dog suitcase1

Kretanje kućnih ljubimaca jeste svako premeštanje do pet kućnih ljubimaca koji nisu namenjeni za prodaju ili drugi vid prenosa trećim licima, a koje podrazumeva premeštanje kućnih ljubimaca, odnosno njihovo unošenje, tranzit, iznošenje ili ponovno unošenje na područje Republike Srbije, u pratnji vlasnika ili drugog odgovornog lica koje je ovlašćeno od strane vlasnika. Kontrolui identifikaciju prateće dokumentacije nekomercijalnog kretanja kućnih ljubimaca obavlja carinski organ (Član 128. Zakona o veterinarstvu « Sl.glasnik RS br. 91/05,30/10 i 93/12).

Uslovi za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca iz Republike Srbije u zemlje Evropske unije koji moraju biti ispunjeni:

http://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement_en1) životinje treba da budu trajno obeležene - mikročip;

2) da je životinja vakcinisana ili revakcinisana protiv besnila registrovanom inaktivisanom vakcinom koja sadrži najmanje jednu antigensku jedinicu po dozi (WHO standard) i koja je urađena u skladu sa uputstvom proizvođača vakcine. Kućni ljubimci ne smeju imati manje od 3 meseca prilikom prve vakcinacije protiv besnila;

3) da je kućni ljubimac bio podvrgnut testiranju seruma krvi na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila, i to sa graničnim titrom od najmanje 0,5 IU/mlu laboratoriji koja je ovlašćena od strane Evropske unije, najmanje 30 dana posle vakcinacije i 3 meseca pre iznošenja , s tim što se testiranje seruma krvi ne mora ponavljati za životinje koje su posle prethodne titracije bile redovno revakcinisane u intervalima određenim u uputstvu proizvođača vakcine;

4) da životinju prati sertifikat izdat od strane nadležnog organa;Ministarstva poljoprivrede izaštite životne sredtine, Uprave za veterinu, veterinarskog inspektora Republike Srbije nadležnog za grad/mesta na kom boravi životinja;

Ukoliko vlasnik ili osoba ovlašćena od strane vlasnika ne putuje zajedno sa kućnim ljubimcem razmak između tih putovanja ne sme da bude duži od 5 dana.

Za putovanje u Veliku Britaniju, Irsku, Maltu, Finsku i Norvešku obavezan je tretman protiv Echinococcus (za pse) i to između 24 i 120 sati pre puta.

Svaka zemlja članica EU ima i nacionalne Pravilnike (npr. u Italiju i na Kipar ne mogu da ulaze štenad mlađa od 3 meseca ni iz zemalja članica EU) kada je u pitanju putovanje u zemlje van Evropske unije koje ne zahtevaju serološki test na besnilo (npr. Sjedinjene Američke Države, Kanada, itd.), ukoliko kućni ljubimci putuju avionom i u tranzitu su preko EU, preporuka vlasniku je da se raspitaju u graničnoj veterinarskoj inspekciji aerodroma prve zemlje ulaska u Evropsku uniju, da li im je taj test potreban ili ne. Ukoliko se do aerodroma u Evropskoj uniji putuje sa automobilomserološki test je obavezan.

KOMERCIJALNO PUTOVANjE je ukoliko životinje menjaju vlasnika, poklanjaju se/prodaju se smatra se komercijalnim prometom životinja.Uslovi su isti kao i za nekomercijalni transport. Sertifikat uvek mora da prati životinju.Za putova u treće zemlje sertifikat uvek mora da prati životinju, uslove za putovanje možete naći na;International Pet Travel - Information About Traveling to a Foreign Country With Your Pethttp://petfriendlytravel.com/intl_travel

Kućnim ljubimcima poreklom iz EU koji putuju sa vlasnikom, za ulazak u Republiku Srbiju je dovoljan pasoš koji izdaje zemlja članica EU. Prilikom njihovog povratka, Evropska unija zahteva serološki test na besnilo koji mora biti urađen pre njihovog putovanja, ali ne mora da se čeka da prođe tri meseca od vađenja krvi.

Uslovi za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca dati su u Pravilniku o uslovima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit, kao i o izgledu i sadržini obrasca uverenja (sertifikata) za te pošiljke «Sl.glasnik RS» br. 11/11, Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o uslovima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit, kao i o izgledu i sadržini obrasca uverenja (sertifikata) za te pošiljke «Sl.glasnik RS» br. 60/14, Ispravka pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o uslovima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit, kao i o izgledu i sadržini obrasca uverenja (sertifikata) za te pošiljke «Sl.glasnik RS» br. 65/14.

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box