oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Kad čovek želi da ubije tigra, on to naziva sportom; kad tigar želi njega da ubije, on to naziva okrutnošću."
Džordž Bernard Šo
 

Vet Twitter

cistocaFormiranje novog Javnog komunalnog preduzeća Zoohigijena u Novom Sadu odvija se na netransparentan način i bez konsultovanja struke, kazali su veterinarski stručnjaci i predstavnici udruženja za zaštitu životinja.

To preduzeće bi trebalo da sistemski reši problem napuštenih životinja u glavnom gradu Vojvodine. 

Stručnjaci i predstavnici udruženja su poručili da su gradske vlasti Novog Sada dužne da novo javno komunalno preduzeće formiraju na transparentan način, i dodali da, uprkos njihovim naporima, grad nije zainteresovan za saradnju, niti je ikada odgovorio na ključna pitanja o tome koji su standardi primenjeni pri formiranju Zoohigijene.

To su u izjavi za agenciju Beta kazale doktorke veterine Veselina Pelagić i Dunja Kovač, i Lana Đorđević, predstavnica Udruženja za zaštitu životinja Spans iz Novog Sada. 

One kažu da Zoohigijena treba da počne da radi 1. januara 2014. godine, ali da niko ne zna po kojim kriterijumima se zapošljavaju ljudi u tom preduzeću, sem što isti oni koji su u JKP Čistoća radili na hvatanju pasa lutalica, sada treba da pređu u Zoohigijenu, iako među njima ima onih koji su čak i fizički nasrtali na aktiviste organizacija za zaštitu životinja. 

Sagovornice agencije Beta traže da se ispita da li je kandidat za vršioca dužnosti direktora Zoohigijene ujedno i lovac jer smatraju da bi bilo skandalozno da čovek koji ubija životinje, treba navodno da brine o njihovoj dobrobiti. 

Po rečima veterinarki Pelagić i Kovač, i predstavnice Udruženja Lane Đorđević, novo prihvatilište za napuštene pse bi trebalo da profunkcioniše do kraja januara, ali se ne zna po kojim kriterijumima ima svega 120 boksova, odnosno nije jasno zašto pre izgradnje prihvatilišta nije obavljen popis napuštenih životinja. 

Dodale su da je, po procenama stručnjaka, na ulicama Novog Sada 10.000 napuštenih životinja, a u celoj Srbiji oko milion. 

Podsetile su da je Veterinarska inspekcija naložila JKP Čistoći da obustavi hvatanje pasa lutalica, ali su građani udruženjima za zaštitu životinja decembra više puta javili da šinteri Čistoće i dalje hvataju pse i odvode ih u privremeno prihvatilište, na novosadskoj deponiji smeća. 

To privremeno prihvatilište postoji od 2005. godine, a uslovi za životinje su potpuno nehumani. Uprkos brojnim zahtevima udruženja za zaštitu životinja, gradske vlasti ga nisu zatvorile, niti je iz republičke Uprave za veterinu ikada stigao odgovor ni na jedan zahtev za zatvaranje tog prihvatilišta.

Izvor: RTV

Oglasi za posao

veterina.info fan box