grb-1Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine uz podršku Delegacije EU u Srbiji započelo je 9. kampanju oralne vakcinacije lisica i drugih divlјih mesojeda protiv besnila u Republici Srbiji.

Vakcinacija se sprovodi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlјe, osim u naselјenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama, prema usvojenom planu vakcinacije, a u zavisnosti od vremenskih uslova. U toku devete  kampanje vakcinacije planirano je da se u toku oktobra i novembra meseca 2014. godine distribuira 1.610.000 mamaka vakcine, na teritoriji cele zemlјe, i da se po posebnom planu distribuira 9.000 mamaka u prigradskim opštinama u okolini Beograda.

Sredstva za sprovođenje vakcinacije obezbeđena su iz fondova EU (IPA 2012). Iz istih fondova finansirano sprovođenje prethodnih osam kampanja vakcinacije, počev od jeseni 2010. godine. Delegacija EU u Srbiji, sprovela je javnu nabavku vakcine zajedno sa uslugom sprovođenja vakcinacije. Proizvođač vakcine je kompanija 'IDT Biologika’ iz Nemačke koja je, sa drugim kompanijama u konzorcijumu, odgovorna i za distribuciju vakcine. U toku pripremnih aktivnosti, proizvođač je obezbedio sve potrebne dozvole, laboratorijska testiranja i odobrenja za distribuciju vakcine iz vazduha od nadležnih organa u Republici Srbiji.

Oralna vakcinacija divlјih životinja sprovodi se na osnovu Strateškog programa kontrole, praćenja i iskorenjivanja besnila koji je usvojen od strane Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu u novembru 2010. godine. Program je predvideo primenu oralne vakcinacije lisica i drugih divlјih mesojeda u trajanju od najmanje 5-6 godina u kontinuitetu  (10 do 12 kampanja vakcinacije), u jesen i u proleće. Dugoročni cilј programa je da se bolest u potpunosti iskoreni u Srbiji i da se održi status države slobodne od besnila.

Ukupan broj slučajeva besnila u našoj zemlјi je značajno smanjen uvođenjem oralne vakcinacije divlјih životinja. U 2014-oj godini je zabeležen samo jedan slučaj besnila u Srbiji. U 2013. godini zabeleženo je 5 slučajeva besnila, u 2012. godini 19 slučajeva, u 2011. godini 46 slučajeva, što je značajno manje u odnosu na 2010. kada je evidentirano 104 slučaja, i u odnosu na 2009. kada je zabeležen 181 slučaj besnila.

Post-vakcinacionim monitoringom i analizom podataka o vakcinaciji, utvrđena je visoka efikasnost vakcinacije na terenu.

U cilјu što bolјe informisanosti javnosti, nadležnih organa i stručnih službi o aktivnostima koje se odnose na vakcinaciju, Uprava za veterinu je u saradnji sa Projektom tehničke podrške, pripremila niz informativnih materijala koji su distribuirani na teren i koji su dostupni na internet stranicama Uprave za veterinu (http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/besnilo/).

Pored toga, otvoren je i informativni besplatan broj telefona (0800-050-501) preko koga zainteresovani građani mogu dobiti informacije o vakcini, vakcinaciji i dr., radno vreme od 07.30- 15.30.

Uprava za veterinu Ministarstva polјoprivrede i zaštite životne sredine obezbedila je mrežu za stručnu podrška i pružanje informacija u toku sprovođenja kampanje kroz naučne i specijalističke veterinarske institute, veterinarsku inspekciju i veterinarske stanice i ambulante.

Okvirni plan distribucije oralne vakcine protiv besnila

 Planirani period letenja

18.10.2014.- 19.10.2014.

 Aerodrom

Vršac

 Tip aviona

Cesna

 Opštine

Alibunar, Bela Crkva, Vršac, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Pančevo

 Planirani period letenja

20.10.2014.-02.11.2014.

 Aerodrom

Trstenik

 Opštine
Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Vranjska Banja, Preševo, Trgovište, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Leskovac, Medveđa, Crna Trava, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Prokuplјe, Bela Palanka, Babušnica, Dimitrovgrad, Pirot, Aleksinac, Dolјevac, Merošina, Niš, Ražanj, Svrlјig, Gadžin Han, Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Kruševac, Trstenik, Ćićevac, Vranjska Banja, Kralјevo, Novi Pazar, Raška, Tutin, Gornji Milanovac, Ivanjica, Lučani, Čačak, Arilјe, Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolјe, Sjenica, Užice, Čajetina, Bolјevac, Zaječar, Knjaževac, Sokobanja, Jagodina, Paraćin, Rekovac, Ćuprija, Kragujevac, Bor, Negotin

 Planirani period letenja

03.11.2014.-.12.11.2014.

 Aerodrom

Smederevo

 Tip aviona

Cesna

 Opštine
Despotovac, Svilajinac, Aranđelovac, Batočina, Lapovo, Rača, Topola, Kladovo, Majdanpek, Veliko Gradište, Golubac, Žabari, Žagubica, Kučevo, Malo Crniće, Petrovac na Mlavi, Požarevac, Kostolac, Velika Plana, Smederevo, Smederevska Palanka, Valјevo, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Ub, Bogatić, Vladimirci, Kocelјeva, Krupanj, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Šabac, Voždovac, Grocka, Zvezdara, Rakovica, Čukarica, Alibunar, Bela Crkva, Vršac, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Pančevo, Pećinci, Sremska Mitrovica

 Planirani period letenja

03.11.2014.-.12.11.2014.

 Aerodrom

Smederevo

 Tip letelice

Helikopter

 Grad /opština

Beograd/Surčin

 Planirani period letenja

13.11.2014.-17.11.2014.

 Aerodrom

Zrenjanin

 Tip aviona

Cesna

 Opštine
Žitište, Zrenjanin, Nova Crnja, Novi Bečej, Sečanj, Ada, Kanjiža, Kikinda, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Inđija, Irig, Ruma, Stara Pazova, Šid, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalј, Novi Sad, Petrovaradin, Sremski Karlovci, Srbobran, Titel, Temerin, Bačka Topola, Mali Iđoš, Subotica, Apatin, Kula, Odžaci, Sombor

Uprava za veterinu

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box