Krvarenja iz materice kuja uglavnom se javljaju u drugoj polovini graviditeta s tim što se mogu javiti i ranije. Krvarenja su u većini slučajeva bezazlena i kratkotrajna pa vlasnici često i ne primete da kuja krvari.

Uzroci nastanka krvarenja su mnogobrojni, a najčešće su u pitanju traume (udarac u predelu trbuha, pad i sl.) usled čega dolazi do oštećenje i odlupljivanja placente od zida materice, a samim tim dolazi do uginuća plodova. Uzroci krvarenja iz materice mogu biti i neke anomalije na placenti, zatim tumori materice used bujanja krvnih sudova u malignim i benignim tumorima, bakterijske infekcije, trovanja otrovima koji imaju antikoagulantno dejstvo. Klinički znaci krvarenja su vidljivi ako je cerviks otvoren i ako krv izlazi iz vagine. U suprotnom, ako se krv nakuplja u materici životinja postaje nemirna zbog bolova u trbuhu, a vidljive sluznice u kuje su blede. Takvo stanje može biti praćeno groznicom, tahikardijom i slabošću. Ukoliko se krv nakupi između placente i materičnog zida dolazi do odlupljivanja placente i uginuća plodova. Kao posledica uginuća plodova može nastati abortus ili mrtvi plodovi bivaju macerirani, mumifikovani, a može doći i do njihovog truljenja.

Ukoliko vlasnik primeti krvarenje kod ženki potrebno je da što pre zatraži stručnu pomoć veterinara jer krvarenje može biti opasno po život žeke.

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box