Osnovni cilj kontracepcije kod kuja je supresija i odlaganje estrusa čime se sprečava parenje kuja, a samim tim i nastanak graviditeta. Kao kontracepcivna sredstva koriste se prirodni ili sintetski steroidni hormoni (progestini i androgeni) koji nažalost mogu imati neželjena dejstva naročito ako se često koriste. Za kontracepciju u kuja najčešće se koriste progestini (Medroxyprogesteron acetat, Megestrol acetat ,Proligeston) i Miboleron (sintetički derivat androgena). Neželjena dejstva sintetskih gestagena  su cistična hiperplazija sluzokože materice koja može dovesti do gnojne upale materice, tumori mlečne žlezde, a zabeležena je i pojava šećerne bolesti, disfunkcija nadbubrežne žlezde i ispadanje dlake kod kuja koje su bile često tretirane progestinima. Prednost progestina u odnosu na ostala kontraceptivna sredstva je što oni ne utiču na buduće cikluse i uspešnost oplodnje.
Kao najefikasniji preparati sa najmanje neželjenih efekata pokazali su se Megestrol acetat (progestin) i Miboleron (sintetski derivat androgena).

Megestrol acetat: je progestin sa izraženim antiestrogenim i antiovulatornim dejstvom. Daje se kujama i mačkama u fazi anestrusa ili proestrusa u vidu tablete ili parenteralno u dozi od 0.5 mg/kg. Terapiju treba započeti najkasnije 7 dana pred očekivani proestrus, a terapija se sprovodi najduže 32 dana. Ovaj preparat uspešno inhibira prelazak kuje iz faze ranog proestrusa u proestrus i estrus. Preparat se ne daje kujama u estrusu.

Medroxyprogesteron acetat: ovaj progestin deluje na hipotalamus i sprečava nastanak releazing faktora, a time i razvoj folikula na jajnicima. Osim za supresiju estrusa, koristi se i za sprečavanje pseudograviditeta i u terapiji metroragije. Preparat se može dati peroralno ili supkutano u dozi od 50mg po kuji na svakih 6 meseci, a primenjuje se u drugoj polovini anestrusa.

Proligeston (PRG): je blag gestagen sa antigonadotropnim dejstvom, izaziva supresiju estrusa, sprečava razviće folikula na jajnicima, produkciju estrogena i nastanak ovulacije i ima blaže dejstvo na endometrijum materice u odnosu na medroxyprogesteron acetat. Preparat se daje parenteralno u dozi od 10 do 30mg/kg u intervalima od 3 do 5 meseci.

Miboleron: je sintetski derivat androgena koji efikasno blokira manifestacije estrusa kada se daje peroralno u dnevnim dozama kujama u anestrusu. Preparat se daje uglavnom 30 dana pre početka estrusa, a zbog neželjenih dejstava ne treba ga davati duže od 24 meseca. Neželjena dejstva su mu maskulinizacija ženki, vaginalne infekcije i oštećenja na jetri.

U novijim istraživanjima je kontraceptivna vakcina koja dovodi do privremene neplodnosti, a njeno dejstvo se zasniva na stvaranju antitela prema otpuštajućem hormonu luteinizirajućeg hormona.

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box