oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Jeste li ikada primjetili da kad puhnete psu u lice, on se namršti. Ali kada ga stavite u auto koje vozite, on sam isturi glavu kroz prozor."
Stiv Blustoun
 

Vet Twitter

metalna-krunaNadogradnja zuba je jedna od opcija rešavanja problema polomljenog, "mrtvog" ili obolelog zuba. Ovde je reč o intervenciji koja retko ima medicinsko opravdanje, mada možemo govoriti o zadovoljavanju estetskih potreba.

Navlake koje su najčešće od legura metala imaju ulogu da ojačaju strukturu oštećenog ili obolelog zuba.

Ovo je intervencija koja je vrlo uobičajena kod ljudi , ali kod pasa postoji više razloga zašto se ne primenjuje često.

Prvi razlog je finansijske prirode, jer na klasičan tretman čišćenja i punjenja kanala problematičnog zuba treba dodati troškove metalne navlake.

Drugi razlog je sam oblik zuba pasa. Da bi se postavila navlaka kod nekih zuba bi moralo da se izbrusi veći deo krune, čime se dodatno slabi struktura zuba.

Treći razlog je za vlasnike uvek postojeći strah od većeg broja anestezija, jer se ceo proces odvija u nekoliko odvojenih faza (uzimanje otiska, čišćenje, punjenje kanala zuba,rendgenološko snimanje zuba, brušenje zuba i postavljanje izlivene krune).

Ovakve intervencije se najčešće rade kod službenih, radnih pasa ili pasa osoba sa posebnim potrebama, kojima je normalan zagrižaj sa kompletnim zubalom neophodan za obavljanje svoje osnovne namene. Često se primenjuje i kod pasa sa hipoplazijom gleđi koja je ograničena na očnjacima.

Najčešće korišćeni materijali za pravljenje navlake su legure metala, titanijum ili nerđajući čelik.Ovi materijali su izuzetno čvrsti i zahtevaju najmanje moguće brušenje postojeće krune zuba i koriste se u situacijama kada je funkcija bitnija od estetike.Takozvane "bele"porcelanske krune se vrlo retko koriste kod pasa.Razlozi su brojni, lako pucaju, teško je pogoditi boju navlake da bi se uklopila u ostalo zubalo, zub koji se tretira mora više da se izbrusi jer pored metala postoji i keramički sloj,pa je time oslabljena struktura zuba. U poslednje vreme se koriste novi materijali, takozvane bezmetalne krune koje su u potpunosti izrađene od keramike. Ove navlake su neznatno deblje od metalnih navlaka, ali im je čvrstoća ista.One sa pristojne udaljenosti mogu izgledati kao da se radi o prirodnom zubu. Uprkos svemu, ni ove navlake ne bi preporučila za službene pse.
 

Dr vet.med. Tatjana Stevanović

sertifikovani stomatolog za pse,mačke i glodare
http://pasmacka.com 

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box