oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Ne razumijem zašto se ubija bizon, zašto se krote divlji konji, zašto je u dubini šume toliko ljudskog mirisa, zašto je pogled na zelene brijegove rastrgan žicama što govore. Gdje su guštici, nema ih više. Gdje je orao, otišao. Pravom življenju je kraj. Nastupa borba za opstanak"
Poglavica Seattle, Pismo indijanskog poglavice Seattlea
 

Vet Twitter

aflatoksin-mlekoPromena pravila o aflatoksinu u mleku od 0,25 država objašnjava zaštitom proizvođača. Dostizanje evropskog pravila, prema oceni stručne javnosti, mora da bude u skladu sa analizom stanja pre svega u proizvodnji kukuruza i mleka. U Vojvodini tvrde da već sada mogu da doskoče evropskom standardu od 0,05.

Posle samo 15 dana važenja pravilnika o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku od 0,05, država je procenila da je ta granica za sada ipak nedostižna.Granica aflatoksina u mleku promenila se četiri puta za dve godine. Evropski standard od 0,05 mikrograma po kilogramu važio je tek 15 dana jula, kada je resorno Ministarstvo odlučilo da ipak izađe u susret proizvođačima i tu granicu poveća na 0,25. Očekuju da ćemo do kraja godine dostići evropski nivo aflatoksina i poručuju da je mleko, koje je sada na tržištu, zdravo.

Većina proizvođača se zbog te odluke raduje - daje im, kažu, više vremena da se pripreme za evropski standard.

Ljubiša Jovanović, predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije, kaže da ako bi sada primenili granicu od 0,05 - 30 do 40 odsto farmera bi moralo da obustavi proizvodnju.

"Vi morate da uzmete u obzir da su to porodične farme i da su desetine hiljada ljudi okrenuti ka tom poslu i to bi automatski značilo da suspendovanjem te proizvodnje njih ostavljate bez prihoda", objasnio je Jovanović.

U Pokrajini odluku resornog ministarstva smatraju nerazumnom, tvrde da Vojvođani već sada mogu da doskoče evropskom standardu od 0,05.

"Mi smo odmah izvršili konsultaciju sa proizvođačima mleka i sa asocijacijom proizvođača mleka u Vojvodini, gde smo dobili potvrdu da postoje mala odstupanja, ali da su mlekare u velikoj meri to uspele da ispune", kaže Branislav Bugarski, vojvođanski sekretar za poljoprivredu.

Povećana granica aflatoksina u mleku je kompromisno rešenje, objašnjavaju u Ministarstvu. Ističu napredak u odnosu na prošlu godinu - tada je oko 86 odsto mleka imalo više od evropske granice od 0,05. Danas je stanje primetno bolje.

Sanja Čelebićanin iz Ministarstva poljoprivrede kaže da ima još 23 posto mleka koje prelazi granicu od 0,05.

"Ono što je naša obevaza da obavimo je nadzor u gazdinstvima kako se to inače po metodologiji i propisima EU radi, a i mi smo preneli u naše propise, to je da mleko kontrolišete na nivou gazdinstva, da tamo utvrdite mleko koje ne ispunjava pripisane uslove da ga na neškodljiv način poništite, sprečite da uđe u lanac hrane", rekla je Sanja Čelebićanin.

Dostizanje evropskog pravila o aflatoksinu, prema oceni stručne javnosti, mora da bude u skladu sa analizom stanja pre svega u proizvodnji kukuruza i mleka.

"Mora se obaviti detaljan proces obaveštavanja naših proizvođača. Investiciono i finansijski ih podržati da se oni prilagode normama koje EU nama preporučuje ili zahteva i da se tek prilagođavaju tim propisima", kaže Milan Prostran, agroekonomski analitičar.

Srbija je 2012. godine deset puta povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku, jer je utvrđeno da je zbog suše porastao nivo otrova u kukuruzu kojim se hrane i krave.

Autor RTS

Oglasi za posao

veterina.info fan box