Domaća koza (Capra aegagrus hircus) je domaća životinja, podvrsta divlje koze iz Azije i istočne Evrope. Mužjak koze naziva se jarac, a mladunče jare.

Koze su veoma zastupljene u zemljama sa ekstezivnom poljoprivrednom proizvodnjom, premda njihova populacija beleži rast i u bogatijim zemljama, najviše zbog netolerantnosti pojedinih grupaljudi na kravlje mleko. Gledano u odnosu na dimenzije tela, koza daje više mleka (u odnosu na sopstvenu težinu) nego bilo koja druga životinja — do 3kg mleka dnevno.

Najznačajnije i najzastupljenije rase domaćih koza u Srbiji su:

 

  • Alpska koza - poreklom iz francuskog dela Alpa.
  • Sanska koza - poreklom iz doline Sanen u Švajcarskoj.

 

Koza dostiže polnu zrelost sa 5 meseci (mužjak) odnosno 7 meseci (ženka) života. Koza je plodna do sedme godine starosti, i obično rađa 1 do 3 mladunčeta. Ciklus kod koze traje 21 dan, počinje u jesen i ponavlja se nekoliko meseci ukoliko ne dođe do oplođenja, estrus traje oko jednog do 3 dana. Gestacioni period koze traje oko 150 dana.

Koze se gaje radi mleka, mesa, kože i dlake.

Kozje mleko je zdravije od kravljeg i lakše se vari. Od njega se može praviti sir. Najpoznatija mlečna rasa je sanska koza, a zatim alpska koza.

Meso se takođe koristi u ishrani, iako nije cenjeno kao kravlje, svinjsko ili ovčje. Od rasa koje se gaje prvenstveno zbog mesa, poznata je burska koza.

Od kozje kože se prave veoma meke i udobne rukavice. Ponegde se i krzno (kostret) od pojedinih vrsta koristi za proizvodnju odevnih predmeta.

Neke rase (angorska i kašmirska koza) se gaje zbog svoje kvalitetne dlake, koja se šiša kao kod ovaca.

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - KOZE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box