Budući da nastupa sezona tradicionalnog pripremanja svinjskog mesa apelejumo na stanovništvo da ozbiljno shvate kakve posledice mogu nastati konzumiranjem trihineloznog mesa i da nakon klanja obavezno odnesu meso na pregled.

Svinjokolj 620x350

Trihineloza ili trihinoza (Trichinellosis) je zarazna, parazitska bolest životinja, koja se sa životinja prenosi na ljude (zoonoza). Uzročnik je valjkasti, nematodni crv Trichinella spiralis.

Pročitjte opširnije o trihinelozi i parazitu koja je uzrokuje, trihineli

Bolest se najčešće povezuje sa domaćim svinjama, a od nje oboljevaju i konji, neke vrste divljači poput divlje svinje, medveda, jazavaca i drugih mesojeda i svaštojeda, lisica, pacova koji su značajni u lancu širenja zaraze. Životinje ne pokazuju vidljive znakove bolesti, a utvrđuje se tek pregledom mesa zaklane ili  ulovljene životinje.
Bolest nije izlječiva i ostavlja trajne posljedice na zdravlje ljudi, a u težim oblicima bolesti može imati smrtan ishod. U svinjogojskoj industriji izaziva velike ekonomske štete, obzirom na uništavanje zaraženog mesa.

Radi sprječavanja pojave i širenja trihineloze životinja obavezno je izvršiti pregled mesa na larve trihinela:

  • u svim slučajevima klanja svinja radi upotrebe mesa za ljudsku ishranu (za javnu potrošnju na svim klonicama pod veterinarskim nadzorom i kod klanja za potrebe vlastitog domaćinstva, čije je meso namjenjeno potrošnji u vlastitom domaćinstvu),
  • kod sve ulovljene divljači (mesojedi i svaštojedi) koja služi za ishranu ljudi,
  • u svim slučajevima klanja konja radi upotrebe mesa za ljudsku ishranu.

Larve trihinela su sitni, spiralni crvi, koji se u zaraženom mesu ne vide golim okom nego se mogu otkriti samo laboratorijskim putem, metodom vještačke digestije uzoraka mišića korjena dijafragme, mišića jezika ili  žvakaćih mišića u propisanoj količini.
Na prisustvo larvi trihinela mogu se pregledati i drugi mišići divljači, komadno meso svinja i pojedinačno suhomesnati proizvodi.
Pregled mesa na trihinelozu je obavezan i dozvoljen je samo u ovlaštenim veterinarskim organizacijama metodom vještačke digestije.
Sve utvrđene trihinelozne životinje, meso i proizvodi od mesa moraju se prijaviti veterinarskom inspektoru.

Izvor: Branko Stojnić

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box