Faraonski pas
faraonski-pas
Alternativno ime
Kelb tal-Fenek (U zemlji porekla)
Faraon
Faraonski hrt
Zemlja porekla
Malta Malta
Klasifikacija

Istorijat

Faraonski pas je najstarija domaća životinja u zabeleženoj istoriji. Nacrtana su dva hrta kako love gazelu na okruglom diskuza koji se smatra da je bio deo lova. Datum oko 4000 pre nove ereje sigurno bio pre prve dinastije.

Poreklo ovog hrta je iz praistorije je mnogim egiptolozima bila tema za istraživanje. Oni su zaključili da ako je ova rasa pasa mogla biti rezultat mešanja mnogih vrsta divljih kanida, sasvim je prirodno da je s vremena na vreme jedna od tih elegantnih jedinki  pojavila sa elegantnom siluetom Canis Doerdelini-ja, prelepim slabinama Canis Lupaster-a dugim nosom, uspravnim ušima I nežnom prirodom Pairah-a Lutajućeg psa Egipta. Drevni egipćani su na njih  gledali kao na predstavnike drevnih bogova. Psi su bili omiljeni kao lovcii verni, odani pratioci u svakodnevnom životu kraljeva I plemstva tokom svih perioda drevnog Egipta I redovno su oslikavani u rezbarijama.

1935. nađen je grob psa u velikom groblju zapadno od Keopsove piramide u Gizi sa sledećim zapisom o ritualnoj ceremoniji sahranjivanja: “ Pas koji je bio čuvar Njegovog Veličanstva, Abuwtiyuw je njegovo ime:” Bio je to Faraonski pas. Njegovo Veličanstvo je to učinilo za njega da bi on (pas) mogao biti poštovan pred velikim bogom Anubisom.

Mislilo se das u Feničani uzeli ove hrtove sa njima kada su se naselili na Malti I Gozou (ostrva kraj obale Italije), a čuvanje ovih hrtova koji su se jako malo izmeniili tokom 5000 godina može se zahvaliti stanovnicima ostrva. To su sad Nacionalni malteški psi koji su uzgajani za lov na zečeve, za čuvanje imanja I poznat je kao "Kelb-tal-Fenek" (pas zečar).

Faraonac je prvi put uvežen u Englesku ranih 30-tih godina 20. Veka, a onda ponovo 1963. sa Malte I Gozoa. U SAD-u su prvi put prikazani oko 1967. Godine od strane Gospođe Harper I Kluba Faraonskih pasa Amerike. (PHCA) koji je osnovan 1970. Faraonac je primljen u Američki Kennel Klub (AKC) I priznat je

1984. Stavljen je u grupu hrtova. (Hound group). Ova slavna rasa se sada možće naći u većini svetskih zemalja.

Faraonac je pas srednje veličine (mužjaci mogu biti visoki u grebenu do 25 inča  a ženke do 24. . Težina varira od 40 – 60 funti) elegantan, velike lepote, pokazuje gracioznost, snagu I inteligenciju. Elegancija ne znači slab kostur.

Dlaka je kratka I fina u razlićitim nijansama žutomrke, ISKLJUČIVO, od  prilično tamne do srednje plave (blond) nijanse. Bele oznake na psu su dozvoljene na grudima (to se zove zvezda, ali može biti bilo kog oblika), na prstima (ali se ne sme širiti iznad prstiju) I na vrhu repa (ovo je veoma poželjno, ali ne obavezno I trebalo bi biti na vrhu a ne zastavica) Dozvoljena je mala bela oznaka na čelu između ili tik iznad očiju (ponekad se to zove „Alahov poljubac“) . Ova bela oznaka se ne bi smela proširivati dole preko lica psa. Dozvoljena je belina ispod vrata (na grlu) ali nije poželjna. Beline NISU DOZVOLJENE na sa strane ili na leđima, kao ni na vratu ni na telu... To je JEDINA diskvalifikaciona manaprema standardu rase.

Glava je fina I  izvajana sa prirodno uspravljenim ušima srednje visoko postavljenimVrat je dug I mišićav I prelazi u dobro postavljena ramena. Ivice oko očiju I nos su boje mesa,  kao I unutrašnja strana ušiju. Ovi delovi će porumeneti ili pocrveneti kada se Faraonac stidi, za što su prilično sposobni. Oči su uvek boje ćilibara I ovalnog oblika. Kas je lagan I tečan sa snažnim potiskom. Gornja linija je skoro u istom nivou sa blago padajućim sapima ka repu koji je dugačak I doseže do skočnog zgloba, nošen je gore I zakrivljeno kada je pas u pokretu. Obično rep visi između nogu kada pas nije aktivan. Zadnje noge bi trebale biti srednje savijene u kolenima sa lepo unazad postavljenim  (kratkim) skočnim zglobovima. Pas bi trebao biti malo dužeg tela u odnosu na visinu.

Oni su u suštini “operi I nosi” psi, koji zahtevaju samo minimum nege noktiju, zuba I dobro četkanje dlake a kupanje po potrebi. Oni će se linjati, ali minimalno. Dobro ograđeno dvorište srednje veličine biće dovoljno za trening, ali oni veoma cene dugo ludiranje na većem otvorenom prostoru kada je to moguće. Džogiranje ili trčanje sa vlasnikom im je omiljena razonoda.

Ličnost: Opšte karakteristike bi se mogle opisati sledećim: rezervisan, radoznao ali oprezan, nezavisan, ekstremno inteligentan I jake volje. Postoji još jedna činjenica o Faraoncima, a to je da – ne postoje dva ista. Njohov jedini životni cilj je da maksimalno uživaju u životu. Faraonac ima neverovatnu ličnost, jednostavan je I blag. On stoji sa “aurom” uzvišenostii važnosti, drži se rezervisanoi iznad prosečnosti. Oni su veoma vole zabavu I nežni su prema svojim vlasnicima, I kada su veoma zadovoljni svojim postupcima I sobom on icće pocrveneti kako je gore opisano. To se takođe javlja I kada se smeju. Neki vlesnici su svoje Faraonce naučili da se smeju na komandu, I onda pocrvene. Oni sijaju od uzbuđenja I sreće I mogu pokazati veliki smisao za humor, sa prirodom prvoklasnog klovna. Ne vole osećaj zarobljenosti.

Faraonci su veoma tolerantniprema deci I misle da je bog stvorio ova mala stvorenjasamo kako bi ih oni zabavljali. Kada se odgajaju uz druge male životinje mogu biti veoma tolerantni I prema njima. Ali budite oprezni, mogu takođe druge male životinje smatrati “igračkama” jer su oni prvobitno lovci. Imaju urođen osećaj za osećanja I raspoloženja svog vlasnika. Oni znaju kada da se povuku ili budu najbolje moguće raspoloženi.

Faraonci vole da trče I da se igraju. Oni će sami sebe zabavljati satima I na kraju, ako mogu zabaviti one kojima pripada u isto vreme, biće dvostruko srećni.

Mogu se prnašati kao mačke vezano za njihovu ličnost I navike. Vole da budu voljeni, ali samo onda kada to njima odgovara. Prema strancima mogu biti rezervisani dok se dobro ne upoznaju. Oni će prosuđivati svaku novu osobu prema svojim osećanjima I odlučiti da li je vredna njihove pažnje. Oni su veoma izbirljivi. Ako im se da dovoljno vremena oni će se uklopiti u bilo koju situaciju I


Okruženje
.

Nisu baš laki za socijalizaciju. Treba im dati vremena da sami odluče I nikada ih ne treba forsirati. Ključ svega je odgovarajuća socijalizacija.

Sa drugim psima, oni se trude da izbegnu tuču, ali ako su izazvanioni će stati na zemlju I braniti se. Zapamtite da nisus vi psi istii ovo može varirati od psa do psa.


Trening

Faraonci su otvoreni I slobodni psi. Stoga mogu biti veoma tvrdoglavi I pokušaće da vas nadmudre. Ne mogu se prisiljavati da urade nisšta što im ne odgovara. Oni osećaju da imaju pravo da kažu svoje u vezi svake odlukekoja se njih tiče. Sa puno strpljenja I dobrim smislom za humor, mogu se obučiti da rade bilo šta. Jednom naučena lekcija se nikada ne zaboravlja. To se odnosi I na loše navike. Ako je štene tako slatko kad nešto radi a sa čim vi kasnije nećete moći da živite, morate ga momentalno ispraviti. Odvikavanje od loših navika je mnogo teže nego forsiranje dobrih navika, bez obzira na uzrast. Ali oni su veoma prilagodljivi. Naročito ako se udesi da veruju da je to bilo njihova ideja da urade ono što vi pokušavate da ih naučite. Mentalna sreća je veoma bitna!

Kućno vaspitanje je obično brzo I lako. Oni su veoma čisti I stoga mogu biti veliki kućni psi koji nikada nemaju “pseći miris”, oni će se čistiti sami kao što to rade mačke. Oni su brzi I željni da uče, iako su snažnog uma. Sa njihovom nezavisnom prirodom oni više vole dam isle sami I imaju veoma visok stepen inteligencije.

Lovci po prirodi, komanda “dođi” je suštinska za njih. Kada se igraju gonjenja oni postaju selektivno gluvi I uporni, tako da će nastaviti da jure svoj plen. Ne obraćaju pažnju na to kuda idu I mogu se izgubiti. Oni love I mirisom I vidim I vođeni su svojom neverovatnom brzinom I sposobnošću. Najbolje pravilo ovde je – nikada ih ne puštajte s povodnika osim u kontrolisanim uslovima, u potpuno ograđenom prostoru odakle ne mogu pobeći.

Faraonci zahtevaju Alfa lidera, I ako on oseća da vi niste dorasli tom poslu, pokušaće da preuzme komandu I istrenira vas prema svom načinu života. Biti dosledan, fer I blag u isto vreme I imaćete predivnog pratioca. Trening uvek održavajte zabavnim I uzbudljivim za oboje. Oni trening smatraju samo još jednom novom igrom I neka tako I ostane. Ponavljanje ne prihvataju dobro.




Mane
:

Faraonac nije za svakoga. Sa svojom ekstremnom inteligencijom, potrebni su posebno razumevanje I nega. Oni svaku situaciju gledaju kao izazov I uvek smišljaju nove načine da uzmu najbolje od vas. Ne postoje neki posebni zdravstveni problem kojima su skloni. Potrebno je samo proveriti displaziju kukova.

Lajanje –Uopšteno, Faraonci laju samo da upozore svoje vlasnike na uljeze ili slično. Ali oni kojima je dosadno ili su usamljeni duže vreme, kada ste na poslu na primer mogu postati problematični I dati oduška svom glasu. Kućni ljubimac za vašeg psa može rešiti ovaj problem. Odgovarajući trening “kada lajati/kada ne” se takođe zahteva. Zaposlite svog Faraonca I neće imati vfremena da laje ili da bude destruktivan.

 Autor:
Aleksandra Gajinović
www.azbelltas.com

Standard rase 
Opšti izgled: Srednje veličine, plemenitog držanja sa jasnim konturnim linijama. Dražesan ali pri tome pun snage. Veoma brz pri slobodnom lakonogom kretanju i sa opreznim izrazom.

Karakteristike:
Oprezan, strastven lovac koji koristi oči kao i organe čula mirisa. Pri radu na kratkim distancama on koristi takođe i uši u značajnoj meri.

Narav:
Oprezan, inteligentan, prijateljski, poverljiv i razigran.

Glava i lobanja: Duža lobanja, suva i dobro oblikovana. Lični deo neznatno duži od lobanje. Stop samo neznatno naznačen. Linija lobanje je paralelna sa linijom njuške. Glava gledano sa strane, kao i odozgo deluje kao tup klin.

Oči: Boje ćilibara, u skladu sa bojom dlake. Ovalne, srednje duboko usađene, sa odlučnim i inteligentnim izrazom.

Uši: Usađene srednje visoko. Pri povećanju pozornosti, uspravno nošene, pri tome su veoma pokretne. U korenu široke, velike i fine.

Njuška/zubalo: Vilice pune snage sa jakim zubima, zagriz makazast, zubi stoje vertikalno u vilici.

Nos: Boje mesa u skladu sa bojom dlake.

Vrat: Dug, vitak, mišićav i blago povijen. Predeo guše je suv.

Prednje noge: Snažne, duge, plećke postavljene dobro unazad. Prednje noge su ravne i paralelne. Laktovi dobro priležu. Šaplje i došaplje snažni.

Telo: Gipko, sa prilično ravnom gornjom linijom. Ka korenu repa blago padajuće sapi. Duboke, do laktova dopiruće grudi. Dobro zaobljena rebra. Stomak blago prikupljen. Dužina od grudi do sedne kvrge nešto je veća od visine grebena.

Zadnje noge: Jake i mišićave. Srednje uglovan koleni zglob. Dobro oblikovana pod- kolenica. Gledano od pozadi noge su paralelne.

Šape: Jake, dobro uzglobljene i čvrste. Nisu okrenute ni napolje ni unutra. Dobro ispun- jeni jastučići. Zaperci smeju biti odstranjeni.

Rep: Srednje visoko usađen, debeo u korenu, sužava se ka vrhu (bičast). U mirovanju dopire do ispod skočnog zgloba, u akciji nošen visoko i blago zavijen. Rep ne srne biti uvučen između nogu. Nepoželjan je uvijen rep.

Kretanje: Slobodno i tečno. Glava je nošena prilično visoko i pas treba bez bilo kakvih znakova napregnutosti da „pokriva" puno zemlje. Noge i šape treba da se kreću u jednoj liniji sa telom. Veoma je nepoželjna svaka tendencija izvrtanja šapa ili stepujuća akcija nogu.

Dlaka: Kratka i sjajna, od fine i guste do tvrde, bez duže odlakanosti.

Boja: Od boje rđe do tamno rđaste, pri čemu su dozvoljene sledeće bele oznake: veoma poželjan beo vrh repa, bela zvezda na grudima, belo na prstima. Dopuštena je uska bela lisa po sredini ličnog dela. Flekavost ili belo u drugoj formi je nepoželjno.

Veličina: Idealno za mužjake 56 cm (56-65 cm), idealno za ženke 53 cm (53-61 cm)

Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje treba da stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box