oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

Sve dok ljudi budu ubijali životinje, ubijat će i jedni druge. Uistinu, onaj koji seje sjeme smrti i boli ne može požnjeti sreću i ljubav. Ako tvrdite da ste po prirodi stvari određeni za mesnu vrstu ishrane, onda prvo osobno ubijte ono što želite jesti. Međutim, učinite to vlastitim rukama, bez pomoći mesarske sekire, noža ili bilo kakvog oružja. Zar da čovek moga uma jede leševe?
Pitagora (580. do 500. pr.n.e., grčki filozof i matematičar)
 

Vet Twitter

Danski landras
danski-landras
Alternativno ime
eng. Danish landrace
Zemlja porekla
 Danska

Danski landras je srednja do velika rasa svinja koja je nastala ukrštanjem domaće danske svinje i velikog jorkšira.

Prvo registrovano stado danskog landrasa registrovano je 1896.  prvi progeni test (test na potomstvo) je obavljen 1907. godine. Potom počinje ozbiljno poboljšanje ove rase a ispitivanje proizvodnje i kvaliteta su postali sastavni deo programa poboljšanja danskih svinja. U Danskoj je 1931. godine osnovan nacionalni komitet za uzgoj i proizvodnju svinja koji je i danas aktivan.

Ove svinje imaju srednje dugu i široku glavu sa teškim i položenim ušima. Trup je dug, u prednjem delu uži nego u zadnjem. Ledjna linija je ravna, srednje širine. Plećke su slabije razvijene a butovi snažni i mesnati. Nerasti u zrelom dobu i rasplodnoj kondiciji imaju 200-250 kg a krmače 180-200 kg.

Ova bela svinja je poznata po svojoj dobroj plodnosti i odličnim majčinskim osobinama (brižna i pažljiva majka). Krmača prasi prosečno 10 -12 živih prasadi težine oko 1,2 kg koji za 30 dana dostižu telesnu masu od 7-7,5 kg. Za 190-200 dana tovljenici imaju 100 kg. Nazimice se prvi put pripuštaju sa oko 7 meseci. 

Danski landras je jedna od najboljih pasmina belih svinja. Njihova mesnatost je veoma visoka (preko 60% u polutkama).

Da bi imala monopol za uzgoj ove izuzetno vredne pasmine, Danska je branila izvoz danskog landrasa. Kako su se i u drugim zemljama razvijale visoko-mesnate svinje Danska je ukinula zabranu izvoza. Rezultat ovog poteza je nedovoljna rasprostranjenost Danskog landrasa.

Poslednje na forumu

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box