oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Kad čovek želi da ubije tigra, on to naziva sportom; kad tigar želi njega da ubije, on to naziva okrutnošću."
Džordž Bernard Šo
 

Vet Twitter

PKB-logoNa gazdinstvu Partizanski prelaz u toku je izgradnja nove muzne farme, jednog od najsavremenijih objekata u ovom delu Evrope, u kome će Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) uzgajati 2.560 visokomlečnih grla.
 

Prvi objekat u kome će biti smešteno 640 grla počeće da radi u decembru, dok će za popunjavanje svih objekata biti potrebno još oko pet meseci.

Nova farma će imati slobodan sistem držanja grla, a sastojaće se od četiri štale sa centralnim izmuzištem tipa roto-laktor, u kome će se istovremeno musti 80 grla.
 

Prema rečima direktora gazdinstava Pionir i Partizanski prelaz Nikole Lazića, predlog je da se na farmi uzgajaju superiornija grla, prvotelke i sveže oteljene krave sa većim brojem laktacija.
 

Kada bi na novu farmu useljavali samo junice, i kada bi 90 odsto junica sa svih farmi PKB korporacije useljavali u nove objekte, za popunjavanje kapaciteta bi trebalo oko godinu dana.
 

- To je dug period i iz tog razloga smo odlučili da, pored junica, useljavamo i krave sa većim brojem laktacija neposredno nakon izlaska iz porodilišta - dodao je Lazić, pod čijim rukovodstvom će se i organizovati proizvodnja na novoj farmi.

 

Lazić je naveo da se pripremaju objekti za porodilišta na Partizanskom prelazu i tu će grla biti u slobodnom sistemu držanja, kako bi se prilagodila novom načinu uzgoja, objavljeno je u listu "Poljoindustrija" koji izdaje PKB.

 

Ističući da se bolji proizvodni i finansijski rezultati od proizvodnje mleka na novom tipu farme mogu očekivati odmah, Lazić je napomenuo da će na farmi biti samo muzna grla, a ostale kategorije goveda biće na drugim farmama.

Pretpostavljam da ćemo uskoro, pored 10.240 muznih grla, postojeća i grla sa nove farme, plus prateće kategorije, uzgajati između 12.500 i 13.000 grla, kazao je Lazić.

 

On je podvukao da će na ovoj farmi biti zaposleni najbolji radnici, kao i da PKB neće opteretiti proizvodnju novim zapošljavanjem.

- Potrebe farme za energijom su velike, te je izvesna gradnja pogona za proizvodnju biogasa. Kada proizvodimo energiju, logično bi bilo da proširimo i plasteničku proizvodnju - kazao je Lazić.

Tanjug

 

Oglasi za posao

veterina.info fan box