setnja-pasBeograd - Izjava zamenika sekretara za privredu grada Beograda g. Saše Rokvića veoma nas je uznemirila. Čim neko kaže da će da štiti ljude od životinja, svi mi koji se dugo zalažemo za zaštitu dobrobiti životinja pomislimo na stradanje životinja. Još uvek su nam živa sećanja na masovno ubijanje pasa i mačaka u Ovči, pod izgovorom da se štite građani od napuštenih životinja.

Terminologija koju g. Rokvić koristi nije u skladu sa našim propisima. Naš zakon ne poznaje termin lutalica ili bezvlasnički pas, nego samo napušten pas ili mačka.

Animalni znači životinjski.

Šta bi zapravo trebalo da znači da Beograd dobija "životinjsku" policiju? Takozvana životinjska policija ni u kojem slučaju ne može da ima ovlašćenja republičke veterinarske inspekcije, jer bi to bilo protivzakonito. Važno je istaći da policija za životinje u Sjedinjenim Američkim Državama ili Holandiji, na primer, služi da bi se efikasnije štitile životinje od zlostavljanja i ubijanja, a ne da bi se štitili ljudi.

Takođe, prema informacijama kojima raspolažemo, zamenik sekretara za privredu zalaže se i za ograničavanje broja kućnih ljubimaca. Takva odredba bila bi u suprotnosti sa više zakona, kao i sa Ustavom Republike Srbije. Postavlja se pitanje, šta će biti sa svim kućnim ljubimcima koji trenutno žive u domovima Beograđana, a naročito onih koji pomažu napuštenim životinjama i koji neminovno imaju veći broj kućnih ljubimaca, najviše onih koje su spasili, ali nisu uspeli da udome.

Beogradska udruženja su već dva puta uputila zahtev gradonačelniku Siniši Malom i gradskom menadžeru Goranu Vesiću da udruženja uključi u proces izmene gradskih propisa, u skladu sa Smernicama za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja propisa koje je Vlada Srbije usvojila 26. avgusta 2014. godine i koje su obavezujuće za donosioce odluka kako na republičkom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou.

Učestvovali smo u pisanju postojećih podzakonskih akata (Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, Strategija rešavanja problema nevlasničkih pasa i mačaka na teritoriji grada Beograda, Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Beograda) i imamo iskustva iz prakse. Pojavljujemo se kao zainteresovana strana u procesu donošenja propisa i u drugim lokalnim samoupravama, kao i u drugim oblastima i možemo da odgovorimo na sva pitanja i nedoumice koje se pojavljuju u poslednje vreme u Beogradu.

S obzirom da udruženja nisu dobila odgovor, sada se preko medija obraćamo donosiocima odluka u glavnom gradu i upozoravamo ih da se podzakonska akta ne mogu menjati bez učešća svih zainteresovanih udruženja, baš kao ni Zakon o komunalnoj policiji.

Link za članak o "animalnoj" policiji http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest/animalna-policija-za-manje-lutalica/158750.phtml

Link plus, udruženje za razvoj građanskog društva i edukaciju

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box