Srbija uvezla vakcine protiv stočne bolesti, koje, kako se pokazalo, ove godine nisu potrebne. Uvezena cepiva štite od tipa virusa "četiri", a ima ih čak 25

krave1

Pogledajte više o bolesti plavi jezik

 SRBIJA je uvezla 1,960 miliona doza vakcina protiv bolesti "plavog jezika". Svaka doza, kako saznajemo, plaćena je 75 centi, a uz sve prateće troškove, državu će to koštati oko 700 miliona dinara. Stručnjaci u Srbiji, ipak, smatraju da je uvoz ove vakcine nepotreban, jer ona može da zaštiti životinje samo od tipa virusa "četiri", koji se u cepivu nalazi, a postoji 25 različitih sojeva. Ove godine bolesti nije bilo, pa su vakcine naručene na osnovu prošlogodišnje pojave virusa. Svakako, ukoliko se i pojavi bolest "plavog jezika", a nije tip "četiri", goveda, ovce i koze neće biti zaštićeni.

Cepiva su trenutno, jer nisu registrovana kod nas, na ispitivanju u Agenciji za lekove Srbije, a očekuje se da uskoro stignu i do veterinarskih stanica. Kako se pelcovanje od ove bolesti ne nalazi u programu obaveznih mera, koje sprovodi država, očekuje se i da će ovaj pravilnik uskoro biti "malo" izmenjen, kako bi ova vakcina postala obavezna. S druge strane, u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, kažu da je sve urađeno na osnovu analiza i preporuka stručnjaka EU.

- Zbog pojave bolesti "plavog jezika" bila je proporuka svetske organizacije za zdravlje životinja, da na Balkanu treba uraditi vakcinaciju - rekao je Marjan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu. - Hrvatska je uradila, a u Bugarskoj, koja je vakcinu plaćala 55 centi, izbio je skandal oko same nabavke. Prošle godine u Srbiji je bilo više od 600 slučajeva i nije urađeno ništa po tom pitanju. Ove godine nadležni su morali da to uvrste u obaveznu vakcinaciju, to nisu uradili, ali su zato krenuli u javnu nabavku. Na Odboru su iz Uprave za veterinu rekli da neće biti vakcinacije, jer nema bolesti. I da je optimalno vreme za pelcovanje mart i april.

Kako ističe Rističević, na njegovo iznenađenje, ta vakcina je uvezena direktnom pogodbom, iz Španije, preko hrvatske "Genere". Da bi se uvezao neregistrovani lek mora da postoji opravdani razlog. Kako bolesti nema kod nas, a ni u regionu, pitanje je opravdanosti.

 
* Dejan Bugarski, direktor Uprave za veterinu

 

- Uvoznik je podigao kredit kako bi realizovao ovu nabavku - kaže Rističević. - Država će na te troškove nabavke platiti i 40 odsto vakcinacije veterinarskim stanicama, dok će 60 odsto platiti sami stočari. Nije teško doći do računice od 700 miliona dinara bespotrebnih troškova. Iza ove vakcinacije i nabavke stoji Uprava za veterinu, i meni sve "miriše" na ozbiljnu korupciju.

U Upravi za veterinu rekli su nam da su prošle godine bile epidemije bolesti u Grčkoj, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji, a da je virus zabeležen kod nas krajem avgusta.

- Prenosioci virusa su mušice iz grupe "kulikoida", a ne komaraci kako se priča - kaže Dejan Bugarski, direktor Uprave za veterinu. - Ovi insekti prenose bolest na životinje. Poslednji zabeleženi slučaj kod nas bio je krajem novembra 2014. godine. Prošle godine sve zemlje, gde je zabeležena bolest, imale su virus tipa "četiri". Stručnjaci iz EU, u decembru prošle godine, uradili su procenu za nas, Hrvatsku, BiH, Bugarsku i Rumuniju. Urađen je izveštaj kojim se predlaže vakcinacija za ovu godinu.

Direktor Uprave objašnjava da samo dve farmaceutske kuće iz Španije i Francuske imaju dozvolu da naprave ovu vakcinu. Zemlje u regionu naručile su vakcinu iz Španije.

- Preporuka je da se, kada se suzbije bolest, uradi višegodišnja vakcinacija - nastavlja Bugarski. - Ako sada vakcinišemo stoku, ona će sledeće godine biti zaštićena. Insekti i životinje se ispituju, kako bismo imali pravu kliničku sliku. Bitno je da će stočari moći besplatno da zaštite svoje životinje.

Inače, nijedna vakcina iz programa mera nije besplatna, tačnije stočari je plaćaju. Kako kažu u Upravi, nigde na teritoriji EU Srbija ne može da izvozi živa goveda, ovce i koze, ali ukoliko bi bili vakcinisani, Evropa ne bi pravila problem.

VIRUS OPRAVDAVA VAKCINU

MONITORING na "plavi jezik" radi se od početka godine i na osnovu toga trebalo bi da se donese procena da li je vakcinacija opravdana ili ne, nezvanično nam je rekao službenik Uprave za veterinu.

- Vrlo je nejasna situacija, jer ove godine nismo ispitivali vektore, seriološka ispitivanja, kao ni koji deo stada je već imun - ističe zaposleni u Uprave. - Nije bilo ni sumnjivih prijava, a ni pozitivnih slučajeva, a već je kraj avgusta. A, nikada ne možemo biti sigurni koji će tip virusa da se pojavi i kad. Pre 15 godina imali smo tip "devet", dok je "osmica" napravila haos u Nemačkoj. Zbog toga je vakcina opravdana samo ako ima virusa.

AGENCIJA

U AGENCIJI za lekove i medicinska sredstva Srbije rekli su nam da su ispitivanja vakcine protiv bolesti "plavog jezika" završena i da je sertifikat analize izdat uvozniku. Kako kažu, za vakcine koje nisu registrovane mora da postoji opravdan uvoz, u skladu sa definisanim zahtevima i postupcima.

novosti.rs

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box