oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Ptice uvijek pjevaju poslije oluje; zašto se i ljudi ne bi tako osjećali poslije neke njihove oluje?!"
Rouz Kenedi
 

Vet Twitter

pas poplava 1BEOGRAD - Većina područja u Srbiji "očišćena" je od leševa životinja uginulih u poplavama, a spasene životinje su pod veterinarskim nadzorom i nema opasnosti od pojave zaraza, izjavio je danas direktor Uprave za veterinu Dejan Bugarski.


On je rekao da u ovom trenutku ima dovoljno lekova, ali nedostaju vakcine i hrana za životinje koje treba dvostruko više od trenutno raspoloživih količina.

Zdravlje životinja koje su spasene tokom poplava proverava se svakodnevno, one su zbrinute i pod odgovarajućom veterinarskom negom, a kako je objasnio Bugarski, dalje je u planu imunizacija životinja na poplavljenim područjima da bi se izbegle infekcije koje nastaju prvenstveno iz tla.
"Na stalnoj smo vezi sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, razmenjujemo podatke i prilagođavaćemo se situaciji", naveo je Bugarski.

On je napomenuo da su budžetu planirana sredstva u slučaju izbijanja zaraza, odnosno za suzbijanje zaraznih bolesti, međutim, za ovakve potrebe i u ovolikom obimu nema dovoljno novca, pa je potrebna pomoć donatora.

Bugarski je rekao da još nema tačnih podataka o ukupnom broju grla uginule stoke, napomenuvši da su naročito stradale farme pilića, koka nosilja, svinje, ovce...
"Najveći gubici su u onim krajevima gde vlasnici nisu pustili životinje", kazao je Bugarski novinarima u Privrednoj komori Srbije.

On je ukazao da je do sada u kafilerijama, u mesno-koštano brašno koje se kasnije spaljuje, prerađeno oko 500 tona uginulih životinja, kako iz Srbije, tako i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Tanjug

 

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box