oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Kad čovek želi da ubije tigra, on to naziva sportom; kad tigar želi njega da ubije, on to naziva okrutnošću."
Džordž Bernard Šo
 

Vet Twitter

organsko

AUTOR: M. PEROVIĆ

Beograd - Na tržištu Srbije bi krajem februara trebalo da se pojavi i prvo organski proizvedeno meso, a reč je o junetini sa farme kompanije „Global seed“ smeštenoj u Čurugu, odakle do rafova naših trgovina već stižu organski proizvedeno mleko i mlečni proizvodi. Potrošači će ovo meso moći da nabavljaju u ekskluzivnijim prodavnicama nekih trgovinskih lanaca, ali i direktno iz proizvodnje, dakle sveže, konfekcionirano, upakovano i isporučeno na kućnu adresu, što je u ovom sektoru proizvodnje sve češća praksa u zemljama Evropske unije - kaže za Danas Saša Vitošević, generalni direktor Global seed-a.

On objašnjava da je uzgoj junadi preteča i sporedni proizvod u procesu dobijanja organskog mleka, ali da sa tom oznakom meso nije moglo da se nađe na tržištu jer do sada nije bilo sertifikovanog prerađivača.

- Sertifikat za organski uzgajanu junad dobio sam još u septembru 2013, a tokom jeseni prošle godine počeli smo pregovore sa kompanijom Big bul fuds, koja je sprovela sertifikaciju svojih pogona, i očekujemo da će se prve količine organske junetine na tržištu pojaviti za oko mesec dana - kaže naš sagovornik dodajući da će sa njihove farme trgovini mesečno stizati oko dve tone sertifikovanog mesa.

Organsko mleko sa farme u Čurugu, jedine takve u regionu, i sa hiljadu muznih krava najveće u Evropi, na tržište je pod nazivom “Bello organic” stiglo u februaru 2013. i rezultat je saradnje sa Imlekom. Dnevno se, kako je naš list već pisao, tržištu isporučuje 16.500 litara, odnosno mesečno 495 tona organskog sirovog mleka, a osim svežeg i dugotrajnog mleka Imlek plasira i organski jogurt, beli sir, pavlaku, kiselo mleko i namazni sir.

- Cilj naše kompanije nije da se širi u proizvodnji mleka. U proces proizvodnje želimo da uključimo i druge farmere koji rade u skladu sa svim pravilima organske proizvodnje. Plan je da se okrenemo i proizvodnji organskog mesa i to ne samo junećeg već i pilećeg i da vidimo kako će tržište da reaguje - kaže Vitošević napominjući da njegova farma poseduje kako domaće tako i sertifikate koji važe za zemlje Evropske unije, što je dodatna garancija potrošačima da je sve proizvedeno u skladu sa principima organske proizvodnje.

Iako neki naši proizvođači imaju organski uzgojene životinje, mesa tih životinja nema na tržištu upravo zbog toga što nema sertifikovanih prerađivačkih kapaciteta, objašnjava za naš list Ivana Simić, generalna sekretarka Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia organika, i potvrđuje da je nedostatak sertifikovanih prerađivača razlog zbog čega u našim trgovinama nema više proizvoda iz te kategorije. S druge strane, kaže naša sagovornica, osim farme u Čarugu postoje i drugi proizvođači, ali oni imaju mali broj grla i raštrkani su po zemlji.

- Njima se ne isplati da pojedinačno ugovaraju saradnju sa klanicama koje, da bi mogle da prerađuju ovakvo meso, moraju da dobiju sve neophodne sertifikate. Jedno od rešenja bi bilo udruživanje proizvođača koji žive u određenoj oblasti jer bi zajedno lakše sa prerađivačima našli ekonomski interes - zaključuje Simićeva.

Procene

Prema prvim kalkulacijama, može se očekivati da cena organske junetine bude viša za 30 do 50 odsto u odnosu na konvencionalnu, u zavisnosti od kategorije mesa, što je inače i praksa u zemljama Evrope

danas.rs

Oglasi za posao

veterina.info fan box