oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Kad čovek želi da ubije tigra, on to naziva sportom; kad tigar želi njega da ubije, on to naziva okrutnošću."
Džordž Bernard Šo
 

Vet Twitter

pas-cetka-Zašto moj ljubimac ima neprijatan zadah iz usta?

Halitozis (neprijatan zadah) obično potiče od naslaga plaka(meke naslage) na zubima. Prisustvo neprijatnog mirisa je vezano za naslage plaka i kamenca (mineralizovane meke naslage), što definitivno vodi ka oboljenjima gingive (periodontalno oboljenje).

Neprijatan zadah se može javiti i u drugim slučajevima ( strano telo zabodeno negde u mekom tkivu usne šupljine, prisustvo tumorozne izrasline, problemi sa varenjem i dr.)
 

-Moj ljubimac ne pokazuje da ga boli, mogu li da sačekam, da vidim šta će se dalje dešavati?

Apsolutno NE! Naši ljubimci ne pokazuju bolnost na isti način kao mi.U početku je promene u ponašanju teško primetiti. Hrana predstavlja veliki stimulans, tako da se bol može dugo tolerisati, mesecima i godinama. Promene su uglavnom jako uznapredovale, kada Vaš ljubimac dođe u situaciju da odbija hranu.
 

-Kako da znam da moj ljubimac ima problem?

Obično dugo ništa ne primećujete. Redovne kontrole sa vaše strane i pregled veterinara, mogu na vreme sprečiti problem ili ga rešiti u začetku. Ono što Vi možete zapaziti je:

  • Neprijatan zadah

  • Naslage plaka i kamenca

  • Crvenilo desni

  • Polomljen zub

  • Iscedak iz nosa

  • Balavljenje

  • Odbijanje hrane

  • Otok na licu

  • Otok u usnoj šupljini



-Moj ljubimac mi neće dozvoliti da mu perem zube- šta drugo da uradim?

Klasično pranje zuba je jedini način da sprečite stvaranje naslaga plaka i kamenca na zubima. Postoje alternative u vidu enzimskih pasta, gelova, tečnosti, ali ni jedno od ovih sredstava neće u potpunosti održavati higijenu usne šupljine na zadovoljavajućem nivou. Ista situacija je i sa raznim poslasticama, žvakalicama, specijalizovanom hranom, koja bi trebala da čisti zube



.

-Znam da moj ljubimac mora na stomatološki tretman, ali mene brine anestezija? Da li postoji rizik?

S obzirom da se sve stomatološke intervencije obavljaju u optšoj anesteziji, ne postoji drugi način da se one obave. Većina ovih intervencija bi bila bolna i jako stresna za Vašeg ljubimca, ako bi se radiala na svesnoj životinji.Rizik uvođenja u opštu anesteziju se svodi na minimum, deteljnim kliničkim pregledom , dodatnim diagnostičkim ispitivanjem (analiza krvi, urina..), koriščenjem primerene anestezije za određenu intervenciju i pacijenta.
 

-Da li su stomatološki rendgenski snimci neophodni?

Veći deo strukture zuba leži ispod desni, skriven od pogleda i nemoguće je predpostaviti da li postoje patološke promene na korenu, alveoli ili kosti gornje ili donje vilice. Za određene zahvate je neophodno uraditi rengenske snimke ( punjenje kanala korena, vađenje zuba kod mačaka, izrasline na sluzokoži, vađenje zuba koji nije izrastao) da bi bili sigurni da je intervencija uspešno obavljena. Stomatološki rengenski snimci nam omogućavaju bolje planiranje intervencije,štede vreme i smanjuju potencijalni rizik od komplikacija.
 

-Kako to da psi i mačke lutalice nemaju potrebu za stomatološkom intervencijom, a moj ljubimac ima?

Životinje bez vlasnika takođe imaju bolesne zube, kao što imaju i druge zdravsvene probleme. Te jedinke ne viđamo svakodnevno, a i njihov prosečan životni vek je mnogo kraći od naših kućnih ljubimaca, te su i problemi u usnoj šupljini sigurno manje zastupljeni. Na ovim prostorima nije rađena studija vezana za ovu problematiku , koja bi to mogla da potkrepi, ali su to iskustva zemalja gde su ovakava ispitivanja urađena.
 

Dr vet.med. Tatjana Stevanović

Sertifikovani stomatolog za pse,mačke i glodare

http://pasmacka.com

Oglasi za posao

veterina.info fan box