Beograd -- Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da je naložilo svakodnevni veterinarski nadzor u poplavljenim područjima u naseljima Boljetin, Tekija i Grabovica.

poplave

Prema prvim procenama, Radne grupe za praćenje i analizu situacije na područjima ugroženim od poplava Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, na terenu nije uginulo mnogo životinja, jer su vlasnici ili evakuisali životinje ili su ih pustili da se same spasu.

Što se tiče stočnog fonda, procenjeno je da je uginula jedna krava, nekoliko svinja i koza kao i više desetina komada živine, ali pritom ni jedna farma sa većim brojem životinja nije bila ugrožena. 

Nakon dobijanja preciznijih informacija od veterinarske inspekcije, odrediće se odgovarajuće mere i vidovi pomoći, 

Radna grupa predvođena državnim sekretarima Zoranom Rajićem, Željkom Radoševićem, Slobodanom Vukosavljevićem i Budimirom Plavšićem, obišla je pomenuta naselja i izvršila uvid u trenutnu situaciju na terenu i vezi sa tim naloženo je hitno organizovanje veterinarskog nadzora. 

Takođe, naložen je i obilazak gazdinstava sa životinjama od strane veterinarske inspekcije i veterinarskih stanica koje su sve vreme na terenu. 

Nakon čišćenja mulja, veterinarska služba sprovešće dezinfekciju poplavljenih objekata sa životinjama kako bi se sprečilo izbijanje zaraznih bolesti životinja, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Izvor: Tanjug/b92

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box