oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Životinje nikad ne vode rat, nikad ne ubijaju iz kaprica, niti gomilaju dobra koja im nisu neposredno neophodna; uvreda je, dakle, u odnosu na životinje, reći da se ološ ljudskog roda ponaša kao one... Naprotiv, to je pad daleko ispod životinjskog nivoa."
Mihailo Marković
 

Vet Twitter

rumunija-psiZakon je donet nedavno kao odgovor na gnev dela javnosti posle smrtonosnog napada čopora pasa lutalica na četvorogodišnjeg dečaka u Bukureštu u avgustu
prihvatilišta, izgradnja, psi, lutalice, problem, Beograd

Ničije kuce biće uspavane: Rumunski zakon

BUKUREŠT - Rumunski predsednik Trajan Basesku potpisao je zakon o uspavljivanju pasa lutalica, koji je prethodno odobrio Ustavni sud, saopštila je pres služba rumunskog predsednika.

Ustavni sud ranije danas potvrdio je ustavnost zakona o psima bez vlasnika, što će uprkos protestima ljubitelja životinja, omogućiti vlastima da uspavaju "lutalice" ukoliko posle 14 dana ne bude utvrđeno u čijem su vlasništvu.

Zakon je donet nedavno kao odgovor na gnev dela javnosti posle smrtonosnog napada čopora pasa lutalica na četvorogodišnjeg dečaka u Bukureštu u avgustu, podsetila je agencija Frans pres.

Iako je 30 poslanika uložilo žalbu na novi zakon, smatrajući da je mnogo "manje traumatično" sterilisati pse bez vlasnika, nego ih ubijati, Ustavni sud je odlučio da je zakon u skladu sa najvišim državnim zakonskim aktom.

Vlasti procenjuju da u rumunskoj prestonici živi između 40 i 60 hiljada napuštenih pasa.

Itar-Tas s navodi da je nakon pristupanja Rumunije EU 2007 bilo zabranjeno ubijanje pasa lutalica i dozvoljena samo njihova sterilizacija, ali to u praksi nije funkcionisalo, a milion evra koliko je pre nekoliko godina uputila francuska glumica i zaštitnica životinja Brižit Bardo nestalo je, kao i mobilna klinika kupljena za deo sredstava.

Bardo je početkom septembra uputila pismo predsedniku Rumunije u kom je izrazila "duboko saučešće porodici dečaka koji je preminuo zbog ujeda", ali i "potresenost zbog vesti o osveti, koja će stići sve pse u Rumuniji".

Autor: Agencija TANJUG

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box