Prase sa dve karlice i četiri noge, skeleti konja koji su prešli Albaniju za vreme Prvog svetskog rata, a jedan od njih vojvode Petra Bojovića - samo su neki od 1200 eksponata koji očekuju posetioce Anatamskog muzeja Fakulteta veterinarske medicine u okviru 13. Noći muzeja, 21. maja.

skelet konja
Skelet konja vojvode Petra Bojovića
Foto: M. Rašić / RAS Srbija

U bogatu arhivu ovog muzeja čiji se eksponati skupljaju još od 1938. godine zavirio je reporter "Blica", a posetioci će imati priliku i da čuju neobične priče koje kriju.

Jedna od njih je i o sačuvanom skeletu kita.

- Kada je kit iz cirkusa u blizini fakulteta uginuo, profesor Simić, osnivač katedre, kupio je taj leš. Njegovo masno tkivo, pošto kit ima nešto najsličnije slanini, on je prodao fabrici sapuna za veće pare i skelet mu je ostao za džabe - priča doktor Zoran Zorić, stručni saradnik FVM, u okviru ture organizovane za predstavnike medija.

U nizu lobanji tigra, vuka, lisice, stoje i ljudske lobanje.

- Devedesetih godina kada sam ja studirao, imali smo skelet žene koji je profesor Simić dobio iz Lajpciga, gde je doktorirao, i pošto tada nije bilo ovih rešetaka na prozorima, taj skelet je nestao. U to vreme ni na medicini nisu imali kompletan skelet, jer niko neće da zavešta kosti - dodaje doktor Zorić.

U ovoj zgradi, čak i naizgled obični komadi nameštaja imaju zanimljivu istoriju, pa su tako stolovi napravljeni od legure aluminijuma uzetog s nemačkih aviona oborenih u Drugom svetskom ratu, a slike i vitraži delo su profesora koji na predavanjima nije koristio projektore već svoje crteže.

Posetioci Noći muzeja ove zanimljivosti moći će da slušaju i na engleskom jeziku, a ne manjka ni sadržaja za decu, koja će u posebnoj prostoriji moći da crtaju.

Podsećamo, Noć muzeja, koja donosi preko 250 kulturnih, edukativnih i zabavnih dešavanja u četrdesetak mesta širom Srbije, biće održana od 17 sati do jedan sat posle ponoći. Cena karte za sve posatvke u pretprodaji iznosi 400 dinara, dok će na dan manifestacije biti 450. Deca do pet godina ne plaćaju ulaz. Karta važi i kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama gradskog prevoza na dan manifestacije od 16 sati do ponoći.

Postavka dostupna i posle Noći muzeja

Za sve one koji ne stignu da obiđu ovaj muzej 21. maja, on će biti otvoren radnim danima od 10 do 13 sati, dok postoji mogućnost organizovanja drugih termina za grupne posete. Cene ulaznica iznosiće 50-80 dinara.

Izvor: M. Rašić/Blic

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box