oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Kad čovek želi da ubije tigra, on to naziva sportom; kad tigar želi njega da ubije, on to naziva okrutnošću."
Džordž Bernard Šo
 

Vet Twitter


fokus magazinDo sada je 140 tona leševa uginulih životinja prebačeno u kafilerije gde su uništene na neškodljiv način“, izjavila je za agenciju Tanjug načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.
 
Ona je istakla da nadležne veterinarske ekipe imaju dovoljno vozila, kontejnera za odlaganje otpada i svih ostalih potrebnih sredstava, upozoravajući građane da ne diraju sami leševe životinja. 
 
"Ctanje je danas mirnije i nadamo se da će tako ostati kako bismo mogli da saniramo žarišta koja imamo, a da nam se ne otvaraju nova", istakla je Čelebićanin i dodala da su ekipe veterinarske inspekcije danas ušle u Krupanj, Kušiljevo i Varvarin. U opštini Svilajnac je zabeleženo uginuće 1.900 ovaca i jagnjadi.
 
"Ono što je problem je Jamena u Šidu, u koju danas nismo mogli da uđemo, voda je i u Klenku, primiče se i Moroviću, dobar deo je poplavljen, ali na svu sreću nije došao do farme živine i koka nosilja", rekla je Čelebićanin. 
 
Načelnica veterinarske inspekcije je podsetila da je u akciju uklanjanja i zbrinjavanja leševa životinja uključeno 25 regionalnih kancelarija veterinarske inspekcije, 12 specijalističkih i naučnih veterinarskih instituta, veterinarske stanice....
 
Čelebićanin je napomenula da su se u rad veterinarske inspekcije u dovoljnoj meri uključile i komunalne službe lokalnih samouprava, veterinarske službe vojske i MUP-a.
 
Ekipe trenutno raspolažu sa 17 specijalizovanih vozila kafilerija za prevoz leševa životinja i hrane životinjskog porekla koja nije ispravna za ishranu ljudi.
 
„Ima jako puno hrane iz privatnih zamrzivača, rashladnih uređaja i prodavnica koje su poplavljene, pa se sav taj škodljiv materijal mora uništiti na neškodljiv način u kafileriji, nakon čega sledi i čišćenje, pranje i dezinfekcija terena“, objasnila je Čelebićanin.
 
Ona je istakla da ekipe ulaze na teren kada dobiju podatke od Sektora MUP-a za vanredne situacije gde se voda povukla, jer bi sve pre toga bilo rizično.
Uprava za veterinu
Foto: fokus magazin

 

Oglasi za posao

veterina.info fan box