Bul terijer
bull-terijer
Alternativno ime
Engleski bul terijer
Gladijator
Zemlja porekla
Engleska
Klasifikacija
FCI: Grupa 3 Sekcija 3 #11
CKC: Grupa 4 - terijeri

Bul terijer je rasa pasa iz porodice terijera.


Izgled

Beli bul terijer sa “jajastom” glavom za primer

 

Bul terijeri su nabijeni I mišićavi sa kratkom, gustom dlakom.

Prihvatljive boje su- bela (pigmentacija kože I oznake na glavi se ne kažnjavaju na izložbama u Britaniji), sve boje osim bele ili sve boje sa belim oznakama (iako su plava I boja jetre veoma nepoželjne).

Kod Bul terijera je najkarakterističnija glava, opisana kao “jajasta”, ako se gleda spreda skoro je ravna na vrhu, sa rimskim nosnikom koji se spušta ravnomerno na dole sve do nosa, bez stopa. Jedinstvene trouglaste oči su male, tamne I nisu postavljene blizu. Telo je puno I oblo, dok su ramena robusna I mišićava, a rep je horizontalno nošen. Hoda samouverenim kasom I poznat je kao “gladijator medju psima”. Ni težina ni visina nisu propisani za rasu, ali prosečna visina je 16-22 inča (40-58cm) Težina: 35-60 funti (15 – 36kg). Bul terijer je jedina rasa prepoznatljiva po trouglastim ocima.

Bul terijeri se bave i agilitijem

Bulterijeri su poznati kao druželjubivi  psi I psi koji vole da idu napolje, iako imaju “klovnovski” stav, oni baš nisu uopšteno idealni da budu prvi pas nekom početniku. Njihova psihička snaga se poklapa sa njihovom inteligencijom, pa I telo I um se moraju držati u aktivnom stanju. Mogu biti zabavni I razigrani. Kao rasa su uglavnom mirni I obično neće napraviti prvi korak. Veoma su srdačni psi koji vole ljudsko društvo.

Američko udruženje za testiranje temperamenata (ATTS), neprofitabilna organizacija koja promoviše jednoobrazne testove temperamenta za rase pasa, dalje prolaznu procenu  Bul Terijeru od 91,5%. Prosek za sve ostale rase je 81,5%.

 

 

Zdravlje

Kod svih štenaca bi trebao biti proveren sluh, jer se povremeno javlja gluvoća, (najčešće kod potpuno belih pasa), a teško je primetiti, pogotovu kod relativno mladih štenaca. Mnogi Bul terijeri imaju tendenciju da im se razvije alergija kože na ujede insekata, kao na primer buve, a ponekad komarci I grinje mogu proizvesti  opšte alergijske reakcije kao što su osip I svrab.  Ovakvo stanje se može prekinuti  ako se spreči kontakt psa sa insektima, ali to je svakako prisutno u klimama ili uslovima gde je izloženost ovim insektima neizbežna.  Njihov životni vek je negde između 10 I 14 godina, iako mogu živeti I duže – najstarija ženka Bul terijera je “Puppy Trout” iz Australije koja je još živahna u svojoj 17. godini. Druga najstarija ženka Bul terijera je "Boots Moon Stomp Stout (Crain)" iz Denvera (Kolorado, SAD) koja je živela 16 godina.

Održavanje

Dlaka Bulterijera je laka za održavanje, ali grumingom se može držati stalno u skoro savršenom stanju. Dodavanje ulja njihovoj ishrani , takođe može umnogome poboljšati kvalitet njihove dlake.

Bulterijer zahteva prosečnu vežbu, ali premaranje psa radom u ranim godinama može prouzročiti istezanje mišića. Stariji psi zahtevaju vežbu, ali u malim dozama, dok će mlađi biti sretni samo da se satima igraju. Rasa je poznata po tome da su ekstremno grabljivi I morate biti sigurni da ste uskladili količinu vežbe I hrane, inače se pas može lako ugojiti. Takođe im proveravajte oči, uši, nos I usta svaki dan kako biste bili sigurni da nema znakova infekcije.

Uobičajena oboljenja: Gluvoća. Umbilikalna(pupčana) hernia I akne. Bul terijeri takođe mogu patiti od opsesivno-kompulsivnog ponašanja, kao što je jurenje vlastitog repa, samosakaćenje ili opsesivno lizanje.

 


Činjenice o Bulterijeru

  • Afričko ime za Bulterijera je Varkhond (Pas-svinja). Mnogi ljudi misle da je to zbog njegove glave I očiju koji liče na svinju. Međutim ovo ime je nastalo kao rezultat korišćrnja ukrštanih Bulterijera koji su se koristili u lovu na bradavičave svinje I bush- svinje., koje su lovili u Južnoj Africi, najviše u Istočnom rtu.

  • Postoji takođe I minijaturna verzija ove rase, ova posebna rasa je zvanično poznata pod imenom Bulterijer (minijaturni)

  • Bulterijer se pojavljuje u nekoliko filnova uključujući “Pseći život” (1918), “To je pseći život “ (1955), “Oliver!”, Bakster, Neverovatno putovanje”, “Patton”, “Bejb: prase u gradu”, Sledeći petak”, Frankenweenie, Poslednji skaut, Derailed, “Škotska, PA”

Autor:
Aleksandra Gajinović
www.azbelltas.com


Standard rase

Bulterijer pripada III FCI grupi - terijerima. 
FCI je medjunarodna kinološka organizacija, čiji se standardi koriste u velikom delu sveta, i kod nas. 
Postoji i engleska verzija standarda, ali su razlike minimalne pa nema potrebe da ih navodimo.

Opšti izgled: snažno građen, mišićav, dobro balansiran i aktivan pas, s odvažnim, odlučnim i inteligentnim izrazom.

Karakteristike: bulterijer je gladijator medju psima pun vatre i hrabar. Jedinstvena osobina je glava specifičnog oblika. Nezavisno od veličine pas mora izgledati muževno, a kuja ženstveno.

Temperament: ujednačenog temperamenta, podložan disciplini. Iako je oštar prema psima, naročito je dobar prema ljudima.

Veličina: ne postoji ograničenje u telesnoj masi i visini, ali trebalo bi da postoji impresija o maksimalnoj supstanci za veličinu psa u skladu sa kvalitetom i polom.

Boja:

a)za bele-čista bela dlaka, pigmentacije na koži oznake na glavi ne treba kažnjavati,

b)za obojene-boja dominira, sve ostale varijacije u boji su jednake, s tim što se preferira tigrasta.

Dozvoljena je i trobojnost. Tačkaste oznake na beloj dlaci su nepoželjne, kao i plava boja i boja jetre.

Dlaka: kratka, polegla, podjednaka i oštra na dodir sa tamnim sjajem. Koža je zategnuta. Mekša podlaka može biti prisutna zimi.

Glava i lobanja: glava je duga, jaka i duboka, ali nije gruba. Gledano od napred glava je oblika jajeta i kompletno popunjena. Njena površina nema šupljina i praznina. Gornji deo lobanje je ravan izmedju ušiju. Profil je blago zaobljen unazad od vrha lobanje do vrha nosa, koji treba da bude crn i savijen prema dole. Nozdrve su dobro razvijene, a donja vilica duboka i jaka.

Oči: izgledaju uzane, sakriveno postavljene i trouglaste, dobro smeštene u lobanji. Crne ili nešto vise braon tako da izgledaju crne s probadajućim odsjajem. Razmak od vrha nosa do ušiju je nešto veći od razmaka od razmakaod očiju do vrha lobanje. Nepoželjne su plave ili delimično plave oči.

Uši: male, tanke, blizu postavljene. Pas treba da je u mogućnosti da ih drži čvrsto uspravljene kad gleda gore.

Usta: zubi zdravi, čisti, jaki, dobre veličine, perfektno pravilni s kompletnim makazastim zagrižajem. Usne su čiste i prikupljene.

Vrat: vrlo mišićav, dug, napet, sužava se od ramena do glave i nema i nema slobodne kože.

Prednji deo: ramena jaka i mišićava, bez opterećenja. Lopatice ravne i drže se blizu zida grudi i imaju vrlo naglašenu kosinu unazad, time se pravi skoro prav ugao s nadlakticom. Laktovi su pravi i jaki. Podlaktica je uspravna. Prednje noge imaju najjači tip okruglih kvalitetnih kostju, pas treba da stoji čvrsto na njima. Noge treba da budu perfektno paralelne. Kod odraslih pasa dužina prednje noge treba da je jednaka dubini grudi.

Telo: dobro zaobljeno svidljivom zaobljenošću rebara i dobrom dubinom od grebena do grudne kosti, tako da je grudna kost bliže zemlji nego stomak. Ledja kratka i jaka sa ledjnom linijom u blagom luku iza nivoa grebena. Dobro mišićave slabine. Donja linija od grudne kosti do stomaka formira gracioznu krivu liniju na gore. Grudi široke kad se gledaju od napred.

Zadnji deo: zadnje noge su paralelene kada se gledaju od pozadi, butine mišićave, potkolenica dobro razvijena. Koleno dobro razvijeno, a potkolenica dobro uglovana s kostima šaplja koje su kratke i snažne.

Rep: kratak, nisko usadjen i nošen horizontalno. Debeo u korenu i sužava se u finu tačku.

Kretanje: kada se izgleda čvrst. Lako prelazi teren sa slobodnim lakim korakom sa tipičnom živahnošću. Kada kasa kretnje su mu paralelne. Na većim brzinama noge nisu više paralelne nego idu ka centralnoj liniji. Prednje noge izbacuje napred, a zadnje se kreću lako u kuku i savijajući se dobro u kolenu sa velikim potiskom.

Šape: okrugle i kompaktne sa dobro prikupljenim prstima.

Greške: sva odstupanja od gore pomenutih tačaka trebalo bi da se uzmu kao greške, a ozbiljnost s kojom se te greške tretiraju treba da bude u proporciji sa njihovim stepenom.

P.S. Mužjaci moraju imati dva razvijena i u skrotum spuštena testisa. 

Prijavi se

Pretraži sajt

petshop logopitajte-veterinara

Oglasi

Oglasi za posao

veterina.info fan box