oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Psi vole svoje prijatelje, a grizu neprijatelje. Za razliku od njih, ljudi su nesposobni za istinsku ljubav i uvijek miješaju ljubav i mržnju."
Sigmund Frojd
 

Vet Twitter

dzek rasel terijer

Nasuprot popularnom verovanju da je svaki pas pogodan za svaki dom, istina je da svaka rasa ima svoje jedinstvene karakteristike i potrebe. 

Izbor odgovarajuće pasmine za vaš dom može biti ključan za stvaranje harmoničnog i srećnog okruženja za vas i vašeg novog četvoronožnog prijatelja. 

Stoga smo, za sve vas koji planirate da porodicu uvećate za još jednog člana, u tekstu istražili različite vrste pasa i njihove karakteristike, kako biste izabrali idiličnog krznenog ljubimca za vas!

#1 Francuski buldog - idealan pas za stan

Iako se možda čini da su buldozi nezgrapni i tromi, ova rasa je zapravo izuzetno prilagodljiva i pogodna za stanovanje u malim kvadraturama, kao što su jednosobni stanovi i garsonjere - potrebno je samo da mu obezbedite prostor i osnovne potrepštine, kao što su kreveti za pse.

Francuski buldozi su opušteni psi sa prijateljskim i strpljivim karakterom. Oni ne zahtevaju mnogo šetnje kao neke druge vrste, ali vlasnik mora biti pažljiv sa njihovom ishranom i regulisati im težinu kako bi održali zdravlje.

Kada je reč o izgledu francuskog buldoga, mužjaci obično dostižu visinu od 27-35 cm, dok su ženke nešto niže, sa prosečnom visinom od 24-32 cm

Težina mužjaka se kreće između 9 i 14 kg, dok ženke obično teže između 8 i 13 kg

Ova pasmina dolazi u različitim bojama, uključujući crnu, žutu (od bele do lisičije crvene) i braon (čokoladnu).

Očekivani životni vek francuskih buldoga se kreće između 10 i 12 godina

Iako francuski buldozi imaju manje zdravstvenih problema u poređenju sa drugim rasama buldoga, postoji određena sklonost ka naslednim bolestima. Stoga, prilikom kupovine, treba pažljivo proveriti poreklo psa i dokumentaciju. 

Neka od najčešćih oboljenja kod ove pasmine uključuju alergije, displaziju kukova, konjuktivitis, gluvoću, "cherry eye" oboljenje, problemi sa štitnom žlezdom, problemi intervertebralnog diska, luksacije patele i druge. 

Uz pravilnu ishranu, redovnu veterinarsku negu i ljubavnu pažnju, francuski buldozi mogu pružiti mnogo srećnih godina radosti i ljubavi svojim vlasnicima.

#2 Labrador retriver - savršen porodičan pas

Ova izuzetno popularna rasa pasa poznata je po svom prijateljskom temperamentu i neodoljivom šarmu.

Labrador retriveri su inteligentni, poslušni i veoma privrženi svojim vlasnicima.

Labrador retriver je rasa pasa srednje veličine koja se ubraja u VIII grupu prema FCI klasifikaciji - gde se nalaze i španijeli, retriveri i psi za vodu. 

Kada je reč o veličini, mužjaci labrador retrivera obično dostižu visinu od 56-58 cm, dok su ženke nešto niže, sa prosečnom visinom od 54-56 cm. Što se tiče težine, mužjaci obično teže između 35 i 40 kg, dok ženke imaju prosečnu težinu od 30-35 kg.

Labrador retriveri dolaze u različitim bojama, uključujući crnu, žutu (od bele do zlatne) i braon (čokoladnu).

Ova pasmina je izuzetno popularna kao kućni ljubimac i često se koristi kao terapeutski pas ili vodič za slepe, usled činjenice da veoma brzo uče komande i da su privrženi svojim vlasnicima.

Ključno je da priprazite na pravilnu ishranu psa, jer je ova vrsta poznata po tome da je izuzetno halapljiva i ješna.

Vrlo su aktivni i imaju veliku potrebu za fizičkom aktivnošću. Redovne šetnje, trčanje, igre i plivanje su neophodni kako bi se održala njihova fizička i mentalna kondicija. Ovi psi vole da budu uključeni u sve aktivnosti svoje porodice, kao i da provode vreme napolju, u prirodi - te je idealno da posedujete kuću sa velikim ili srednjim dvorištem/baštom.

#3 Nemački ovčar - lojalan čuvar kuće

Vučjak, poznat i kao nemački ovčar, je veća rasa pasa koja se ističe svojom atletskom građom. Kao što mu ime sugeriše, ova pasmina pripada I grupi - pastirski psi terači stoke prema klasifikaciji Međunarodne kinološke federacije (FCI).

Mužjaci vučjaka obično dostižu visinu od 60 do 65 centimetara, dok je visina ženki u rasponu od 55 do 60 centimetara. Težina vučjaka takođe varira između mužjaka i ženki. Mužjaci imaju prosečnu težinu od 30 do 40 kilograma, dok se težina ženki kreće u rasponu od 22 do 32 kilograma.

Boja dlake kod vučjaka može biti raznolika: čisto crna, crna sa kestenjastim, braon i žutim do svetlosivim oznakama, siva sa tamnijim nijansama, crnim sedlom i maskom, ili vučja siva.

Nemački ovčari su inteligentni, hrabri i poslušni psi koji se često koriste u policijskom i vojnom radu. 

Ova rasa je izuzetno posvećena svojoj porodici i zahteva konzistentan trening i mentalnu stimulaciju. Vučjaci su energični psi koji zahtevaju dosta fizičke aktivnosti i prostora za trčanje, te su idealni za velika dvorišta.

Ukoliko im pružite odgovarajući trening i pažnju, nemački ovčar će biti lojalan i zaštitnički nastrojen član vaše porodice.

#4 Džek Rasel terijer - za aktivne porodice

Džek Rasel terijer, takođe poznat kao Džeki, je mala, hrabra i živahna rasa pasa koja osvaja srca svojim neustrašivim duhom i neodoljivim izgledom. Ovi psi su poreklom sa britanskog ostrva i dobili su ime po svom osnivaču, Reverendu Džonu Raselu.

Džek Rasel terijeri su mali, energični psi koji su puni samopouzdanja i života. Ove pasmine su ujedno veoma inteligentne, hrabre i odane. 

Visina ove rase varira kod oba pola i kreće se između 25 i 38 cm, a i mužjaci i ženke obično teže između 6 i 8 kilograma.

Zahtevaju redovne šetnje i fizičku aktivnost kako bi ispoljili svoj pun potencijal. Džek Rasel terijeri su odlični za život u kući ili stanu, ali vlasnici treba da budu svesni da ova rasa ima tendenciju da bude glasna i zahteva dosledan trening - stoga je dobar izbor za one koji rade od kuće ili raspolažu slobodnim vremenom i mogu da se posvete psu.

Važno je napomenuti da, pored karakteristika rase, individualna ličnost psa takođe igra veliku ulogu u tome kako će se pas prilagoditi vašem domu. 

Uvek je preporučljivo da se upoznate sa potrebama i temperamentom određene rase pre donošenja odluke. Uz dobar trening, ljubav i pažnju, bilo koja rasa pasa može postati sjajan saputnik u vašem domu.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih podataka kako biste se bez muke odlučili za savršenog psa za vas - Želimo vam puno sreće!

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box