zagubica grbBEOGRAD - U Ministarstvu privrede je potpisan ugovor o prenošenju osnivačkih prava za veterinarsku stanicu u Žagubici sa Republike na tu lokalnu samoupravu.

Do sada je šest lokalnih samouprava, uključujući Žagubicu, potpisalo takav dokument, a među njima su Beograd, Novi Sad, Gažin Han, Sombor i Irig.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović je rekao da je 40-ak veterinarskih stanica bilo u portfoliju Agencije za privatizaciju, a između 10 i 15 opština je do sada podnelo zahtev da se njihove veterinarske stanice izuzmu iz procesa privatizacije.

"To su pravdali javnim interesom, odnosno obavezama koje lokalnoj samoupravi nameće zakon kojim se reguliše delatnost tretiranja životinja i žohigijene...Opštine su procenile da je njihov javni interes da se dalje bave tom delatnošću", kazao je Stevanović nakon potpisivanja ugovora.

On je dodao da je Ministarstvo izašlo u susret svim opštinama koje su opravdale svoj zahtev.

Stevanović je rekao da se očekuje da se sredi dokumentacija za još šest-sedam opština i da one u narednom periodu preuzmu nadležnost nad tim institucijama.

"Neke od veterinarskih stanica će svakako ići u proces privatizacije, deo u stečaj, neke su već u akcionom planu i biće otvoren postupak stečaja, iz procesa stečaja će biti prodate", istakao je Stevanović.

On očekuje da će nivo usluga biti unapređen i da je ovo jedan od recepata za podizanje njihovog kvaliteta na viši nivo.

Predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović zahvalio je vladi što je današnjim potpisivanjem ugovora sprovela u delo nešto što ima veliki značaj za tu opštinu, koja se pretežno stočarski kraj i svi građani se mahom bave poljoprivredom.

"Vraćanjem veterinarske stanice dobili smo uslov da otvorimo novo javno preduzeće koje će biti u službi naših građana, jer za sada postoje samo veterinarske stanice u privatnom vlasništvu", kazao je Pavlović, koji takođe očekuje da će usluge biti kvalitetnije i jeftinije.

TANJUG

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box