton
Alternativno ime
Bretonski Španijel
Američki Breton
Francuski Breton
Zemlja porekla
Bandera de Francia Francuska
Klasifikacija

Sve do izložbe pasa u Parizu 1900. godine, ova rasa je bila poznata pod nizom različitih imena. Međutim sa uspostavljanjem prvog standarda rasa je postala poznata pod imenom “Epanjel Breton” ili “Bretonski Španijel”. 80-tih godina 20. veka izostavljena je reč “Španijel” u mnogim krajevima I sada se rasa uglavnom zove “Američki Breton” ili “Francuski Breton” ili jednostavno “Epanjel Breton”.

Smatra se da je Bretonski Španijel nastao ukrštanjem Engleskih setera sa malim Francuskim kontinentalnim španijelima, tako da izgleda kao mali seter ili veliki koker. Poznat je od sredine 19. veka u francuskoj provinciji Bretanji kao najmanji lovni pas. On radi u istom maniru kao Pointer Jako dobro markira I aportira I sa kopna I iz vode. U Francuskoj se koristi za lov I na krznenu I pernatu divljač.

 

Bukvalan prevod Francuskog španijela - le fougueux, od kojeg potiče današnje značenje znači “visokog duha”. Ovo potpuno opisuje ličnost Bretonca koji pokazuje oduševljenost prema svemu, a naročito prema lovu. Epanjel Bretoni su  energični iako su mirni. Najsrećniji su u društvu svog gospodara, oni cevtaju kad su uključeni I u svakodnevnu kućnu atmosferu, pa maker I samo povremeno. Osećajni su I odani. S uživanjem će loviti ceo dan, bez obzira kakvo je vreme, Njegova energija je čini se neiscrpna, iako će na primer u kući biti sasvim miran I tih I neće nikoga uznemiravati. Njemu je, naime, neophodan stalni kontakt sa članovima porodice, u koju se veoma lako uklapa. Kompaktan je, lak I brz, brzonog I možda je to ono što mu daje izdržljivost.
 

Veličina

Visina mužjaka u grebenu iznosi 48 – 50 cm a ženki 47-49 cm. Težina im je oko 15 kg.


Dlaka

Dlaka Bretona je gusta, srednje duga I ravna ili talasasta. Javlja se u belo-oranž boji, bela I kestenjasta, bela I crna, bela I boja jetre, trobojna, ili nijansa jedne od ovih boja. Najuobičajenija je bela sa crvenkasto-braon.


Nega

Ova rasa ne zahteva mnogo pažnje što se tiče dlake. Povremeno četkanje, naročito onih delova gde je dlaka najgušća, je sasvim dovoljno da dlaku održi u dobrom stanju. Zbog dužih, visećih ušiju treba redovno proveravati ušne kanale kako bi održavali njihovu čistoću.


Karakter

To su živahni, inteligentni psi koji vole da aportiraju, ali imaju svoju ličnost. Retko laju, nežne su prirode, osećajni I poslušni. Francuski lovci, ali I lovci u drugim zemljama, visoko cene ove neverovatne I jedinstvene sportske I lovne pse. On je tipično druželjubiv, oprezan I žudi da ugodi ljudima. On je odan, poslušan, veoma inteligentan, pažljiv I jako energičan. Kao sportski pas, on voli aktivnosti I potrebna mu je svakodnevna vežba. Nikada nije zao niti agresivan, on živi za ljubav I pažnju. Epanjel Bretoni su laki za obuku jer su inteligentni, brzo uče I veoma su poslušni. Imajte na umu da su veoma osetljivi na teške reči I na bilo kakvav nemir I neslogu u kući.

 

 

Vežba

Mada se ova rasa ekstremno dobro uklapa I ulogu kućnog ljubimca, ostaje mu srce I duša pravog sportkog I lovnog psa. Neće biti srećan ako se prošeta samo tri kruga dnevno po kraju. Uzmite u obzir rad u polju sa psom što će zadovoljiti I njegovu potrebu za radom kao I za treningom. Altrenativne aktivnosti mogu biti agility ili flaj-bol. Plivanje I aportiranje su njihova najomiljenija razonoda.

Poznat po svom izuzetno dobrom nosu, mnogi od ovih pasa su I kućni ljubimci I radni psi koji pobeđuju na utakmicama sa odstrelom. Njegova manja veličina I ličnost ga čine idealnim za dvostruku upotrebu porodice – jer on je predivan kućni ljubimac ali isto tako I odličan lovni pas.


Socijalizacija

Dobro obučen Epanjel Breton veoma voli decu I dobro se slaže sa psima I ostalim životinjama. Lajaće ako predosete opasnost.


Autor:
Aleksandra Gajinović
www.azbelltas.com
 

Standard rase 

Standard br. 95 - Francuska

 

Istorijat: Epanjel breton potiče iz centra Bretanje. Njegovi preci su verovatno bili psi za lov ptica, poznati u srednjem veku i opisao ih je Gaston Febus. Bez dileme jedna je od najs-tarijih rasa ptičara u Francuskoj.
Odgajivačka selekcija stvorila je visoko upotrebljivog ptičara, kakvog danas poznajemo.
Prvi predlog standarda sastavljen je 03.09.1907. a usvojen 07.06.1908. Posle izmena 1923. i novih korektura 1933. i 1956. bio je važeći do danas. (14.04.1995.)
Opšti izgled: Elegantan i stamen, veoma snažan mali pas.Pun supstance, ali bez težine. Živahan, sa otresitim pogledom. On pokazuje tip malog, kvadratičnog psa punog energije.
Proporcije: Dužina tela jednaka je visini grebena (pas može da se stavi u kvadrat). Pune grudi dopiru do visine laktova.
Giava: Idealan odnos lobanje i njuške je 3:2, odnosno oko 12 cm prema 8 cm.
Karakter: Uravnotežen, bezazlen, blag. Strastven lovac. Druželjubiv. Idealan pratilac.
Glava:
Lobanja: Posmatrano od napred, kao i iz profila, lobanja je zaobljena. Gledano odozgo, strane njuške su takođe zaobljene. Granične linije lobanje i njuške su paralelne ili veoma blago divergentne. Mereno u visini jagodičnih kostiju širina lobanje iznosi približno 11-12 cm.
Stop: Uprkos blagom nagibu, jasan prekid.
Lični deo:
Nosna pečurka: U tamnijim bojama tela, bez obzira da li je pas beo i oranž, beo i braon ili crn i beo. Nozdrve dobro otvorene.
Njuška: Ravna, kraća od lobanje.
Usne: Tanke, prilično napete, priležuće. Postrano gornja usna blago prekriva donju.
Zubalo: Potpuno makazasto.
Nadočni lukovi: Čine blag luk.
Oči: Prilično okrugle, postavljene vodoravno. Boja u saglasnosti sa bojom nosne pečurke i bojom dlake. Otresit i živahan pogled.
Uši: Visoko usađene, trouglaste sa blago zaobljenim vrhovima. Prekrivene talasastom dlakom i nošene ravno ka obrazima. Povučene ka napred ka obrazima, vrh ušne školjke ne sme se pružati preko baze lobanje.
Vrat: Srednje dug, Dobro ograničen od plećki. Tanka koža, meka i labava, ali ipak bez nabora.
Telo
Gornja linija: Ravna i čvrsta.
Leđa: Kratka i ravna
Slabine: Kratke, široke i čvrste. Duge oko 8-10 cm.
Sapi: Veoma blago nagnute
Kukovi: Niži od grebena. Blago istureni. Kvrga kuka leži u nivou leđa.
Grudi: Siroke, sa dobro zaobljenim rebrima. Unazad dobro razvijene. Dopiru do laktova.
Stomak i donja linija: Dobro ali ne preterano prikupljena. Stomak nije niti hrtolik, niti strmo padajući.
Rep: Ravan ili opušten. Maksimalna dužina 10 cm, često blago uvrnut i završava se kićankom. Mnogi psi se rađaju bez repa.
Prednje noge: Vertikalne i ravne. Paralelne prema telesnoj osovini.

Plećke: Kose i mišićave.
Nadlaktice: Mišićave i dobre građe kostiju.
Laktovi: Priležući, niti uvrnuti, niti izvrnuti.
Podlaktice: Jake, suve, a ipak dobro misićave, ravne i vertikalne.
Došaplje: Blago koso.
Sape: Suve sa usko međusobno priležućim prstima. Nešto dlake između prstiju.
Zadnje noge: Posmatrano od pozadi stoje potpuno vertikalno. Gledano sa strane sedna kvrga i vrh skočnog zgloba, leže gotovo na istoj vertikali.
Butine: Široke, dobro se pružaju na dole.
Skočni zglob: Nije previše uglovan.
Došaplje: Ravno i vertikalno.
Šape: Usko međusobno priležući prsti, nešto dlake izmedu prstiju. Bez zaperaka.
Kretanje: Tečno, živahan iskorak, koji je naglašen tipom malog kvadratičnog, energijom nabijenog psa. U lovu prvenstveno kretanje je galop. Brzi koraci sa relativno malim osva-janjem prostora.
Dlaka: Bez preterivanja, tanka na telu, pre je ravna ili sasvim blago talasasta. Prednje noge sa manje bogatim talasastim zastavicama. Zadnje noge do polovine butine bogato odlakane.
Boja: Bela i oranž. Bela i braon. Crna i bela. Trobojna bela oranž i crna, ili bela oranž i braon, ili boja plesni sa jednom ili drugom navedenom bojom.
Veličina: 47-50 cm, ±1 cm. Idealna veličina za mužjaka 48-50 cm, za ženke 47-49 cm.
Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka treba smatrati greškom čije ocenjivanje stoji u tačnom odnosu prema stepenu odstupanja.
Lobanja: Kvadratična, špicasto zasvođena, uska, previše okrugla. Stop isuviše izražen.
Nosna pečurka: Uska.
Njuška: Zajedno stisnuta ili kvadratična.
Usne: Debele, previše opuštene. Vidljiv ugao usana.
OČi: Svetle, kuglastog oblika, kose.
Uši: Nisko usađene, obešene, široke i sa ukovrdžanom dlakom. Preduge, uvijene. Bele ili sa jednom belom flekom.
Vrat: Isuviše tanak. Prekratak.
Leđa: Duga, upadajuća, zaobljena.
Slabine: Duge, uske, savitljive.
Sapi: Preuske, isuviše kose, strmo padajuće.
Grudi: Uske, nedovoljno duboke. Ravna rebra, špicasto svedena, deformisana, prekratke (isprekidane, kokošije).
Bokovi: „Masni" i labavi.
Rep: Predug, kratko odlakan. Vertikalno nošen. Nisko usađen u odnosu na gornju liniju.
Prednje noge: Došaplje isuviše nagnuto. Labavi laktovi. Šape daleko međusobom ili usko postavljene.
Sape: Široke, duge, isuviše okrugle, gaženjem slomljeni prsti.
Koža: Debela i labava, sa naborima.

Teške greške
Lobanja: Prejako naglašeni nadočni lukovi.
Njuška: Veoma kratka. Padajuća njuška (prejako divergentne linije)
Oči: Presvetle, ljutit pogled ili jastrebove oči, razrokost (na unutra ili na napolje)
Vrat: Podgušnjak.
Dlaka: Ukovrdžena, svilasta ili preobilna. Kratka dlaka. Nedovoljna ili preterana odlakanost. Preduge zastavice.
Diskvalifikacija: Nedostaci u tipu (nedovoljno izražene rasne odlike, tako da pas ukup-no više ne pripada toj rasi).
Veličina izvan standardom propisanih granica. Konvergencija graničnih linija lobanje i njuške (prćast nos). Bela fleka na jednom uvu. Oči unutar bele ploče. Veoma svetle ili oči različitih boja. Depigmentisani kapci. Preterano depigmentisana nosna pečurka. Predgriz ili podgriz. Nedostatak Pl, nema značaja. Pas kome nedostaje više od 2P2 je za diskvali-fikaciju, kao i psi kojima nedostaje i neki drugi zub. Standardom nepropisana odlakanost, posebno jednobojni psi. PlaŠljivost. Agresivnost.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

 

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box