Umetnost se obično smatra nečim što je svojstveno samo ljudima, da li je to zaista tako? Kada im se pruži prilika, životinje kao što su šimpanze, gorile i slonovi umeju da iznedre abstraktne nacrte koji prividno sadrže umetničku crtu.

Nije poznato da li životinje u prirodi iskazuju umetnička nastojanja, ali teško je poverovati da, ove životinje koje ćemo pomenuti, nisu pohađale kurseve slikanja, vajanja ili barem dečije kreativne radionice, pošto su upravo deca ta koja inspirišu životinje da se sa njima umažu farbom ili ‘pak da naprave “umetničke fleke” po zidu i podu kuće. Pored ovih nesmotrenih umetničkih dela, životinje nekada zaista mogu biti pravi umetnici. Pogledajte kako…

Primati

Bilo je više zabeleženih slučajeva primata koji slikaju. Čak je rečeno da je čuvena šimpanza Čita volela da slika. Jedan od prvih slučajeva je šimpanza Kongo. Kada je imao dve godine, čuvar mu je dao olovku. Kongo je uzeo u ruku i povukao jednu crtu.

To je bio početak samo početak njegovog izražavanja. Vremenom je počeo da koristi četkice. Iako nikada nije oslikao prepoznatljive slike, njegov stil je bio opisan kao ,,lirički abstraktni impresionizam’’.

Delovalo je kao da Kongo ima nameru u svojim slikama i smisao koherentnosti. Ako bi mu četkice ili slike bile oduzete dok nije bio gotov, on bi cvileo dok mu se ne vrate. A ako je završio sa radom, odbijao bi da nastavi dalje.

Zanimljivo je da je jednom prilikom kolekcija od tri njegove slike bila prodata za 14.000 funti, a na istoj aukciji su skulptura Renoara i slika Endija Vorhola ostale neprodate.

U narednim decenijama, u ,,klub umetnika životinja’’ pridružili su se gorile Koko i Majkl. Ali ne samo da su gorile Koko i Majkl savladali slikanje, već su su uspeli da objasne šta su tačno naslikali, kroz znakovni jezik koji su naučili.

Koko je naslikala nešto što liči na pticu sa krilima, doduše sa previše njih, i objasnila je da je naslikala pticu. Koko nije jedini primat koji je naslikao pticu, šimpanza Moja je takođe tvrdila da je naslikala upravo pticu.

majmun crta

Foke

Foke u zarobljeništvu su naučene da slikakaju bojom. Međutim, same foke ne vide boje. Ćelije rožnjače foke imaju samo zelene konuse, tako da mogu da vide samo zeleno. Nejasno je zašto ili kako foke izaberu ostale boje tokom slikanja.

Ostali morski sisari, poput kitova i delfina - koji su takođe slikali u zarobljeništvu - imaju isti monohromatski vid. Ovakav vid je verovatno posledica evolutivne prednosti za život u moru.

cvet slon

Krave

Ne samo da postoje goveđi umetnici, već koriste jako neobičan medij u svom umetničkom izražavanju - velike kocke soli.

Farmeri daju kocke soli svojim kravama kao dodatke u ishrani. Pre nekoliko godina je običan susret dva prijatelja iznedrio neobična zapažanja. Nakon par popijenih piva, izlizane kocke soli su počele da odišu nečim posebnim.

Nakon što bi krave zadovoljile svoje potrebe za solju, kocke bi dobijale razne oblike, od paleontoloških pronalazaka izumrlih životinja pa do geološko morfoloških pojava koje možete videti u prirodi.

Tada je jedan od prijatelja dobio ludu ideju, da napravi takmičenje izlizanih kocki! Iako su u početku ljudi bili sumnjivi, manifestacija je zaživela, a jako koristan motiv se krije iza ovog događaja. Izložene kocke se prodaju na aukciji, a sav novac se donira u istraživanje Parkinsonove bolesti. Do sada je sakupljeno više od 30.000 dolara.

crtanje muzej

Slonovi

Nije iznenađujuće da slonovi mogu da slikaju sa četkicom u svojoj surli. Ipak se radi o životinjama koje su jako inteligentne. Imaju kompleksna društva i ponašanja koja su bizarno slična našima.

Pored toga, oni u zarobljeništvu koriste razne alate. Baš kao i ljudi, različiti slonovi imaju jedinstven stil slikanja. Dok slonovi slikaju raznim bojama, mogu da vide samo dva pigmenta, plavo-ljubičastu i žućkasto-crveni, što je verovatno prilagođavanje za bolji vid noću.

Verovalo se da slikanje pomaže slonovima da prebrode stres tokom zarobljeništva, ali ova studija ukazuje da nema nikakvih direktnih koristi za slonove umetnike. Jedina korist bi bila zarada od ovih slika, koja se ulaže u očuvanje ove vrste.

slon crta

Umetnost ili ne?

Ipak, prosto prenošenje pigmenta na platno nije nužno izraz kreativnosti samo po sebi, ni za životinje, ni za ljude. Pitanje šta je umetnost ili šta se podrazumeva kreativnošću je nešto što nikada neće dobiti odgovor.

Na osnovu prizora, neko bi radove šimpanze Kongo svrstao u radove slične delima Džeksona Poloka, čije radove neko smatra žvrljotinama, a neko vrhunskom umetnošću.

Šta vi mislite o umetnosti kod životinja, da li postoji ili nešto drugo leži ispod ove pojave?

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box