oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Ne razumijem zašto se ubija bizon, zašto se krote divlji konji, zašto je u dubini šume toliko ljudskog mirisa, zašto je pogled na zelene brijegove rastrgan žicama što govore. Gdje su guštici, nema ih više. Gdje je orao, otišao. Pravom življenju je kraj. Nastupa borba za opstanak"
Poglavica Seattle, Pismo indijanskog poglavice Seattlea
 

Vet Twitter

grb-1Minstarstvo poljoprivrede objavilo je danas da je zbog propusta u radu smenjena direktorka Uprave za veterinu Zorica Novaković, kao i da je uputilo zahtev nadležnim organima da preispitaju rad te uprave.


Propusti se odnose na prekid sprovođenja Nacionalnog monitoringa rezidua i pokazuju da nije pokrenut postupak javne nabavke, ni pre ni posle donošenja novog Zakona o javnim nabavkama, što je isključivo rezultat nečinjenja prethodna dva rukovodioca Uprave za veterinu, objasnili su u Ministarstvu.

Iako je Nacionalni monitoring rezidua bio prekinut, hrana životinjskog porekla je bila i sada je pod stalnom službenom kontrolom, uključijući i nadzor nad subjektima u poslovanju hranom.

'Sa dolaskom novog ministra poljoprivrede Dragana Glamočića preduzete su sve neophodne mere kako bi se eliminisali razlozi za sadašnju situaciju i problemi u primeni programa mera zdravstvene zaštite životinja i programa kontrole bezbednosti hrane', navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je poručilo da neće dozvoliti da se uruši sistem bezbednosti hrane, ugrozi zdravlje potrošača i izvozni status Republike Srbije.

Rad stručnih službi Uprave za veterinu i nadležnih službi pod stalnim je nadzorom kompetetnih službi Evropske unije (EU) i Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), kako u oblasti bezbednosti hrane, tako i zaštite zdravlja životinja, odnosno suzbijanja zaraznih bolesti, sa preporukama za dalje unapređenje sistema.

U poslednje dve nedelje, mobilisane su sve odgovorne službe, institucije i pojedinci i sprovedena odgovarajuća kadrovska rešenja da se oceni stanje, ugroženost nacionalnih sistema kontrole, zdravlja i dobrobiti životinja i bezbednosti hrane životinjskog porekla, kao i status i pozicija Srbije u predmetnim oblastima na nacionalnom i međunarodnom nivou. 

'Prve rezultate preduzetih mera očekujemo već naredne nedelje', dodaju u Ministarstvu.

Zbog utvrđenih nedostataka u važećem Programu mera zdravstvene zaštite životinja u 2013. koji je objavljen u maju, Uprava za veterinu je ušla u hitnu izmenu tog pravilnika kako bi se omogućilo sprovođenje monitoringa na pojedine zarazne bolesti kao što su Groznica zapadnog Nila, afrička kuga svinja, klasična kuga svinja kod divljih svinja, avijarna influenca, bolest plavog jezika, trihineloza, salmoneloza, šmalenberg infekcija... 

Programi monitoringa su pripremljeni i stupiće na snagu odmah nakon objavljivanja izmena Programa mera, čime će se obezbediti kontinutet monitoringa iz prethodnih godina.

Oglasi za posao

veterina.info fan box