Pozitivni ekonomski efekti u prometu svinja i proizvoda od svinjskog mesa u direktnoj su vezi sa dobijanjem statusa zemlјe slobodne od klasične kuge svinja i uspostavlјanjem održivog mehanizma nadoknade štete u slučaju pojave zaraznih bolesti životinja. Ovo je jedan od zaklјučaka Nacionalne konferencije koju je danas 8. decembra 2015. godine, organizovala Uprava za veterinu Ministarstva polјoprivrede i zaštite životne sredine, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji.

Rihard Masa DEU Nacionalna konferencija 08122015

Na konferenciji su predstavlјeni rezultati dvogodišnjeg projekta “Izgradnja kapaciteta za razvoj nacionalnog kompenzacionog fonda za suzbijanje zaraznih bolesti životinja i druge usluge“, koji finansira Evropska unija.

„Konkretno, u okviru ovog projekta, urađeno je mnogo na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa standardima Evropske unije u oblasti kontrole klasične kuge svinja i besnila. Izrađeni su strateški planovi i dokumenti koji treba da omoguće da se njihovom doslednom primenom stekne status zemlјe slobodne od ovih bolesti, što je višestruko značajno za zdravlјe lјudi i životinja i za ekonomiju zemlјe“, istakao je državni sekretar u Ministarstvu polјoprivrede Želјko Radošević na otvaranju Konferencije.

V.d. direktora Uprave za veterinu Miodrag Petrović je rekao da se doprinos ekonomiji zemlјe ogleda u stabilizaciji nacionalne proizvodnje i prometa svinja, rehabilitaciji izvoza svinja i svinjskog mesa i povećanju poverenja potrošača u bezbednost hrane i kvalitet proizvoda.

Uz podršku međunarodnih stručnjaka, preporučena su rešenja za formiranje Nacionalnog kompenzacionog fonda koji treba da predstavlјa garanciju za nadoknadu štete u slučaju pojave zaraznih bolesti. Podelјena finansijska odgovornost između Vlade Republike Srbije, primarne industrije i industrije prerade i pojačana odgovornost vlasnika životinja za uzgoj zdravih životinja, su pravi put za ostvarenje nacionalnih cilјeva.

Šef trećeg sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Rihard Maša je naglasio da Evropska unija daje prioritet prevenciji i kontroli bolesti životinja kroz zajedničko zakonodavstvo u ovoj oblasti i ohrabruje odgovoran i sveobuhvatan pristup u kome državna administracija, proizvođači i industrija imaju svoj deo odgovornosti u procesu zaštite zdravlјa lјudi i životinja, jer je jedno sa drugim usko povezano.

Uprava za veterinu je, uz podršku EU projekta, širom Srbije organizovala obuke u cilјu jačanja kapaciteta svih veterinarskih službi i uspostavlјanja čvršće saradnje između veterinara, inspekcije, proizvođača, odgajivača i Uprave. Poseban akcenat obuke bio je na planiranoj intenzivnoj i sveobuhvatnoj vakcinaciji svinja protiv KKS, koja bi trebalo da bude sprovedena  na teritoriji cele Srbije u narednoj godini, počev od 1. januara 2016. godine. Evropska unija je finansirala nabavku šest miliona doza vakcina kao vid podrške iskorenjivanju KKS u Srbiji, dok će Republika Srbija obezbediti sredstva za besplatnu vakcinaciju i pojačati kapacitete za monitoring i inspekcijsku kontrolu sprovođenja vakcinacije i kontrole prometa svinja.

Ova opsežna i intenzivna akcija je neophodni korak ka dostizanju krajnjeg cilјa – prestanka vakcinacije protiv KKS, što je jedan od klјučnih uslova za sticanje statusa zemlјe slobodne od KKS, što će omogućiti promet živih svinja i proizvoda od svinjskog mesa na evropsko tržište i druga tržišta gde postoje slična ograničenja u prometu svinja zbog klasične kuge svinja. Akcijom će se obezbediti znatno bolјi obuhvat vakcinacije nego do sada, kao i unapređenje nivoa biosigurnosti i prometu svinja, što su bili klјučni razlozi koji su ugrožavali potpuno iskorenjivanje kuge svinja.

Nacionalna konferencija je okupila veliki broj međunarodnih i domaćih stručnjaka koji se bave kontrolom i suzbijanjem zaraznih bolesti životinja, veterinare, veterinarske inspektore, epizootiologe, predstavnike primarne proizvodnje i industrije prerade, predstavnike Ministarstva polјoprivrede i zaštite životne sredine i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Uprava za veterinu Ministarstva polјoprivrede i zaštite životne sredine uz tehničku podršku Evropske konsalting grupe, koja je na čelu konzorcijuma koji čine Trangsatec, IAC i Ankey.

Uprava za veterinu

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box