Stočarsko veterinarski centar KRNJAČA

0.0/5 ocena (0 glasova)

Stočarsko veterinarski centar za reprodukciju i veštačko osemenjavanje domaćih životinja (SVC Krnjača), osnovan je od strane Vlade N.R. Srbije krajem 1951.godine, kao prvoosnovani Centar u republici Srbiji. SVC Krnjača pripada pionirski zadatak da primeni i uvede veštačko osemenjavanje goveda u do tada dosta konzervativno shvatanje naših stočara, kao i da pomogne osnivanje i razvoj ostalih centara za veštačko osemenjavanje u Republici kojih je do sredine šezdesetih godina XX veka bilo ukupno (13) trinaest.

U dosadašnjem radu Centra Krnjača, ostvaren je značajan doprinos u razvoju osemenjavanja i govedarstva uopšte. Korišćen je veliki broj veoma kvalitetnih bikova, kako iz domaće populacije tako i iz uvoza. U Centru su radili ili još uvek rade veoma kvalifikovani stručnjaci za ovu oblast, dobro obučeni, školovani u zemlji i u inostranstvu u prestižnim ustanovama ovoga tipa. Oni su bili kadri da odgovore na mnoge izazove i probleme kako stručne, organizacione, kao i one druge koji su se veoma često nametali u dugom periodu rada i postojanja Centra Krnjača.


Delovanje Centra u okviru Veterinarskog instituta Beograd kao radne jedinice (od osnivanja 1951. do 01.juna 1994. godine) je značajno uticalo u razvoju i kreiranju stručne i kadrovske politike, ali ne i finansijske. 
Značajan napredak u radu Centar ostvaruje sa samostalnošću gde dolazi do zaokruživanja procesa rada , kada se ostvaruju i značajniji rezultati u radu i obuhvatu osemenjavanjem većeg broja plotkinja. Ostvaren je kontinuitet u obavljanju poslova i značajna posvećenost izboru mlade teladi od najboljih bikovskih majki i očeva. Ovaj izbor je omogućio intenzivniju selekciju ulaza mlade teladi- mladih bikova u proizvodnju, a time se direktno značajnije uticalo na razvoj govedarstva.

Uz ove poslove izbora bikova i proizvodnje kvalitetnog semena, organizovan je rad i na poslovima suzbijanja neplodnosti - steriliteta goveda, zatim poslovi selekcije - prikupljanja podataka o potomcima i linearna ocena prvotelki. Takođe doprinos radu i razvoju Centra omogućila je sopstvena proizvodnja stočne hrane sa sopstvenih površina za stado priplodnih bikova.

U poslednje vreme Centar Krnjača ostvaruje uspešnu saradnju sa Besamungsstation Hohenzell - Austrija i German Genetics International Cloppenburg - Nemačka. Saradnja se zasniva na zajedničkoj nabavci i proizvodnji semena bikova i uvozu semena najkvalitetnijih bikova u simentalskoj , HF i RH rasi.

Adresa

  • Ulica: Pančevački put 105
  • Poštanski broj: 11210
  • Mesto: Krnjača
  • Država: Srbija

Kontakt

  • Telefon: 011/27-11-292, 011/27-48-183
  • E-Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mapa

Mapa je generisana automatski i postoji mogućnost da nije najtačnija. Pošaljite nam tačnu geografsku širinu i dužinu radi bolje preciznosti.
Unesite Vašu adresu ispod mape i automatski će biti izračunat najkraći put do odredišta.

Ostavite komentar

Molim vas prijavite se da bi ostavili komentar.

Prijavi se

Pretraži sajt

petshop logopitajte-veterinara

Oglasi za posao

veterina.info fan box