oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Što je čovjek bez životinja? Kada bi životinja nestalo, čovjek bi umro od velike usamljenosti duha. Što god zadesi životinje, ubrzo snađe i čovjeka. Sve je na svijetu povezano"
Poglavica Seattle, Pismo indijanskog poglavice Seattlea
 

Vet Twitter

Potpisivanje memoranduma sa nemačkom kompanijom "Tenis" značajan je korak u oživljavanju i unapređenju stočarstva, gajenju svinja i proizvodnji svinjskog mesa.

13710401565545dab52155d425664998 extreme

"To je prilika je da se primene nove tehnologije, dobra genetika, da se poveća proizvodnja hrane za životinje, primene novi pristupi u zaštiti životne sredine i rešavanju otpadnih voda, a sve ovo zahteva i nova radna mesta", kazao je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović.

Budimović je dodao da paralelno treba raditi na inteziviranju izvoza i olakšavanju realizacije izvoza svinjskog mesa i prerađevina od svinjskog mesa, kao i pristup novim tržištima.

"Ovo treba da bude i dobar signal za buduće ulagače u srpsko stočarstvo, kao što je proizvodnja junećeg mesa kvaliteta "bebi bif" i proizvodnja jagnjećeg i ovčijeg mesa", naveo je Budimović.

Vlada Srbija i nemačka kompanija "Tenis", najveći proizvođač mesa u Evropi, potpisale su 27. aprila u Beogradu Memorandum o razumevanju, uz poruku premijera Srbije Aleksandra Vučića da je ta investicija veoma važna za Srbiju i da će se u našoj zemlji proizvoditi najbolje meso u Evropi.

Svinje se u Srbiji velikim delom uzgajaju na tradicionalan način, a u strukturi registrovanih objekata za uzgoj svinja u Srbiji, koje prati Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, objekti kapaciteta za uzgoj od 100 - 500 grla, zauzimaju učečhe od 73 odsto od ukupnog broja objekata sa definisanim kapacitetima, odnosno 43,8 odsto od ukupno registrovanih objekata u svinjarstvu.

Po podacima PKS, broj grla svinja u Srbiji na početku 2014. godine bio je 3,14 miliona, a na kraju godine 3,2 miliona. Lani je u Srbiju uvezeno 330.000 svinja, što je više nego duplo povećanje u odnosu na 2013, kada je uvezeno 118.000 svinja.

U 2014. je izvezeno 26.000 grla, što je smanjenje u odnosu na 2013. kada je izvezena 31.000 svinja.

Tanjug/b92

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box