oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

Sve dok ljudi budu ubijali životinje, ubijat će i jedni druge. Uistinu, onaj koji seje sjeme smrti i boli ne može požnjeti sreću i ljubav. Ako tvrdite da ste po prirodi stvari određeni za mesnu vrstu ishrane, onda prvo osobno ubijte ono što želite jesti. Međutim, učinite to vlastitim rukama, bez pomoći mesarske sekire, noža ili bilo kakvog oružja. Zar da čovek moga uma jede leševe?
Pitagora (580. do 500. pr.n.e., grčki filozof i matematičar)
 

Vet Twitter

Švedski landras
svedski-landras
Alternativno ime
eng. swedish landrace
Zemlja porekla
 Švedska

Švedski landras je jedna od najrasprostranjenijih rasa svinja u svetu. Nastala je kao rezultat oplemenjavanja domaćih švedskih svinja sa svinjama iz uvoza a pogotovo sa danskim landrasom.
Po spoljašnjem izgledu švedski landras je veoma sličan drugim landrasima. Ima umereno dug trup koji je u prednjem delu uži nego u zadnjem. Koža je nepigmentisana i prekrivena belim čekinjama. Glava je lagana, srednje duga sa blago oborenim ušima. Plećke su slabije razvijene a šunke snažne i mišićave.
Smatra je da je pored velikog jorkšira ovo najplodnija pasmina. Krmača prasi prosečno 10-12 živih prasadi po leglu telesne mase oko 1,2 kg. Za 30 dana prasad dostižu težinu 6-7 kg. Prosečan dnevi prirast do 100 kg je 577 gr. za ženke i 584 za mužjake.  Svinje  ove pasmine se dobro tove i imaju veoma dobre klanične karakteristike






 

Poslednje na forumu

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box