Jorkširski terijer
Yorkie
Alternativno ime
Jorki (Yorkie)
Zemlja porekla
Flag of the United Kingdom.svg Engleska
Klasifikacija

Jorkširski terijer (Yorkshire terrier) je mala pasmina pasa. Nadimak mu je jorki (Yorkie)

Patuljasti jorkshire dosiže visinu od 15 - 17 cm, težinu do 3,2 kg, dok Jorki normalne veličine može doseći visinu do 21 cm te težinu do 7 kg. Uzgajaju se već preko 100 godina.

Istorija

Uzgajani su u početku da budu mali lovci. Danas to više nisu, ali je ta osobina malog lovca i ratnika ostala zabeležena u njihovim genima. Jorkshire vuče poreklo iz Engleske. Na početku 19. stoljećakoristili su ga za lov zbog njegove hrabrosti i veličine. Engleska je tada bila vrlo siromašna. Kako ne bi ubijali životinje za lov po šumama, svi psi veći od 21 cm bili su zabranjeni. Kraljevski sluge hodali su naokolo s obručem promjera 21 cm, a pas koji nije mogao proći kroz obruč, odmah bi bio ubijen.

Karakter 

Vrlo su znatiželjni, hrabri i uvijek spremni na svaku avanturu, što ih neretko dovodi u velike nevolje i nezgode. Vlasnici ih moraju zato neprestano imati pod kontrolom, uza sebe i na povocu. Jorkširski terijer vrlo je lojalan svom vlasniku, a sumnjičav prema strancima i gostima u kući. Agresivan je prema drugim psima, posebno manjim od sebe, bolje se slažu s odraslom decom.

Ipak, to je jedna od najljubaznijih, najneagresivnijih te najzaigranijih pasmina. Lako uče i treniraju, tvrdoglavi su i zahtevaju punu pažnju svojih vlasnika te energično brane svoju teritoriju (stan). Ne sme im se popuštati u odgoju jer postaju neurotični i tada neumerno laju, te ih je nužno odvikavati od toga. Uz sve to oni su jedna od najobožavanijih malih pasmina, jer osvajaju svojom umiljatošću, slatkoćom i energijom "malog ratnika". Lako se prilagode životu u stanu i vrlo su aktivni unutar njega. Osetljivi su na hladnoću i preferiraju boravak u toplom okolišu.

Mali su psi i lako ih je voditi na putovanja u tzv. transporterima koji se mogu nabaviti u Pet centru, a vole boraviti u njima i kad nisu na putu, gde spavaju i preko noći jer im je nužan osećaj sigurnosti i zaštićenosti.

Izgled 

Zlatno smeđe su boje s crnim paležom, duge, sjajne i fine dlake poput svile koja se proteže od kičme i pada s obe strane do poda. Ako se ne izlažu (na psećim izložbama), vlasnici ih obično šišaju na kraću dužinu. Vrlo su živahnih pokreta, crnog nosića i očiju, normalnog škarastog zubala, ušiju u obliku slova "V", vrlo obilne i duge dlake na području glave koju je nužno vezivati u repić da se ne bi prljala pri hranjenju te da mu vidno polje bude što preglednije. Zato većina vlasnika trima dlaku na glavi svojih ljubimaca.

Potrebna je dnevna briga o njegovoj dlaci, jer za izložbe ona mora biti besprijekorne boje, izgleda i sjaja što se postiže brižnim i ispravnim češljanjem (ne čupanjem) dlake, vezivanjem u repić na glavi i vezivanjem ostale dlake na tijelu pomoću svilenih papirića da bi se očuvala dužina i kvalitet, te kupanjem sa specijalnim šamponima namijenjenim za tu vrstu dlake. Na žalost pravu tajnu o njezi dlake terijera znaju samo stari i iskusni uzgajivači i "groomeri".

Bolesti 

Uglavnom pate od bronhitisa i problema zubnog propadanja te od paraliza ekstrermiteta uzrokovanim hernijom diska leđnih pršljenova. Skokovi i padovi dovode do lomova ionako već malih i fragilnih kostiju. Peporuka je hraniti ih isključivo premium suvom hranom zbog zdravlja usne šupljine i koštanog sistema (prethodno navedeni problemi).

Prosečan životni viek jorkširskog terijera je od 10 do 15 godina. Ekstremno patuljasti jorkširski terijeri imaju kraći životni vijek.
Standard rase

Opšti izgled 
Pas sa dugom i ravnom dlakom, koja pada sa svake strane leđa. Dlaka je podijeljena crtom po duljini tijela, od glave, preko vrata, leđne linije, do repa. On je jako kompletan pas, čistih linija. Ponaša se ponosno, što pokazuje njegov karakter. Malog je rasta, ali proporcionalne i skladne građe.

Karakteristike
To je tipičan terrier, za društvo, aktivan i inteligentan.

Temperament
Jako je vitalan, temperamentan i uvijek spreman za pokret.

Glava

Mala, sa izražajnim stopom. Nos ne jako dug, a nosna pečurka crna.

Oči
Srednje veličine, tamne, bademastog oblika. Rubovi gornjeg i donjeg kapka 
crni.

Uši
Malene, forme slova V, visoko usađene i ne puno razmaknute jedno od drugog. 
Pokrivene su kratkom dlakom, zlatno-crvenkaste boje.

Usta
Zubalo je kompletno, škarastog zagriza. Što znači da gornji zubi lagano 
prekrivaju jedan dio donjih. Čvrstog su korijena pa u većini slučajeva neke 
mliječne zube treba izvaditi.

Vrat
Srednje dug, tanak, sa dobro razvijenim mišićima. Dobro usađen u ramenima, 
koji mu daje eleganciju.

Predni uglovi nogu 
Prednje noge ravne, paralelnog stava. Laktovi dobro priljubljeni.

Tijelo
Kompakna i čvrsta građa tijela za tu veličinu psa. Leđna linija je idealno ravna, sa ne predugim, elegantnim vratom.

Zadnji uglovi nogu 
Kutevi zadnjih nogu su dobro kutovani, sa dovoljno dugim bedrom. Koljena su jako elastična, što se ističe u njegovom iskoraku. U pokretu, pete su paralelno postavljene.

Šape
Okrugle, sa crnim noktima. Dlaka okolo šapa je ošišana u krug.

Rep
Mora biti visoko nasađen i nošen od do , rezan na pola dužine, pokriven sa dugom i gustom dlakom, nešto tamnije čelično-sive boje od boje tijela.

Hod - kretanje 
Elegantno, kretanje prednjih i zadnjih nogu paralelno. Leđna linija u kretanju mirna i idealno ravna. U hodu se ističe njegov temperament.

Dlaka
Duga i ravna, fine kvalitete, svilena sa visokim sjajem. Na glavi i na šapama je žarko crvenkasto-zlatne boje. Na leđima je tamna, čelično-plava (nesmije biti srebrna). Ta boja počinje iza ušiju, preko vrata, pokriva cijela leđa i rep, koji je od polovice malo tamniji. Boja mora biti čista, ni u kom slučaju miješana sa drugim nijansama.

Težina
Maksimalna težina iznosi 3,17 kg.

Diskvalifikacione mane 
Sva odstupanja od standarda smatraju se defektima. Mužjak mora imati oba testisa, pravilno spuštena.

Standard kod jorkšira ima jednu veliku manu. Težina se piše u librama tako da neko računa maximum 3,50 kg. neko3,25 a neko 3,17kg. Još jedan veliki nedostatak kod standarda je da nije data najmanja veličina od FCI. Ali svi klubovi na svetu ne puštaju u leglo ženku ispod 1,8 kg a mužjaka ispod 1,7kg. U zapadnoj Evropi se manjom greškom smatra pas od npr. 4,5kg nego pas težine 1,5kg. Ne znam zašto je to tako i već sam kontaktirala nekoliko klubova da mi to objasne i zašto standard FCI to tačno ne odredi i ne napiše. Posebno u SCG šverceri daju oglase i pišu da prodaju jorke od 1,2 kg. jer to ljudi traže. Teško je objasniti da ove minijature ne postoje/makar nebi trebali postojati/. Jorkijima se dugo godina rep kupirao. Treci dan posle poroda se ostavjala psima jedna trecina. Zaštitnici životinja su pokrenuli kampanju, koja je bila dugo ignorisana iz strane uzgajivača. Tek kada su Njemačka, Česka, Slovačka i mnogo drugih zemalja zabranili izlaganje kupiranih pasa uzgajivaci su odustali od toga. Ja rep jorkija obožavam. Jorkije ga nosa sa velikim ponosom On svoje raspolozenje zna repom tako lepo pokazati da mi je žao što nemaju svi moji psi dug, prirodan rep.

{jcomments on}

Prijavi se

Pretraži sajt

petshop logopitajte-veterinara

Oglasi

Oglasi za posao

veterina.info fan box