Opširnije o ovoj bolesti pročitajte OVDE

Ministarstvo poljoprivrede nabavilo ove godine četiri vrste cepiva za goveda protiv bolesti plavog jezika iako nije bilo slučajeva obolevanja

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede ovih dana vakciniše koze, ovce i goveda protiv bolesti plavog jezika cepivom za koje nije sigurno da će stoku zaštititi od bolesti, a koje su građani Srbije platili 3,6 miliona evra.

vakcinacija stoka vakcine komarci krava veterinar foto thinkstock 1448837684 794029

Kako otkriva portal Agroservis, reč je o više miliona doza vakcine za bolest koja se prenosi ujedom komarca. Vakcina ima najviše učinka kada se utvrdi koji je soj komarca prenosnik, a na našim prostorima se javlja 16 sojeva. Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, pošto ovog leta nije bilo pojave plavog jezika, uvezla je četiri vrste ove vakcine, kako navodi Agroservis, „napamet“.

Realna opasnost

Država je nedavno naredila obaveznu vakcinaciju u regionima u kojima je prošle godine zabeležena pojava plavog jezika kod ovaca, koza i goveda - u okolini Pirota i Banatu. Ministarstvo, koje predvodi Snežana Bogosavljević Bošković, prvobitno je nameravalo da odobri naplatu vakcine, ali onda je rešeno, u nedostatku realne opasnosti od bolesti, da ona ipak bude besplatna i obavezna. Prema istom izvoru, rok upotrebe ovih vakcina ističe 1. februara, a potrebno je proveriti i u kakvim uslovima je ona uskladištena. Njeno dejstvo je oko šest meseci, što znači da će do maja prestati da deluje.

Nebuloza

Profesor Cvijan Mekić, ekspert za ovčarstvo i kozarstvo s Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, izrazio je bojazan da efekat vakcina može izostati.
- Čuo sam da su uvezene četiri vrste vakcina i da se vakcinišu ovce i koze u regionima u kojima je nekad bilo ove bolesti. To neće dati efekte jer će dejstvo vakcine, ako se plavi jezik pojavi tokom leta, prestati - istakao je ovaj stručnjak za portal.

Stočari iz Banata i okoline Pirota s kojima je Kurir razgovarao imaju različita mišljenja.
- Ja sam odmah rekao da je vakcinisanje ovaca protiv komaraca u novembru i decembru nebuloza i da se ovo radi samo da bi se iskoristila neka vakcina koju je neko nabavio. Ipak, na kraju sam pristao - kaže ovčar iz okoline Pirota.

Njegov kolega iz Pančeva pristao je na vakcinaciju i misli da će imati efekta.
- Pristao sam... Valjda oni znaju da li će to imati efekta, oni su stručnjaci, nisam razmišljao - rekao je ovčar iz Dolova u Banatu.

Uprava za veterinu
BEZ ODGOVORA

U Upravi za veterinu juče nisu bili dostupni za komentar. Dejan Bugarski, direktor Uprave, ranije je izjavljivao da su stručnjaci iz EU u decembru prošle godine uradili procenu za nas, Hrvatsku, BiH, Bugarsku i Rumuniju, i izveštaj u kojem se predlaže vakcinacija za ovu godinu. „Ako sada vakcinišemo stoku, ona će sledeće godine biti zaštićena“, naveo je on.

Marijan Rističević:
OZBILJNA KORUPCIJA

Marijan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu, izjavio je ranije da je prošle godine u Srbiji bilo više od 600 slučajeva plavog jezika.
- Ove godine nadležni su to morali da uvrste u obaveznu vakcinaciju, što nisu uradili, ali zato su krenuli u javnu nabavku. Na sednici Odbora su iz Uprave za veterinu rekli da neće biti vakcinacije jer nema bolesti, i da je optimalno vreme za pelcovanje mart i april. Međutim, ta vakcina je uvezena direktnom pogodbom iz Španije, preko hrvatske „Genere“. Iza ove vakcinacije i nabavke stoji Uprava za veterinu i meni sve miriše na ozbiljnu korupciju - ispričao je on.

 

Izvor: Kurir

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box