IVAN MILOS

U Podunavskom i Braničevskom okrugu nema epidemija, ali je trihineloza uvek opasnost. Analiza košta do 300 dinara, ali obezbeđuje sigurnost

Podružnica Braničevskog i Podunavskog okruga Srpskog veterinarskog društva održala jesenju skupršinu. Takođe, regionalni odbori Veterinarske komore Srbije za oba okruga, imali su jesenje zasedanje.​

 

 

Razmatrani si izveštaji o radu podružnice i novom statutu komore, a održano je i predavanje o uticaju  bolesti akropodijuma na proizvodnju mleka, odnosno, održavanje zdrvastvenog stanja stada kako bi se dobila što veća količina mleka.

„Bili smo veoma aktivni u proteklom periodu i iskazali za dalji rad, planove važne za unapređivanje vetrinarske struke Braničevskog i Podunavskog okruga“, naveo je dr veterinarske medicine Ivan Miloš,predsednik podružnice SVD.

Srpsko veterinarsko društvo se između ostalog bavi i edukacijom, odnosno, okupljanjem veterinara i pružanjem novih informacija o dostignućima u veterinarskoj medicini.

Svako predavanje i edukacija znače mnogo veterinarima, jer im pruža nova znanja iz različitih oblasti veterinarske medicine.

Srpsko veterinarsko drušvo, organizuje ovakve jednodnevne skupove koji su akreditovani od Lekarske komore Srbije. Postoje i višednevna, godišnja savetovanja, a u septembru je, tradicionalno, održano veoma posećeno savetovanje na Zlatiboru. Edukacija veterinara je veoma bitna i mora biti kontinuirana.

IVAN MILOS1

„Na našu sreću Nodularni dermatitis, koji je bio aktuelan tokom leta, prošao je. Plavi jezik se ponovo javlja u Čajetini i Užicu, potom Mačvi, ima ga i u Republici Srpskoj i borba se nastavlja. Aktuelna je i preventiva za egzotične zarazne bolesti, koje su prisutne zbog velikih migracija ljudi i veoma je bitna za narednu sezonu. Na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga trenutno nema epidemija, ali za ovo područje karakteristična je trihineloza“,rekao je prof. dr Milorad Mirilović,  predsednik Srpskog veterinarskog društva.

Po njegovim rečima, svake godine se nažalost pojavi neka epidemija, kao posledica neodgovornosti građana koji ne pregledaju svinjsko meso na prisustvo trihinele.

IVAN MILOS2

„Treba skrenuti pažnju veterinarima da apeluju na građane da redovno pregledaju meso, jer samo za pregledano meso od strane veterinara može se sa sigurnošću reći da je ispravno na trihinelu. Ukoliko se nekoliko godina ne pojavi trihineloza, pomisli se da je iskorenjena.

Shodno situaciji u kojoj živimo 200 ili 300 dinara po svinji za mnoge je izdatak, pa kao jedan uzorak, donesu meso od više svinja ili se prave da ne znaju kako da uzmu uzorak. Treba apelovati da se donose pravi uzorci i da se redovno obavljaju pregledi mesa“, kazao je dr Mirilović.

 Izvor: ebranicevo.com

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box