Crna Gora i BiH zabranile uvoz govedine i mleka iz cele Srbije, a Makedonija i EU samo iz zaraženih regija zbog oboljenja kvrgava koža. Ministarstvo poljoprivrede krivo jer nije na vreme nabavilo vakcine, tvrde u Veterinarskoj komori

davor sasic milan dordevic foto dado dilas 1466543559 934611

Srbija će, usled zabrane izvoza mleka i govedine zbog virusnog oboljenja kvrgava koža, koje napada goveda, grubom računicom, mesečno gubiti od oko pet miliona evra.

Kako kažu sagovornici Kurira iz Veterinarske komore Srbije (VKS), ovaj trošak je mogao da bude znatno manji da je Odeljenje zdravstvene zaštite pri Ministarstvu poljoprivrede, s Budimirom Plavšićem na čelu, pravovremeno reagovalo i radilo na prevenciji bolesti kad se zaraza pojavila u susednoj Bugarskoj i Makedoniji.

- Nodularni dermatitis virusno je oboljenje koje je bilo karakteristično pre svega za Afriku. Međutim, pre nekoliko godina ova bolest se iz Egipta najpre proširila na Bliski istok, a onda 2013. godine preko Turske u Evropu. Preko Grčke, Bugarske i Makedonije stigla je i do  Srbije. Odeljenje zdravstvene zaštite nije ništa preduzelo sve dok bolest nije registrovana u junu - kaže za Kurir Milan Đorđević, član Operativnog štaba vlade RS za suzbijanje nodularnog dermatitisa u ime VKS.

Đorđević ističe da se, zbog nezainteresovanosti i loše procene ovog odeljenja, kasnilo i s nabavkama vakcina koje su mogle znatno da umanje štetu.

- U Srbiji ima oko 920.000 goveda, a od EU smo dobili 50.000 besplatnih vakcina, dok je Makedonija, koja ima oko 250.000 goveda, u aprilu dobila pomoć od oko 150.000 doza. Da je Srbija na vreme uputila zahtev, verovatno bi i ona dobila veću pomoć - zaključuje Đorđević, koji napominje da je, sa druge strane, Vlada Srbije dobro reagovala i po saznanju o izbijanju zaraze obezbedila novac za nabavku dodatnih vakcina.

S druge strane, Miroslav Stojšić, bivši načelnik republičke veterinarske inspekcije, smatra da zaprašivanje komaraca i dezinsekcija nisu obavljeni na vreme, kao ni da vakcinacija neće biti od velike pomoći.

- Tamo gde su dva zaražena grla, ubija se po sedam-osam zdravih goveda, samo da bi se uvela vakcinacija sa kojom treba biti oprezan. Ako je tačno, kao što se tvrdi, da su reakcije bile blagovremene, kako to da se zaraza širi na sve više okruga? - pita Stojšić.

Inače, u Crnoj Gori i BiH je zabranjen uvoz govedine i mleka iz Srbije, dok je u Makedoniji i EU zabranjen uvoz iz zaraženih regija u Srbiji. Prema podacima Privredne komore Srbije, naša zemlja je za prva četiri meseca 2016. izvezla mleka i mlečnih proizvoda od 9,6 miliona evra, živih goveda u vrednosti od 10 miliona evra, a svežeg ili rashlađenog mesa od oko 1,5 miliona evra. 

Ukoliko se bolest ne iskoreni, Srbija bespovratno gubi pet miliona evra svakog meseca.

Veterinarska komora Srbije
KRILO SE OD STRUKE I JAVNOSTI

I Davor Šašić, predsednik Veterinarske komore Srbije, smatra da je trebalo mnogo više uraditi na prevenciji i upozorava na neophodnost vraćanja veterinarske službe u okvire Zakona o zdravstvenoj zaštitii.

- Nisu na vreme pripremane veterinarske službe. Pored toga, ni Veterinarska komora Srbije ni javnost nisu bili blagovremeno obavešteni o ovoj zarazi kako bi mogli da se pripreme - navodi Šašić.

Eksministar Dragan Glamočić
Moglo se i brže reagovati

Dragan Glamočić, bivši ministar poljoprivrede i aktuelni predsednik Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za suzbijanje i iskorenjivanje nodularnog dermatitisa, kaže da je do sada uspavano 80 goveda, a da se sumnja da je još 200 obolelo.

- Vlada je odmah reagovala i oformila ovaj štab. Neke proceduralne stvari mogle da se obave ranije - navodi Glamočić.

Izvor: Kurir
Autor: R. Kantar,N. Lopičić, Foto: Dado Đilas

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box