oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Kad čovek želi da ubije tigra, on to naziva sportom; kad tigar želi njega da ubije, on to naziva okrutnošću."
Džordž Bernard Šo
 

Vet Twitter

macka grebe

Među karakteristične osobine mačaka spada i to da vole da grebu drvene delove nameštaja, presvlake, tepihe i tapete, odnosno da, kako se to u narodu kaže, «oštre nokte». To spada u normalno mačje ponašanje i treba ga razlikovati od agresivnog i destruktivnog grebanja, koje se vrlo lako prepoznaje i može imati razne uzroke, kao što su ispoljavanje nezadovoljstva i slično. 

U oba slučaja za sve mačke važi opšte pravilo da životinju ne vredi kažnjavati, jer tako ne postižemo nikakav pozitivan efekat, a možemo izazvati neke negativne i nepoželjne reakcije.

Izraz agresivnosti

Agresivno grebanje je poseban problem i njime se moramo posebno pozabaviti, ukoliko mačka ispoljava takvo ponašanje.

Uobičajeno oštrenje noktiju je normalan oblik ponašanja, koji niti možemo, niti treba da sprečavamo, ali ga raznim lukavstvima možemo usmeriti, tako da mačka ne pravi preteranu štetu.

Mačka oštri nokte, odnosno grebe delove nameštaja ili prostirki i tapeta, iz više razloga. Jedan od njih je i taj što mnoge mačke između jastučića na šapama imaju žljezde koje luče određene mirise, tako da na taj način obeležavaju teritoriju. I vidljivi tragovi kandži takođe su način da mačka obeleži određenu teritoriju kao svoju. 
Ovakvo ponašanje je pre svega karakteristično za mačke koje borave napolju. 

Mačka često oštri nokte, a naročito ako ne izlazi iz kuće, ali i iz drugih, dodatnih razloga. Ustvari izraz «oštri nokte» je pogrešan, jer ih mačka na taj način skraćuje koji su suviše izrasli, i pritom jača i vežba mišiće šapa. Da bi se oslobodila suviše dugačkih noktiju, mačka ih, u trenutku dok liže šape, često gricka i tako skraćuje.

Kod mačke koja ne izlazi iz kuće i nema prilike da istroši nokte, te naslage stvaraju se u daleko većoj meri nego kod one koja bar jedan deo dana provodi napolju.

Inače, oštrenje noktiju je oblik ponašanja koji ni u kom slučaju ne možemo iskoreniti, ali ga možemo svesti na što manju meru i usmeriti ka određenim predmetima.

Sprečavanje posledica 

Neugodne posledice ovakvog ponašanja možemo sprečiti i trajnim uklanjanjem kandži hirurškim putem, što je intervencija koja se ni najmanje ne preporučuje, jer onemogućuje mačku da se spretno kreće i brani, pa je tako pretvara u bogalja.

Najbolje rešenje je da mački redovno podsecamo one delove noktiju koji su suvišni. Pritom treba strogo voditi računa da ne zahvatimo onaj deo nokta koji je prokrvljen, jer je za mačku to veoma bolno, a može prouzrokovati i infekcije, pa će morati da interveniše veterinar. Za podsecanje možemo nabaviti specijalne makaze, a sasvim je dovoljna i obična «grickalica» za nokte.

Mačku od najmlađih dana treba navikavati na to, da se ne bi opirala i stvarala probleme. Inače, skraćivanje noktiju je za nju potpuno bezbolno. 

Drugi način da svedemo na najmanju meru štetu koju mačka pravi na nameštaju, tepisima i tapetama, jeste da nabavimo komad mekog drveta debljine desetak centimetara i dovoljno dug i širok da mačka može da stoji na njemu. Treba ga postaviti na pod, ili uspraviti uz zid, i na neki način ga fiksirati, tako da ne može da se pomera. Zatim u apoteci treba nabaviti kapi valerijane i povremeno nakapati nekoliko kapi na dasku. Valerijana (što je, ustvari, mačja trava) svojim mirisom veoma privlačno deluje na mačku, pa će ona vrlo brzo usmeriti početi da oštri nokte na tom komadu daske. 

U zoo radnjama možemo ponekad nabaviti i specijalne tanke prostirke od neke vrste jako čvrstog kartona, koje su vrlo jeftine, a dugotrajne (traju i do pet godina), i takođe veoma privlače mačke da na njima oštre nokte. Postoje i specijalni stubići prekriveni nekom privlačnom materijom, koje mačke vrlo rado koriste. 

     Vera Ilijin

Oglasi za posao

veterina.info fan box