Kanarski pas
kanarski-pas
Alternativno ime
Perro de Presa Canario
Presa Canario
Dogo Canario
Zemlja porekla
Bandera de España Kanarska ostrva, Španija
Klasifikacija

Samo je privremeno prihvaćen od strane FCI-ja pod nazivom – Dogo Canario.

Perro de Presa Canario ili Dogo Canario je molosoidni tip psa sa Kanarskih ostrva. Ova velika rasa je prvobitno gajena kao svestran pas za rad na farmi, koristili su ga kao terača stoke i psa čuvara. Njegovo ime znači – „Kanarski pas zver“ i ponekad ga jednostavno zovu „Presa“.
 

Istorijat 

Rasa je poreklom sa Kanarskih ostrva, iz 18. veka, posebno se sretala na Velikim Kanarima.

Zapravo poreklo im je nepoznato, ali entuzijasti veruju da je Perro de Bardino Majorero,   izvorni  pas sa farmi na Kanarskim ostrvima, bio ukrštan sa Mastifima i drugim engleskim psima koje su na ostrvo doneli posetioci i doseljenici, stvarajući osnovu za modernog Kanarskog psa.

Presa tip pasa čuvara se spominju u istorijskim dokumentima iz 16. i 17. veka. Verovalo se da je Perro de Presa Canario stvaran tokom 18. veka u svrhu čuvanja imovine i stada isto kao i za čuvanje i teranje stoke. Rasa je takođe korišćena za borbe pasa, tradiciju koju su engleski doseljenici sejali svuda sa svojim rasama tipa Mastif i Buldog. Stanovnici Kanara smatrali su ove borbe „borbama časti“  a ne jedinom svrhom životinje. Presa tip pasa se opisivao kao „“perro de la tierra“ ili „pas zemlje“

Rasa je skoro izumrla nakon što su borbe pasa stavljene van zakona 40-tih godina 20. veka, ali rasa je oživljena 70-tih godina 20. veka uz pomoć

nekoliko ukrštanja sa različitim rasama. Ovaj period je opšte poznat kao rekonstrukcija rase, kad su atipični primerci postali ređi.

Presa bi trebala biti snažna, izbalansirana i imponzantne pojave. Snažne građe, ali sposobna da se kreće atletski.

Glava je široka, masivna, četvrtasta i snažna. Dobra glava i dobar izraz se deo standarda rase, i prisutni su kod najboljih primeraka rase. Uši su obično kupirane, kako bi stvorile  opasniji izraz, i kako bi se sprečile povrede ušiju dok rade sa stokom. U zemljama gde je zabranjeno kupiranje ušiju, uho bi trebalo biti viseće ili „ružino“. Usne su pune i vise u obliku obrnutog slova V,   labrnje mogu biti blago opuštene

Portret koji pokazuje karakterističnu glavu za rasu

Rasu takođe karakteriše i strma gornja linija tela (sa zadnjim delom blago višim od ramena). Druga karakteristika rase je oblik šapa (mačije stopalo) i kretanje nalik na mačku. Telo je mezomorfično, malo je duže od visine psa, doprinoseći time mačijem kretanju. Rasa se može adaptirati na različite klimatske uslove.
 

Veličina

Ženke su u proseku visoke 22-24 inča u grebenu a težina im je između 83 i 110 funti.

Mužjaci su u proseku 23,5 – 25,5 inča, a težina 110 – 130 funti.

Uopšteno govoreći, prelaženje gore navedene težine može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Prekomerna težina takođe ugrožava atletsku i radnu sposobnost psa.

Dlaka 

Idealna dlaka je srednje dužine i „rustikalna“, tako što je blago gruba na dodir. Rasa je poznata po minimalnom linjanju. Kanarski pas ima debelu kožu i kratko krzno koje se javlja u svim nijansama žuto-smeđe, tigraste i crne ( prihvatanje crne boje stvar prepirke između odgajivača, jer je dozvoljena standardima AKC-FSS-a, UKC-a i UPCC-a, ali nije dozvoljena standardima FCI-a ili FIC-a. FCI  standard #346 je jedini priznati standard  u Španiji i na Kanarskim ostrvima.) Bela je dozvoljena do 20% i najčešće se nalazi na grudima i stopalima, a povremeno i kao belina na njušci. Standardom se zahteva crna pigmentacija i psi bi trebali imati crnu masku koja se ne produžava iznad očiju. Ova rasa nikada ne sme imati plave ili sive nijanse.
 

 

Temperament

Prese su jakog karaktera i veoma dominantne životinje, zahtevaju ranu socijalizaciju i trening poslušnosti. U nekim situacijama Presa može biti agresivna prema drugim psima i sumnjivim strancima.

Jednom kada je pas pravilno socijalizovan i utreniran, ovo postaje pre izuzetak nego pravilo. Obično se nepoverljivi psi smatraju neprijateljskim ili se smatraju agresivnim. Međutim, mnoge Prese žive zajedno sa decom, drugim psima, mačkama, konjima i drugim životinjama.

Rasa je nedavno pod nadzorom zbog povezivanja Prese sa napadima na ljude. Interesovanje medija i javnosti za rasu povećalo se 2001. kada je Dianne Whipple San Francisko, Kalifornija, napadnuta i ubijena od strane dva mešanca Kanarskog psa i Mastifa iu hodniku zgrade gde joj se nalazio stan. Dodatno, 2006. Presa Canario je nasmrt izmrcvarila jednu ženu sa Floride. Žena je bila vlasnica psa i kupala ga je u trenutku kada je napao. Policija se odazvala hitnom pozivu, pucala u psa i ubila ga.
 

Podložnost treningu

Prema temperamentu, Presa Canario može biti izazov za trening. Oni zahtevaju strogog vlasnika koji je voljan i sposoban da se susretne sa izazovima mladog, dominantnog steneta. Rasa nije tradicionalno prilagođena zaštitnim sportovima ali dobija na popularnosti zbog male grupe entuzijasta koja je selektovala pse bazirane na funkciji. Kanarski pas nije preporučljiv za početnike, one kojima je to prvi pas.


Zdravlje

Kao i kod svake druge rase, oni koji su zainteresovani da nabave Kanarskog psa, trebali bi pažljivo proveriti odgajivače i pretke psa da se uvere da su krvne linije zdrave. Tipično govoreći viši stepen krvnog srodstva daje i veću verovatnoću genetskih mana. Kako se vrše bliža linijeska parenja te krvne linije nastale inbridingom povećavaju frekventnost genetskih problema.

Kao velika rasa, Presa Canario može biti sklona displaziji kukova. Drugi zdravstveni problemi koji se javljaju uključuju iščašenje i istegnuće čašice, kožne ciste, epilepsiju, osteokondrodisplazije, demodikoze i cryptorchidism  Leishmaniasis je krvni parazit koji ima dug period inkubacije (od nekoliko godina) i najčešće dovodi do smrti.
 

Životni vek psa

Prosečan životni vek ovih pasa traje od 8 – 12 godina.
 

Status rase

Neki entuzijasti drže da ukoliko pedigre psa ne može biti istražen i ne vodi nazad na Kanarska ostrva, to nije pravi Kanarski pas nego Bandog. Treba napomenuti da postoji veliki stepen različitosti između Presa Canario i Dogo Canario širom sveta. Dokle god ova različitost ima dobre implikacije za zdravlje, ima nekih zanimljivih  razgranavanja za status rase. Presa Canario je jedna od četiri rase koja nema DNK profil.

Godinama je bilo izuzetno teško dobiti pravu papirologiju iz Španije. Čak je zatražena (ali nikada potvrđena), na primer, od bivšeg predsednika Španskog kluba koji jednostavno nije izdao papire. Neki odgajivači jednostavno nemaju papire za svoje pse koji su pravi Presa Canario. Problem izdavanja papira definitivno je doprineo i raznolikosti rase na mnogo načina. Usled ove teškoće, američki vlasnici i odgajivači su tražeći druge načine da registruju svoje pse oformili udruženja kao što su , AKC-FSS, UKC, UPPCC, i FIC

 
Autor:
Aleksandra Gajinović
www.azbelltas.com


Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box