Veliki deo obale oko Južne Afrike bio je zatvoren nakon što je pronađeno nasukano telo kita dugačkog čak 15 metara, nakon što su ga napale velike bele ajkule.

279111 kit-01-ap ff

Kit nasukan na plaži kod Kejptauna
 

Telo kita izvučeno je iz plićaka u nedelju nakon što je njegov leš privukao još veći broj ajkula duž obale plaže Micenberg blizu Kejptauna.

 

279112 kit-02-ap ff

Gradske vlasti su u međuvremenu uklonile leš kita, ali su iz predostrožnosti zatvorile ovu plažu, upravo zbog povećanog broja ajkula u okolini.

 

279113 kit-03-ap ff

Radnici koji su imali zadatak da uklone telo kita, na kome su bili vidljivi tragovi ujeda ajkula, dobro su se namučili budući da ova vrsta može da teži i do 47 tona, a radilo se o odrasloj jedinki, dugoj čak 15 metara.

blic.rs 

hrana1. ODRŽAVAJ ČISTOĆU SVEGA ŠTO DOLAZI U KONTAKT SA HRANOM!

  • Obavezno dobro operi ruke pre rukovanja hranom, a često i u toku pripreme
  • Obavezno dobro operi ruke posle upotrebe toaleta!
  • Dobro operi sve površine i pribor korišćene za pripremu hrane!
  • Zaštiti prostor i hranu od insekata, glodara i životinja!

ZAŠTO?

Iako mnogi mikroorganizmi (bakterije, virusi) ne izazivaju bolest, opasni mikroorganizmi su široko rasprostranjeni u zemljištu, vodi, životinjama i ljudima. Ovi mikroorganizmi se nalaze na rukama, krpama za brisanje, priboru, a posebno na daskama za sečenje, pa svakim kontaktom mogu da se prenesu na namirnicu i izazovu trovanje hranom!


2. UVEK ODVAJAJ PRESNE/SIROVE NAMIRNICE OD KUVANE HRANE!

  • Uvek odvajaj sirovo meso (živinsko, goveđe, svinjsko, riba) od ostale hrane!
  • Koristi poseban pribor i uređaje (noževi, seckalice, daska za sečenje ili pripremu sirove hrane!
  • Čuvaj hranu u posudama da izbegneš kontakt sirove i pripremljene hrane!

ZAŠTO?

Sirova hrana, posebno meso i sokovi mesa, mogu da sadrže opasne mikroorganizme koji mogu da se prenesu na ostalu hranu za vreme njene pripreme i čuvanja!

  • NAMIRNICE DOBRO PERI – POSEBNO AKO SE JEDU SIROVE/SVEŽE!
  • ZA PRANJE I PRIPREMU HRANE, UVEK KORISTI VODU ZA PIĆE!
  • NE KUPUJ NAMIRNICE NEPOZNATOG POREKLA!
  • KUPUJ SVEŽE I NEOŠTEĆENE NAMIRNICE!
  • KUPUJ PRETHODNO OBRAĐENU HRANU – NPR. PASTERIZOVANO MLEKO!
  • KUPUJ NAMIRNICE U OBJEKTIMA REGISTROVANIM ZA PROMET HRANE (PRODAVNICE, PIJACE)!
  • KUPUJ DEKLARISANU/OBELEŽENU HRANU!
  • ČITAJ PODATKE SA PAKOVANJA PROIZVODA – IME PROIZVOĐAČA, ROK UPOTREBE, TEMPERATURU ČUVANJA I UPUTSTVA PROIZVOĐAČA!
  • POTROŠI HRANU U ROKU UPOTREBE – NE UZIMAJ HRANU SA ISTEKLIM ROKOM UPOTREBE!
  • NAČETO PAKOVANJE HRANE – POTROŠI ŠTO PRE!
  • HRANU KOJA TREBA DA SE DRŽI NA TEMPERATURAMA FRIŽIDERA - DRŽI KRATKO NA SOBNOJ TEMPERATURI!
  • HRANA NE TREBA DA STOJI NA SVETLIM I TOPLIM MESTIMA!

ZAŠTO?

Sirove namirnice, uključujući vodu i led, mogu da budu zagađene opasnim mikroorganizmima i hemijskim jedinjenjima. Opasna hemijska jedinjenja mogu da se formiraju u oštećenoj i plesnivoj hrani. Pažljiv izbor sirovih namirnica i jednostavni postupci pranja i ljuštenja – smanjuju rizik od trovanja hranom!


3. UVEK DOBRO KUVAJ - PECI - PRŽI

  • Potpunoskuvaj hranu - posebno meso, jaja, ribu i morske plodove!
  • Tečnu hranu uvek kuvaj/zagrevaj tako da vri/ključa – da se osigura da je u svakom delu postignuto najmanje 70°C.
  • Sok skuvanog mesa treba da je bistar – ne ružičast
  • Ako je moguće - koristi termometar!
  • Skuvanu hranu ponovo zagrevaj kao da je kuvaš!

ZAŠTO?

Dobro kuvanje uništava skoro sve mikroorganizme. Priprema hrane iznad 70°C omogućava bezbednu ishranu.
Hrana koja zahteva posebnu pažnju: mleveno meso, rolovano meso, meso sa kostima, ceo trup živine!

4. PAZI NA TEMPERATURE!

  • DRŽI HRANU NA BEZBEDNIM TEMPERATURAMA – SVE ŠTO SE LAKO KVARI - NA TEMPERATURAMA FRIŽIDERA, A ZA DUŽE ČUVANJE – U ZAMRZIVAČU!
  • SMRZNUTU HRANU ODMRZAVAJ U FRIŽIDERU ILI ODMAH KUVAJ – NE ODMRZAVAJ HRANU NA SOBNOJ TEMPERATURI!
  • ODMRZNUTU HRANU PRIPREMI I UTROŠI – NE ZAMRZAVAJ PONOVO!
  • ZAGREVAJ KOLIČINU HRANE KOJA ĆE SE UTROŠITI ZA JEDAN OBROK!
  • PREOSTALU SKUVANU I ZAGREJANU HRANU HLADI ŠTO PRE I DRŽI NA TEMPERATURAMA FRIŽIDERA DO SLEDEĆE UPOTREBE!
  • NE OSTAVLJAJ KUVANU HRANU DUŽE OD 2 SATA NA SOBNOJ TEMPERATURI!
  • SVU KUVANU I KVARLJIVU HRANU DRŽI U FRIŽIDERU (DO 5°C)!
  • HRANU NE ČUVAJ DUGO – ČAK I U FRIŽIDERU!
  • AKO SE SLUŽI U DUŽEM VREMENU, ZAGREJANU HRANU DRŽI IZNAD 60OC!HRANU KOJA TREBA DA SE DRŽI NA TEMPERATURAMA FRIŽIDERA - DRŽI KRATKO NA SOBNOJ TEMPERATURI!
  • HRANA NE TREBA DA STOJI NA SVETLIM I TOPLIM MESTIMA!
  • KAD POĐEŠ NA PUT – HRANU UPAKUJ I ZAŠTITI OD SUNCA I TOPLOTE!

ZAŠTO?

Mikroorganizmi se umnožavaju veoma brzo, ako se hrana drži na sobnoj temperaturi. Dražanjem hrane na temperatrurama ispod 5°C i iznad 60°C, rast/umnožavanje mikroorganizama se usporava ili zaustavlja. Neki mikroorganizmi rastu i na temperaturama ispod.


Uprava za veterinu

Kada pogledate velike, buljave oči i klempave uši mladunčeta aj-aja, jedne vrste lemura, teško je i zamisliti da je ova retka životinja proganjana zbog sujeverja da donosi nesreću.

227627 lemur-foto01-ap-bristol-zoo-gardens ff 

Na Madagaskaru, odakle potiču ove životinje, ljudi ubijaju ove životinje čim ih spaze, jer se veruje da donose nesreću i smrt, zbog čega je ova vrsta na rubu izumiranja.

Lemur aj-aj smatra se i jednom od najčudnijih vrsta primata, zbog svojih neobičnih fizičkih karakteristika, kao što je na primer doživotni rast sekutića, ekstremno velike uši i srednji prst koji je skeletnog sastava, a ovim životinjama služi kao primarni senzorni organ.

227628 lemur-foto02-ap- ff

227629 lemur-foto03-ap-barry-batchelor f 

Milionima godina lemuri koji su rođaci majmuna, ali i ljudi nesmetano su živeli i evoluirali na Madagaskaru. Oni su noćna bića, a hrane se orašastim plodovima, ostacima, te čak i izmetom drugih životinja i truleži drveća i drugih biljaka.

Izvor: Blic
Foto: AP 

zeka-bez-usijuZečić bez ušiju, ponos nemačkog naroda, doživeo je svojih petnaest minuta slave i odmah potom nastradao.

Til je bio najomiljeniji zeka u Nemačkoj
Sudbinu zečića Tila, starog samo 17 dana, koji je imao genetski poremećaj zbog čega je više ličio na hrčka, zabeležile su sve nemačke novine. Istog dana, kada ga je mali zoološki vrt u Saksonu predstavio na pres konferenciji, nastradao je i to tako što ga je zgazio jedan kamerman.

Kamerman je za "Bild" izjavio kako Tila nije video, jer se sakrio u travi i da je napravivši korak unazad nesvesno usmrtio malog zeca. Direktor zoološkog vrta Uve Dempevolf je za "Špigl" izjavio da se zečić nije mučio.

Nemačka je inače u poslednjih nekoliko meseci morala da prežali neke od omiljenih umiljatih životinja - polarnog medveda Knuta i Pola, oktopoda vidovnjaka.

Izvor: Blic
koteksSURČIN - Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović otvorio je danas u Surčinu novu klanicu u okviru mesne industrije "Koteks" koja je dobila sertifikat za izvoz u Evropsku uniju (EU).

Ministar Petrović je istakao da ovaj značajan događaj predstavlja konkretan korak ka korišćenju mogućnosti koje se otvaraju pred građanima Srbije posle"osvajanja kandidature" za članstvu u EU.

Petrović jerekao da je u novu klanicu investirano desetak miliona evra, a da je tokom 2011. u "Koteksu 100.000 svinja i 14.000 goveda prerađeno u meso i mesne prerađevine.

Ministar je ukazao na neophodnost povećanja stočnog fonda u Srbiji, stočarske proizvodnje ipoboljšanja rasnog sastava grla.

Petrović je napomenuo da su nedavno ukinute dažbine za uvoz stoke za dalji tov u zemlji,kao i da će kompanije moći da koriste subvencionisane kredite sa kamatnom stopom od šest odsto godišnje, u vrednosti do 500.000 evra.

Ministar je kazao da je prošle godine iz Srbije izvezeno 1,5 miliona tona kukuruza, a prethodne dve godine dva miliona tona, a te količine bi, kako je istakao, trebalo da završe u stočarskoj proizvodnji mesa.

Generalni direktor "Interkomerca" Goran Perčević je naglasio da ta kompanija dobijanjem izvoznog sertifikata za EU, može da "igra u evropskoj ligi" i izrazio nadu da će dobijena šansa biti iskorišćena na najbolji mogući način.

Perčevič je rekao da kapaciteti te kompanije, nemaju nikakvu svrhu ukoliko iza njih ne stoji "vojska domaćih proizvođača, odgajivača stoke i proizvođača stočne hrane", kako bi konkurentnost bila podignuta na viši nivo.

Predsednik opštine Surčin Vojislav Janošević istakao je da se ta opština raduje ovoj i svim sličnim investicijama, ističući da je to dobar signal i poruka i za ostale potencijalne ulagače.

Predsednik opštine Janošević je ukazao da je saobraćajni i geografski položaj te opštine izuzetno povoljan, te da pored puteva na toj teritoriji ima oko 4.000 hektara državnog zemljišta koje je privlačno za investitore.

Opština Surčin će sve procedure ubrzati koliko je u njenoj moći, jer je svako novo radno mesto „velika dragocenost za opštinu Surčin, Beograd i Srbiju", poručio je Janošević.

U novu klanicu je ugrađena najsavremenija oprema holandskog proizvođača MPS koja obezbeđuje kapacitet 1.000 grla svinja i 200 grla junadi u jednoj smeni, pet puta više nego do sada.

Novo postrojenje ima kapacitet koji omogućava klanje 120 svinja na sat ili 300.000 svinja nagodišnjem nivou, kao i klanje 20 goveda na sat ili 50.000 utovljenih grla goveda godišnje.

Mesna industrija "Koteks" iz Beograda posluje danas u okviru poslovnog sistema "Interkomerc".

Preduzeće je osnovano 1992. i registrovano kao firma za proizvodnju, prodaju i preradu mesa.

Kompanija poseduje niz sertifikata, među kojima je HAČP, HALAL, a na početku ove godine mesna industrija je dobila izvozni broj za tržiste Rusije i zemalja Zajednica nezavisnih država.

Plasman na domaćem tržištu obavlja se preko velikih trgovinskih lanaca Delez, Idea,Merkator, Metro, Veropulos, Intereks...

Pored korporativnog brenda, "Koteks" proizvodi i privatne robne marke za najrenomiranije trgovinske lance koji posluju u Srbiji i regionu.

Mesna industrija "Koteks" zapošljava 200 radnika.

Otvaranju nove klanice „Koteksa" prisustvovao je veliki broj predstavnika javnog i privrednogživota, među kojima i predsednici Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda Miloš Bugarin i Milan Janković, predstavnici Uprave za veterinu, odgajivača stoke, trgovinskih lanaca, banaka, osiguravajućih društava...

Izvor:TANJUG









Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi

Poslednje na forumu

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box