oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Kad čovek želi da ubije tigra, on to naziva sportom; kad tigar želi njega da ubije, on to naziva okrutnošću."
Džordž Bernard Šo
 

Vet Twitter

Zbog pojave bolesti ptica - Avijarne influence u državi: Savezna Republika Nemačka, na pošilјke životinjskog porekla i živih životinja koje se uvoze na teritoriju Republike Srbije, primenjuje se Naredba o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti ptica-Avijarne influence u Republiku Srbiju („Sl. glasnik RS“, br. 28/2006. dalјe: Naredba) i zabrana uvoza u skladu sa tačkama 2. ,3., 4., i 5.

Tačkom 6. i 18. Naredbe  moguće je realizovati uvoz pošilјaka, uz primenu principa regionalizacije, ako se utvrdi da ne postoji rizik po zdravlјe životinja i zdravlјe lјudi.

Imajući u vidu napred navedeno potrebno je da Zahtev za utvrđivanje da ne postoje veterinarsko-sanitarne smetnje za uvoz pošilјke dopunite dodatnim dokumentima overenim od nadležne veterinarske službe zemlјe porekla pošilјke:

1. udalјenost farme (objekta) porekla životinja od najbližeg mesta izbijanja  zarazne bolesti ptica – Avijarne influence, odnosno zaraženog područja;

2. biosigurnosne mere koje se sprovode na farmi (u objektu) porekla živine (odnosi se samo na uvoz živih životinja);

3. osprovedenim merama nadzora i programa dijagnostičkih ispitivanja sprovedenih na farmi ( u objektu) porekla živine (odnosi se samo na uvoz živih životinja).

Gore navedenu dokumentaciju neophodno je dostaviti na srpskom jeziku prevedenu od strane sudskog tumača.

Opširnije o ovoj bolesti možete pročitati ovde
Uprava za veterinu

Oglasi za posao

veterina.info fan box