oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Ne razumijem zašto se ubija bizon, zašto se krote divlji konji, zašto je u dubini šume toliko ljudskog mirisa, zašto je pogled na zelene brijegove rastrgan žicama što govore. Gdje su guštici, nema ih više. Gdje je orao, otišao. Pravom življenju je kraj. Nastupa borba za opstanak"
Poglavica Seattle, Pismo indijanskog poglavice Seattlea
 

Vet Twitter

klanica-svinjeRuska veterinarska inspekcija sprečila je krajem maja pokušaj šverca oko 22 tone svinjskog mesa iz Srbije, čije je poreklo bilo nejasno, pa je zato delimično ograničen uvoz mesa iz Srbije u Rusiju, rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu. 

Odbor je zatražio od nadležnih državnih institucija da dostave punu informaciju o razlozima ograničenog izvoza mesa i mesnih prerađevina u Rusku Federaciju, zbog štete koju ono može da nanese stočarstvu u Srbiji.

Predsednik Odbora Marijan Rističević preneo je poslanicima dopis Ruske veterinarske inspekcije, u kojem je navedeno da su u kontejneru iz Srbije umesto slanine pronađeni komadi svinjske kože bez pečata, kao i roba sa markiranim pečatom hrvatskih i španskih veterinarskih zavoda.

Rističević je rekao da je izvoz mesa i prerađevina smanjen, jer je ruska strana delimično suspendovala Protokol o saradnji sa Ruskom Federacijom i carinskim savezom (Rusija, Bjelorusija i Kazahstan).

On je predložio zakazivanje nove sednice na kojoj će se raspravljati samo o ovoj temi, a od Ministarstva poljoprivrede zatraženo je da do tada dostavi izveštaj o razlozima privremenog ograničenja izvoza mesa i mesnih prerađevina u Rusiju.

Od Ministarstva poljoprivrede zatraženo je da dostavi analizu postupaka Uprave za veterinu i drugih nadležnih, kao i imena eventualnih odgovornih lica koja su dovela do privremene obustave izvoza mesa u Rusiju.

U zaključcima koje je usvojio Odbor, zatraženo je od direktora Uprave za veterinu Dejana Bugarskog da dostavi podatke o uvoznim pošiljkama mesa i jestivim delovima zaklanih životinja sa tačnim brojem, količinom, vrstom, nazivom zemlje izvoznice, nazivom uvoznika i namjenom, i to za cijelu 2013. godinu i za prvih pet meseci 2014. godine. 

Izvor: vesti-online.com/

Oglasi za posao

veterina.info fan box