velski spanijel

        Velški špringer španijel

Velški špringer španijel je rasa psa i član porodice španijela, nastala u Velsu.

Osnovno

 • Životni vijek: 9 - 15 godina
 • Mužjak
  • Visina: 43 -48 cm
  • Težina: 18 - 20 kg
 • Ženka
  • Visina: 41 - 46 cm
  • Težina: 16 - 20 kg

Spoljašnjost

Kompaktni i simetrični psi, Velši su građeni kako bi izdržali teške i naporne poslove. Brzi su i aktivni, pokrivajući tlo svojim lakim korakom. Imaju sjajno, svilenkasto i ravno krzno sa "zastavicama" na ekstremitetima. Za razliku od Engleskih koker španijela tijelo im nema kvadratni oblik, ali je ovo samo neznatno narušeno, sa činjenicom da im je dužina od korjena vrata do korjena repa, malo veća od visine do korijena vrata. Međutim, ako i imaju kvadratni oblik, nije kažnjivo na izložbama. Uobičajeno je da se rep kupira (iako nije obavezno) i da se odstanjujepeta kandža. Oči su smeđe boje (žute oči nisu prihvatljive na izložbama). Uši su, kao i kod svih španijela, obješene i lagano dlakave (ovo nije slučaj kod svih španijela, naročito ne kod američkih i engleskih kokera). Nozdrve su razvijene i crne ili smeđe boje. Dlaka na krznu je ravna i mekana i nikako ne bi smjela biti kovrdžava ili talasasta. Krzno dobro štiti psa u vodi, kao i u grmlju i trnju. Donji dio nogu, prsa, kao i donji dio tijela je dobro dlakav, za razliku od repa i ušiju, koja su lakše dlakavi. Uobičajena boja je crveno-bijela, na bilo koji način.

Temperament

Velški špringer španijel je vesela, aktivna i lojalna rasa. Pomalo je nezavisna, ali i osjećajna. Takođe, ova rasa zna da bude rezervisana prema strancima. Psi ove rase se moraju dosta socijalizovati kako bi se izbjeglo da psi postanu plašljivi i stidljivi ili čak i agresivni. Takođe, Velškog špringera treba uključiti u sve porodične aktivnosti, kako bi se kod njega razvile najbolje karakteristike i odnos prema svim članovima porodice, a naročito prema djeci. Što se tiče lovačkog treninga, isto kao i njegov engleski rođak, potrebno je da se počne rano, kako se ne bi dešavalo da pas odluta u toku lova. Ova rasa brzo uči, iako je zna i da se ogluši na neke naredbe, ako u blizini postoji nešto drugo što bi im zaokupilo pažnju. Sa ispravnim treningom, ovo je veoma poslušna rasa. Velški špringer je odgajan za naporan rad i odgajan je da bude izdržljiv, pa je stoga potrebno dosta vježbe kako bi ova rasa bila zdrava i zadovoljna. Generalno, rasa se slaže sa drugim kućnim ljubimcima, ako se sa njima sretne u ranom dobu i veoma je dobra sa djecom.

Zdravlje

Skloni su displaziji kukova. Neke odgajivačke linije takođe znaju biti skloni epilepsiji i entropionu oka.

Istorija

Ova je rasa nastala u Velsu, po nekim u 17-om vijeku, a po nekim drugim izvorima čak i prije 14-og vijeka. Rana istorija Velškog španijela je slična istoriji Engleskog kokera, Engleskog španijela i ostalih španijela britanskog porijekla. Prvobitno, je ova rasa služila kao stočarski pas i postoje mišljenja da ova rasa ima korjene u Velškom korgiju i/ili u Epanjel Bretonu. Prvobitno nije bio svrstavan u neku posebnu rasu španijela, ali je vremenom dobio obilježje Velški (međutim češće je bio Velški koker), a kasnijim podjelama (špringer/koker) je dobio svoje današnje ime Velški špringer španijel. Budući da su odmah bili prepoznati po raznovrsnim dobrim lovačkim karakteristikama, brzo su naselili sve kontinente, a naročito Ameriku, Indiju i Australiju. Poslije ovakve, iznenadno stečene, popularnosti, UKC je 1902 godine priznala ovu rasu, a 1906-e godine je to uradio i AKC.

Karakteristike rase

Fino isdefinisana glava sa uopljivom stopom između njuške i tjemena glave. Oči su srednje veličine, crne ili tamno smeđe. Uši ne bi trebalo da budu postavljeni nisko, ali ni visoko, i ne bi smjele biti velike. Čeljust je snažna sa kompletnim makazastim zagrizom. Vrat je dug i mišićav sa padom prema leđima. Tijela bi trebalo biti snažno i mišićavo, ali ne dugačko. Prednje noge moraju biti prave i koščate. Zadnje noge su takođe prave sa mišićavim butinama. Šape su okrugle, čvrste i liče na mačije. Rep ne mora biti kupiran, ali ne smije da stoji iznad linije leđa.

Savet odgajivača

Inteligencija

Veoma inteligentni psi koje je lako trenirati. Velški špringeri su superiorni kada je u pitanju poslušnost ili kao radni psi. Ovo su iskreni psi sa iskrenom željom da udovolje, pa stoga njihov karakter ne ide sa strogim treningom i temperamentnim gazdom.

Vježbanje

100 - 120 minuta, dnevno. Velši treba mnogo vježbe! Vole da plivaju pa se mora paziti na njih kada su u blizini vode.

Održavanje

Ova rasa ne zahtjeva previše četkanja, osim regularnog. Uši im se trimuju kako bi se spriječile infekcije. Psi ove rase se slabo linjaju.

Ostalo

 • Lajanje: često
 • Mogućnost transporta: lagana
 • Nivo agresivnosti: nizak
 • Kompatibilnost sa drugim životinjama: visoka
 • Kompatibilnost sa djecom: visoka

Izvor

{jcomments on}

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box