Klamber Španijel

Klamber Španijel je rasa pasa koja je nastala i razvijena u Velikoj Britaniji. Dobar kao porodični ljubimac, ali i u ringu na izložbama

Osnovno

 • Životni vijek: 9 - 15 godina
 • Mužjak
  • Visina: 45 - 51cm
  • Težina: oko 36 kg
 • Ženka
  • Visina: 41-46 cm
  • Težina: oko 30 kg

Spoljašnjost

Dobro izbalansiran, pas teških kostiju, sa gustim, svilenkastim, krznom srednje dužine. Glava im je masivna, nalik na glavu goniča, sa dubokom njuškom, velikog, četvrtastog nosa i širokih, nisko spuštenih ušiju. Izraz lica je naočit i nježan. Krzno im je gusto, otporno na vodu, a dlaka ravna. Boja im je najčešće bijela sa tragovima limun-žute ili narandžaste.

Temperament

Osim klasičnih španijelskih osobina, nježnosti i inteligencije, dobar je u aportu, praćenju traga, i lovu uopšte. Iako su ljupki i željni igre, kada odrastu nisu previše aktivni. Po temperametu su lojalni i dobro se slažu sa djecom, međutim, prema nepoznatima su rezervisani, ali nikada stidljivi ili neprijateljski raspoloženi. Ako su odgojeni sa drugim ljubimcima, mogu se dobro slagati sa njima. Ova rasa teži da ima jednog gazdu i zna da bude tvrdoglava (tačnije samovoljna). Teže operacije ne bi trebalo ni učiti ovu rasu, na pokušaje da se nešto komplikovanije nauči, reaguje ignorisanjem. Ima dobru memoriju i voli da čini stvari gazdi, pa stoga ne-komplikovani trenizi bi trebalo da daju dobre rezultate. Dobri su u lovu na fazane i jarebice i u lovu na vodi.

Zdravlje

U prošlosti je displazija kukova bila najozbiljniji problem za ovu rasu. Marljivi odgajivački rad je značajno smanjio pojave displazije kukova u posljenje vrijeme. Osim ovoga, mogući su problemi sa očima kao što je entropion oka (crvenilo nastalo zbog izvrtanja donjeg kapka) i katarakta. Ova rasa intenzivno slini, naročito poslije pijenja vode. Poznati su i po tome što znaju da progutaju strane objekte, pa treba pripaziti i na ovo. Brzo dobijaju na težini, pa treba obratiti pažnju i na ishranu.

Istorija

O nastanku najteže rase od svih španijela, postoje oprečna mišljenja. Po jednoj teoriji, ova je vrsta nastala u Francuskoj krajem 18-og vijeka, kada je jedan francuski vojvoda, za vrijemefrancuske revolucije, u strahu da ne izgubi tek stvorenu rasu, poklonio je bliskoj rodbini, vojvodi od Njukasla (Henry Fiennes Pelham-Clinton). Vojvoda od Njukasla ih je čuvao u Klamber parku u Notingemu. U prilog ovoj teoriji ide i slika iz 1788 godine, izvjesnog gospodina Vitlija (F. Wheatley), na kojoj su naslikani vojvoda od Njukasla sa nekoliko pasa veoma sličnih Klamber španijelu, kako poziraju na vojvodinom imanju, Klamber park. Po drugoj teoriji, ova je rasa nastala u Velikoj Britaniji, najvjerovatnije ukrštanjem starih rasa lovačkih španijela sabasetima ili Goničima Svetog Huberta (Bloodhound). Ono što je sigurno jeste da je ime dobio po Klamber parku i da je za njegov razvoj najzaslužniji Viljam Mensel (William Mansell), lovočuvar u ovom parku. Rasa je brzo našla svoje poklonike u aristokratskim krugovima u Velikoj Britaniji, među kojima su princ Albert, kralj Edvard VII i njegov sin kralj Džordž V. Iz odgajivačnice Sendringem (Sandringham) koju je osnovao kralj Džordž V, su izašli najpoznatiji šampioni i u radu i na izložbama. Poslije Drugog svjetskog rata, ova rasa je u opadanju i rijetko se može naći, ali zahvaljujući predanom radu odgajivača njihov je kvalitet i dalje zadržan.

Karakteristike rase

Glava mora biti velika i kockasta sa naglašenim zatiljkom. Njuška treba biti kockasta sa razvijenim gornjim usnama. Oči su tamno žute, djelomično upale, otkrivajući crvenilo. Uši su velike, u obliku lista vinove loze sa ravnom dlakom. Čeljust je jaka sa savršenim makazastim zagrizom. Ramena su prilično duga i mišićava. Prednje noge su kratke, prave i koščate. Tijelo je dugo i teško, spušteno prema zemlji sa dubokim prsima. Leđa su prava, široka sa dugim i mišićavim slabinama. Zadnji dio leđa je razvijen i snažan sa niskim skočnim zglobom i fino savijenim koljenima. Šape su velike, oble i dobro pokrivene dlakom. Rep (ne mora biti kupiran) je usađen nisko gusto obrastao dlakom i nosi se u nivou sa leđima.

Inteligencija

Visoko inteligentna rasa, sa željom da udovolji, Klamberi se lako treniraju.

Vežbanje

do 20 minuta dnevno.

Kako je ovo veoma ležerna rasa, Klamberi će prilagoditi svoje želje za šetnjom, porodici u kojoj se nalazi. Ipak, ova rasa voli izlaske na otvoreno. Štenad ne bi trebalo da se puno šetaju i trče kako bi im se kosti pravilno razvile.

Održavanje

Kako bi Klameri izgledali najbolje, potrebno im je krzno četkati redovno. Ušni prolazi moraju biti šišani i provjeravati kako bi se brzo zaustavile moguće infekcije. Povremeno trimovanje je neophodno. Klamberi se puno linjaju, a uzevši u obzir da i sline, mnoge ljude odvraća od želje da ih drže u kući.

Ostalo

 • Energija: srednja
 • Stres ako budu ostavljeni: visok
 • Lajanje: rijetko
 • Mogućnost transporta: lagana
 • Nivo agresivnosti: nizak
 • Kompatibilnost sa drugi životinjama: visoka
 • Kompatibilnost sa djecom: visoka

Izvor

{jcomments on}

Oglasi za posao

veterina.info fan box