Reakcija Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) povodom otvaranja Nacionalne referentne laboratorije

mlekolab

NOPS izražava najoštriji protest zbog načina na koji je u javnosti predstavljen rad, početkom nedelje otvorene, Nacionalne referentne laboratorije.

Činjenica da laboratorija ne poseduje niti jednu akreditaciju i da praktično ne postoji u sistemu, lako je proverljiva na sajtu Akreditacionog tela Srbije (ATS). Rezultati dobijeni neakreditovanim metodama nisu validni, u potpunosti su neupotrebljivi i pitamo se kome i u koje svrhe je namenjena ova maskarada i medijska promocija ustanove koja se „za sada“ neće baviti kontrolom kvaliteta hrane u Srbiji, a što je potvrdila i sama ministarka.

Podsećamo javnost da Nacionalni savet za bezbednost hrane, čije je formiranje predviđeno zakonom iz 2009. godine, nikada nije formiran. Zakonom o bezbednosti hrane je takođe predviđeno da savet čine stručnjaci iz različitih oblasti koji bi se na osnovu jasnih i zakonom utvrđenih kriterijuma bavili procenom rizika i donosili odluke od kojih zavisi zdravlje i bezbednost građana Srbije.

Uzevši u obzir da pomenuti savet nije formiran i da se zakon ne poštuje od kada je usvojen, zahtevamo od nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede da nam odgovore na pitanje – ko će i na osnovu kojih kriterijuma odlučivati koje će se namirnice ispitivati i na šta će se ispitivati „jednog dana“ kada laboratorija praktično počne sa radom? Nepoštovanje zakonom utvrđenih obaveza i medisjka promocija neakreditovane Nacionalne referentne laboratorije predstavlja samo validaciju haosa koji godinama vlada u ovoj oblasti i potvrdu da o zdravlju potrošača u Srbiji odlučuje „neformalna grupa“ u Ministarstvu poljoprivrede.
Vrhunac obmane javnosti - otvaranje Nacionalne referentne laboratorije
Izvor: NOPS

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box